MORS PRINCIPIUM EST - Hovoriť striebro... (takmer rozhovor s Ville Viljanenom)

MORS PRINCIPIUM EST - Hovoriť striebro... (takmer rozhovor s Ville Viljanenom)

MORS PRINCIPIUM EST - Hovoriť striebro... (takmer rozhovor s Ville Viljanenom)

MORS PRINCIPIUM EST - Hovoriť striebro... (takmer rozhovor s Ville Viljanenom)

Ville ViljanenFíni sú tuhý národ. Najmä v zime. Zima nie je vo Fínsku žiadna prechádzka ružovým sadom. Treba byť poriadny chlap, silný a najmä odolný. Skúpy na slovo. Keď sa v zime vo Fínsku priveľa rozpráva, môže sa stať, že zamrzne para pred ústami a to si potom človek nosí všade so sebou veľkú ľadovú kryhu. Ville Viljanen nemá rád kryhy pred ústami.

Zdravím ťa, ako sa darí? Máte tesne pred vydaním nového albumu. Ste nervózni? Už poznáte nejaké odozvy médii?

Ahoj, áno. Už len pár týždňov a album je vonku. Trochu nervózny som, no nie je to nič zvláštne. Odozvy zatiaľ vyzerajú fajn. Mnoho ľudí už povedalo, že je to náš najlepší album, takže je to fajn.

Nedávno u vás prebehla personálna zmena. Ovplyvní to nejako ďalšie aktivity MORS PRINCIPIUM EST po vydaní albumu? Čo sa vlastne stalo?

Jori (bývalý gitarista, pozn. v-dur) sa rozhodol odísť z kapely. Na koncerty sme si však našli náhradu. Jorimu sa s nami nechcelo pokračovať. Už ho hranie v kapele nebavilo, takže…

„Liberation = Termination“ je veľmi počúvateľný album. V čom sa podľa teba líši od predošlého “The Unborn”?

V rýchlosti a agresivite. Z tohoto albumu cítiť niečo úplne iné, než z “The Unborn”.

MORS PRINCIPIUM ESTTrochu ma sklamalo, že hoci album je perfektne odohratý, nevykazuje príliš veľa snahy o napredovanie a objavovanie nových zákutí. Zdá sa mi, ako keby taký ten Švédskom ovplyvnený death metal pomaly spel ku koncu svojich možností a potreboval nájsť nový smer, aby sa nezačal točiť dookola v jednom kruhu. Asi to vidíš trochu inak…

Nie. Tiež si myslím, že “švédsky” death metal už prešľapuje dookola v jednom kruhu. Tomu štýlu sa obyčajne vraví “göteborský melodický death metal”, takže práve preto ho už príliš nehráme (smiech). Myslím, že sa naše smerovanie zmenilo na “normálny” death metal so zopár vplyvmi toho “göteborského”. Aspoň ja mám ten pocit.

Akú hudbu počúvate a ako ovplyvňuje to, čo hráte?

Osobne počúvam najmä metal a mám stopercentnú istotu, že to ovplyvňuje to, čo hrám (smiech). Povedzme, že ak by som nepočúval death metal, asi by som nespieval spôsobom, akým spievam (smiech).

Teraz k tebe budem trochu úprimný. S fínskou scénou mám trochu problém. Nepáči sa mi, kde sa momentálne nachádzajú jej najväčšie mená. Mal som rád starý AMORPHIS, či HIM, no zo súčasnej fínskej hudby mám pocit, že je viac o divadle, než o hudbe.

Mne sa tiež nepáči fínska scéna vo všeobecnosti. Je tu zopár dobrých kapiel, no myslím, že celkovo by to mohlo byť oveľa lepšie.

Aký máš názor na to, že LORDI vyhrali Eurovíziu?

Myslím, že je super, že vyhralo Fínsko.

Ville ViljanenTou fínskou otázkou som chcel povedať najmä to, že po vypočutí “The Unborn” som mal dobrý pocit z toho, akú energiu prenášate a stelesňujete presný opak veľkých fínskych kapiel.

Ak nás porovnávaš s veľkými kapelami, tak áno. Znieme úplne odlišne. Podľa mňa totiž jediné veľké fínske kapely sú NIGHTWISH, APOCALYPTICA, RASMUS a HIM.

Zabudol si na LORDI. Mimochodom, je z vás niekto vzdelaný hudobník?

Ako to mám sakra vedieť? Ja sa o také veci nezaujímam (smiech).

Tak inak. Dali ste sa dokopy ako partia kamarátov, alebo partia muzikantov?

Oboje.

Výživná téma, však? Ako ste na tom s promo aktivitami okolo nového albumu? Predpokladám, že chystáte koncerty. Je nejaká šanca, že vás naživo uvidíme aj v Čechách a na Slovensku?

Tiež predpokladám, že budeme veľa koncertovať, no radšej nič nesľubujem. Po albume “The Unborn” sme tiež plánovali veľa koncertov a čo sa stalo. Odohrali sme ich len štyri, či päť. Takže tak (smiech).

Budeme pomaly končiť. Takže… Ste hokejoví fanúšikovia? Všimol som si, že my Slováci máme s Fínmi čosi spoločné. Oba národy máme svojich arcirivalov, ktorí nás však väčšinou porazia a na posledných niekoľkých majstrovstvách som si všimol, že sme si navzájom dosť fandili. Myslíš, že sa nám tento rok podarí nakopať Čechov do prdele a dostať sa do finále?

Osobne ma hokej zase tak nezaujíma, takže…

Ešteže som sa s tou otázkou tak snažil. Želám veľa úspechov s novým albumom. Nech sa mu dostane toľko úspechu, koľko si zaslúži. A vďaka za rozhovor.

Žiaden problém. Aj ja ďakujem.

 4

V-dur

Další informace