THERION, GRAVE DIGGER, SABATON - Viedeň, Planet Music - 3. februára 2007

THERION, GRAVE DIGGER, SABATON - Viedeň, Planet Music - 3. februára 2007

Netradičné zoskupenie mladej, energickej powermetalovej skupiny, heavymetalových veteránov a symfonicko-metalových stálic je nepochybne jedným z najzaujímavejších a najpozoruhodnejších turné na začiatku roku 2007. Prvú februárovú sobotu malo zastávku i vo viedenskom Planet Music.

SABATONCelý koncert otvorili SABATON, ktorí na seba upozornili predovšetkým vydareným albumom „Primo Victoria“ spred dvoch rokov. Hudba týchto Švédov trošku pripomína tvorbu ich súčasných kolegov na turné GRAVE DIGGER, samozrejme s oveľa modernejším soundom a postupmi. Švédi na čele so spevákom Joakimom Brodénom na nás vybalili svižný, úderný a vzhľadom na ich rolu predkapely aj krátky set, ktorého ťahúňom boli najmä energické, hymnické heavy/power skladby ako „Panzer Batallion“, „Attero Dominatus“, „Primo Victoria“ či „Back In Control“. Hoci to otvárači show majú vždy najťažšie, pätica veselých Severanov odetých do maskáčov sa svojej úlohy zhostila na výbornú a veľmi rýchlo si získala priazeň publika. Niet dôvodov pochybovať, že o tejto bande budeme v budúcnosti ešte počuť.

GRAVE DIGGERNa počudovanie sa klub počas hrania GRAVE DIGGER veľmi slušne zaplnil, podľa nášho odhadu v ňom päťstovka divákov bola určite. Darmo, „hrobári“ sú legenda, na scéne fungujú úctyhodných 26 rokov a ich ťažkotonážny heavy metal sa hlavne v nemecky hovoriacich krajinách teší stále veľkej popularite. Koncert sa niesol v znamení novej (a po dlhšom čase opäť dobrej) dosky „Liberty Or Death“, čo naznačovala už aj plachta s mimoriadne pekným obalom albumu. Hoci sú GRAVE DIGGER ostieľaní machri, ktorí majú na konte stovky odohraných koncertov, na ich výkone nebolo badať žiadnu rutinu. Fanúšikovia odspievali s Chrisom Boltendhalom refrén každučkej skladby a ten mal z toho evidentne radosť. Druhým najdôležitejším členom GRAVE DIGGER je po Chrisovi už niekoľko rokov skvelý gitarista Manni Schmidt, nepriehliadnuteľný nielen svojím umením, ale aj čoraz širšou telesnou schránkou. Basák Jens Becker a klávesák Hans Peter Katzenburg sa držali viac v úzadí a bicman Stefan Arnold udával skladbám to správne tempo. Zatiaľ čo koncert na začiatku správne odsýpal, v polovici došlo k určitej stagnácii, spôsobenej najmä stereotypným rukopisom hudobného materiálu. Môj názor očividne nezdieľalo publikum, ktoré sa dobre bavilo od začiatku do konca. Dôležitý prelom nastal počas „Silent Revolution“, pre GRAVE DIGGER až netypicky sviežej skladby, a tým show získala opäť potrebné grády. Dôstojný záver zabezpečil hit „Heavy Metal Breakdown“, ktorým sa GRAVE DIGGER navždy zapísali do metalovej histórie.

O hudobnú zmenu o 180 stupňov sa po krátkej prestávke postaralo švédske hudobné teleso THERION. Pravdupovediac som po nie práve najlepšom dojme z minuloročnej Metalmanie do ich vystúpenia nevkladala veľké nádeje či očakávania. No už počas úvodnej skladby „Mitternachtlöwe“ z novinky „Gothic Kabbalah“ bolo jasné, že také zlé ako pred rokom to rozhodne nebude. Vzápätí sme sa totiž stali svedkami dokonalého hudobného divadla so všetkým, čo k tomu patrí. Hudba, kulisy, rekvizity s dominujúcim kovovým plotom a svietnikmi, kostýmy, výrazové prostriedky, to všetko spolu tvorilo geniálnu kombináciu ústiacu do tzv. Gesamtkunstwerk. V tomto smere sú zatiaľ pre mňa neprekonateľnou jednotkou portugalskí MOONSPELL, ale THERION sa na nich veľmi slušne doťahujú. Osemčlenná zostava THERION dostala aj naživo posily prostredníctvom dvoch osobností, ktoré s Johnssonom spolupracujú na štúdiových nahrávkach. Mám tým na mysli speváka a gitaristu Matsa Levéna, vo Švédsku známeho predovšetkým účinkovaním v muzikáloch a v hudobnom svete napríklad v AT VANCE (ex-ABSTRACT ALGEBRA, Yngwie Malmsteen) a imidžom i vzrastom neprehliadnuteľného pôvodne bubeníka Snowy Shawa (ex-MERCYFUL FATE, DREAM EVIL, atď). Skvele sa dopĺňali s dvoma vokalistkami Katarinou Lilja a Lori Lewis. Uprostred nich sa nenápadne pohyboval mozog kapely Christopher Johnsson. Celý klub ochotne podľahol čaru tohto skvelého hudobno-teatrálneho predstavenia. Isteže, objavili sa aj slabšie momenty, ako napríklad dlhá minutáž či slabé pasáže niektorých skladieb, ale napriek tomu to nič nezmenilo na skvelej show, ktorú sa kapele počas sobotňajšieho večera podarilo vytvoriť. THERION si dokonca bravúrne poradili aj s takou všednou súčasťou koncertu, akou je bubenícke sólo. K Petterovi Karlssonovi sa totiž pridali Mats so Snowym hrajúci na bubnoch umiestnených po bokoch podstavca od bicích a výsledok bol viac než zaujímavý. Naopak trochu rozpačito dopadol bombastický záver po „To Mega Therion“. Úlohy predstavovania skupiny sa zhostil Snowy Shaw, ale akosi sa zasekol pri prvom menovanom basákovi a ďalej už nepokračoval. Namiesto toho koncert zapichli, pre mňa dosť nepochopiteľne, coverom od amerických „true metal brothers“.

THERION mali v ten večer jednoznačne navrch a svojich kolegov GRAVE DIGGER doslova prevalcovali.

Playlist: „Mitternachtlöwe“, „Schwarzalbenheim“, „The Blood Of Kingu“, „Falling Stone“, „An Arrow From The Sun“, „Deggial“, „Wine Of Aluqah“, „Perennial Sophia“, „Son Of The Sun“, „Son Of The Staves of Time“, „Birth of Venus Illegitime“, „Luna“, „Muspelheim“, „Rise Of Sodom and Gommorah“, „Ginnugagap“, „Grand Finale“, „Lemuria“, „Nightside Of Eden“, „To Mega Therion“.

Foto: Lea

 11

Petra

Další informace