WWW - Neurobeat

WWW - Neurobeat

WWW - Neurobeat

WWW - Neurobeat

„Písek v hodinách odbíjí poledne
Větráky šlehají vzduch do nasládlé pěny
Ješte tolik času, než půjdu spát“
(Ve stínu lamp)

Veľký šok priniesol oficiálny debut projektu WWW (meno pochádza ešte z predinternetovej éry), za ktorým stojí Ondřej „Sifon“ Anděra a Lubomír Typlt. Zhudobnené texty (prevažne) z pera druhého menovaného, inšpirované jeho „pinocchiovským“ cyklom malieb formálne spadajú pod heslo „hip-hop“, no v skutočnosti sú mu na hony vzdialené. Sifon – autor oficiálne prvého českého hiphopového videa (nájdete ho na DVD strane ako dualdisc vyhotoveného nosiča) – patrí k tým umelcom, ktorí žáner pomohli vybudovať, aby ho neskôr ako prví opustili ako (v čistej forme) príliš limitujúci.

WWWŽánrové stereotypy a šablóny by ste na „Neurobeat“ hľadali márne: temný a hutný podklad je viac trip- než hip-hopový, plný industriálnych ruchov a zvukov a vynikajúce texty sú sondou do tak hlbokého vnútra, že je do neho sotva dovidieť. Málokedy sa na domácej scéne vidí tak vyvážená zmes práce so „zvukom“ slova i jeho obsahom zároveň. Nervný Sifonov rap sa pohybuje od neprirodzene lámanej deklamácie po cválajúci „flow“, obsah textov neumožňuje žiadnu sebastrednú exhibíciu, nejde o dialóg ani o zacielený monológ, ale o komentár deformovanej, no skutočnej reality. Jediné, čo je na „Neurobeat“ typicky hiphopové, je mestský kontext, ktorý sa tvorbou WWW prelína. „Pěkně děkuji současné Praze Kurvě měst a těm zhovadilcům, kteří ji korunovali a pasou. Děkuji s radostí ještě neinfikovaným pražským zákoutím.“, dočítate sa v booklete. Anonymné mesto je kulisou aktuálnych klipov „Lexikon“ i „Míč“, rovnako tak staršieho konceptuálneho videa „Prahem“ – vo všetkých je stredobodom akási „inakosť“ protagonistu, zamaskovaného do masky s dlhým nosom a neforemných vedier. Tento motív konieckoncov plynie z celej dosky: hlavný „hrdina“ je akoby nekonečne vzdialený, patriaci inam, no napriek tomu sa dotýka námetov, ktoré sú dobre známe každému (nielen v skladbe „Tramvaje“, kulminujúcej opisom „bežnej“ mestskej dopravnej nehody).

Okrem textov sa na kvalite „Neurobeat“ do veľkej miery podieľa zvuk (sčasti ho má na svedomí – ako inak – Ondřej Ježek). Už spomínaný mix beatov, ruchov, zvukov je doplnený „vychytávkami“, z ktorých je najvýrazneší polámaný úryvok zo Straussovej symfonickej básne „Also sprach Zarathustra“ (známej z Kubrickovho filmu „2001: Vesmírna odysea“) v „Lexikon“. Jediným negatívom je formálna podobnosť trackov, ktoré sa po desiatkach posluchov majú tendenciu meniť v súbor silných momentov obkopených jednoliatou, ťažko rozlíšiteľnou hmotou. Našťastie je tých silných momentov aj s rezervou dostatok.

Je paradoxné, že „Neurobeat“ (distribuovanému Sony BMG) sa dostalo nadšených ohlasov z „undergroundových“ médií, kým tie mainstreamovejšie boli prevažne zdržanlivo pozitívne. „Neurobeat“ je po dlhom čase doska, ktorá sa dočkala nemalej pozornosti (hip-hop je predsa v kurze na oboch brehoch Moravy), no zároveň si vyžaduje pozorný, miestami až bolestivý a do istej miery nepríjemne sebaspytujúci posluch. Každopádne ide o dokonale nadžánrový album, v kontexte domácej tvorby nevídaný a s prehľadom ukazujúci chrbát tomu, čo sa u nás za „kvalitný“ hip-hop začalo považovať po úspechu kvázi gangsta-rapperov, mentálne nepresahujúcich dedinský rámec.

