EDITOR - Svet je proti nám

EDITOR - Svet je proti nám

EDITOR - Svet je proti nám

EDITOR - Svet je proti nám

Farebným lakom v spreji si spevnite svoje číro. Vybehnite do ulíc na najbližšiu streetpárty, svojimi nadávkami počastujte Busha a lokálnych politikov. Dlažobnými kockami rozmláťte sídla konzumnej spoločnosti. Potom sa vyberte do ulíc mlátiť nepriateľov slobody a pred kubánsku ambasádu protestovať proti skazenosti západného sveta. Keď už budete takto vybudený, ohrozujte svojím harlejom skupinku dôchodcov, opúšťajúcich miestnu katedrálu, aby ste im dali najavo, ako pohŕdate ich pokrytectvom. Nakoniec ukončite svoj skvelý deň na koncerte KABÁTOV a ALKEHOLU, kde sa ožeriete a napadnete ochranku. Páčilo sa vám? Mne určite nie.

EDITOREDITOR stavili na hardcoreovú priamočiarosť, punkovú jednoduchosť a slovenské znenie. Samo o sebe takéto smerovanie nie je vôbec nečakané a ani zlé, len akosi mám dojem, že EDITOR sami nevedia, čo vlastne chcú a ako zmienený kurz dotiahnuť k úspešnému koncu. Tu sa tvária ako silne politická kapela („Sloboda“, „Go Home“), tam zasa kritizujú ľudské chovanie a spoločnosť („No Future“, „Nenažranec“) a inde zas pojedli vtipnú kašu („Motorka“, „Velice smutná pesnička“, „Streptokoky“ a „Klokan“). Všetko by bolo v úplnom poriadku, jedinou chybičkou tohto materiálu je len to, že EDITOR nepôsobia ani len kúsoček vierohodne. Ich politická vyhranenosť mi pripadá ako šitá na mieru ich punkových fanúšikov a ich veselšie texty akoby boli programovo určené poslucháčom skupín KABÁT, ALKEHOL a HARLEJ. Svojou tvorbou sa snažia osloviť hlavne punkerov, no aj metalistov, rockerov a hardcorákov . Práve preto robia kompromisy a žiadnu zo svojich polôh nikam nedotiahli. „Svet je proti nám“ nie je ani punk, ani rock, ani HC , alebo ich chutný mix, ale akési polovičaté riešenie, ani mačka, ani pes. Hudobne ide v podstate o jednoduchý tancovačkový „bigbeat“, sem-tam doplnený metalcorovými vplyvmi, hoci slušne odohraný, no nič, čo by mohlo zaujať. Poviete si: „Veď ani iné punkové kapely nevynikajú technickými zručnosťami a v tejto hudbe nejde vôbec o umenie“. A v podstate budete mať pravdu... Ak vám nevadia skutočnosti, ktoré som vyššie opísal a páčila sa vám predošlá tvorba tohto telesa, neváhajte a pokojne po CD „Svet je proti nám“ siahnite, verím, že nebudete sklamaní. Čo sa týka mňa, rád zabudnem, že ho vlastním.

EDITOR od svojho vzniku v roku 1989 prešli podstatnými zmenami. Od klasického thrash metalu, cez hardcore až k dnešnej skoro výlučne punkovej tvári. Nebudem sa tváriť ako veľký znalec EDITOR, nikdy ma nezaujali natoľko, aby som ich podrobnejšie sledoval a musím skonštatovať, že ani aktuálny nosič ma nepresvedčil o mojej prípadnej chybe, skôr naopak. Verím, že aj takáto hudba si dokáže nájsť svojich fanúšikov, no radšej by som videl EDITOR v pozícii tvorcu svojej vlastnej tváre, ako v pozícii hľadača pochybnej popularity a hudobného chameleóna.

 17

Koscj

Verdikt

Politický punk? Úderné HC? Recesistický rokec? Z každého niečo. Hrubo nastrihané, nakrivo nalepené, špinavým tmelom utesnené, farba napatlaná... Hudobný chameleón, ktorý by mal programovo osloviť všetkých, no viac odpudzuje, ako láka.

Hodnocení

Autor
3 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 44:09

Produkce: Hirax, Sanchéz

www.editor.sk

Sestava

Skladby

  1. Sloboda
  2. Nie sme ako vy
  3. No Future!
  4. Nenažranec
  5. Motorka
  6. Nemý, slepý, hluchý
  7. Systém
  8. Streptokoky
  9. Odchod
  10. Klokan
  11. Online
  12. Go Home!
  13. Had
  14. Velice smutná pesnička
  15. Boj (video)
  16. Použi päsť (video)

Diskografie

Old School (2017)
Dovidenia v pekle (2011)
Pod Parou (2008)
Demo Collection 89-92 (2006)
Svet je proti nám (2006)
Realita? (2004)
Game Over (2002)
Viagra / Náš problém (split EP) (1999)
Zero Option (1996)
Shut Up! (MC) (1994)
Testimony Of Suffering (demo) (1992)
Temple Of Abomination (demo) (1991)
World Decay (demo) (1990)
The Flood After Us (demo) (1989)