„Chci zkroutit vodu v trubce
Sirkám upálit hlavičky
Probudit spící stroje
Vyhořelý agregát
Nakrmit štěstí vtipnou kaší
Že už nebude moct vstát“
(Štěstí)

 58

Thorn

Verdikt

Dokonale nadžánrový album, v kontexte domácej tvorby nevídaný.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
8,5 / 10
Čtenáři
8,6 / 10

Další informace

Stopáž: 51:35

Produkce: Ondřej
Studio: Mezi sporákem a pračkou, Jámor

DVD časť:
Klipy "Míč", "Lexikon", "Prahem", "Karamel je cukr, který se neuzdraví", "Noční můra"
Galéria obrazov Lubomíra Typlta

www.myspace.com/neurobeat

Sestava

Skladby

  1. Ve stínu lamp
  2. Drát
  3. Tramvaje
  4. Míč
  5. Lexikon
  6. Strategie
  7. Zahrada
  8. Lom
  9. Pramen ústní vody
  10. Štěstí
  11. Kouř
  12. Tikající muž

Diskografie

Atomová včela (2013)
Live! (2012)
Tanec sekyr (2009)
Neurobeat (2006)

Jiné pohledy

9 / 10
Víte co vznikne ze soulože talentovaného a nadstandardně obdařeného poetika, zvukového experimentátora a několika mrdochtějných žánrových múz? Vznikne „Neurobeat“ a já všem bez rozdílu žánrového vyznání doporučuji si výsledek této kopulace prohnat hlavou, protože toto dítko mě rozseklo vejpůl, což se již dlouhou dobu ničemu nepodařilo. Je to kulka, která ve Vašem mozku nenechá kámen na kameni a třeba změní pohled na některé stylové příměsi, které sdružení WWW obsahuje.
RIP | 18. července 2007

 

Kvalitná záležitosť z iného súdka ako bežne počúvam. No trúfam si povedať, že ak by čo i len desať percent zo všetkých tuzemských (SK a CZ) interpretov robili hip-hop takto kvalitne, tak by som mal o našich „gangstroch“ pozitívnejší názor. WWW sú pre mňa takzvanou výnimkou potvrdzujúcou pravidlo. Pravidlo o mizernej domácej hip-hopovej scéne, kde sa strieda bieda so zúfalstvom. Ale vrátim sa radšej k WWW. Čo je skupine podľa mňa výnimočné? Po prvé, majú super texty, ktorých poetika doslova vťahuje do ich sveta. Žiadne bezbrehé prívaly nadávok, žiadny plač, aký tvrdý život majú na našich zaprdených sídliskách, a hlavne žiadne hlúpe vyvyšovanie sa nad iných. Po druhé, ich hudba, kapitola sama o sebe. Nespoliehajú sa, že im dva-tri loopy budú stačiť, ale hrajú sa so zvukmi, loopmi, melódiami, harmóniami i disharmóniami, a svoje motívy neopakujú dookola ako papagáji. WWW majú hlavu a pätu... SUPER!!

Nedávam bodové hodnotenie, nie je treba...
Koscj | 10. dubna 2007

 

8 / 10
Tady žánr vůbec nehraje roli, stejně tak by se tomu dalo říkat kyberpoezie. Výborná, nabitá obrazem i verbální hravostí. Či elektronický recitační psycho-folk? Ač je Neurobeat řazen do velmi úzkého žánru, přece se vymyká a otevírá mnohem širší posluchačské základně. Skvělá záležitost na pomezí hudby a básnické performance.
Marigold | 16. března 2007

 

8,5 / 10
Jedna z mála tuzemských (tím myslím i scénu našich východních sousedů) hip-hopových nahrávek, u kterých se v tom lepším případě neválíte smíchy a v tom horším neplácáte po čele a tipujete hodnotu inteligenčního kvocientu drsných mladíků recitujících z kabiny obstarožního Audi něco o pouličních bojůvkách v okrese Bruntál. Ne, vážně, WWW se pohybují v úplně jiných dimenzích. Předně nelpí na provařených a ortodoxních hip-hopových klišé, nebojí se experimentovat se zvuky a rytmy, nebojí se přitvrdit a ještě více tím zvýraznit naléhavost sdělení svých hravých textů. Takhle nějak si představuji kvalitní nahrávku patřící do určitého žánru schopnou však oslovit i posluchače, kteří mu příliš neholdují. Skvělé!
Dalas | 12. března 2007