MASERATI - Inventions For The New Season

MASERATI - Inventions For The New Season

MASERATI - Inventions For The New Season

MASERATI - Inventions For The New Season

Třetí dlouhohrající deska amerického kvarteta MASERATI je další žhavým želízkem v rozpáleném postrockovém ohni, který v poslední době nabírá na intenzitě. „Inventions For The New Season“ jsou tady hlavně pro vyznavače zasněnější polohy tohoto poměrně mladého žánru. Nahrávka, která umně osciluje mezi monotónností a zvukovou hravostí, díky čemuž tak nepostrádá přitažlivost a schopnost vtáhnout do svého vlastního světa a která nějaký čas hledala tu správnou cestu k mým sympatiím.

MASERATIAž floydovsky umanutý a zdlouhavý úvod první kompozice spočívající v cyklickém opakování jednoho motivu je však pouze oním pomyslným prvním tahem štětcem. První čarou či chcete-li skicou, na kterou se pak nanáší další a další vrstvy, až výsledný obraz září barvami a nepopíratelnou vypovídající hodnotou. Tahle nějak dokáží „Inventions...“ i po mnohonásobném poslechu zapůsobit. MASERATI si doslova libují v navrstvování jednotlivých motivů na základní melodickou linku, kdy z malé jiskřičky v podobě původně nenápadné melodie vykřesají ušlechtilý plamen prezentovaný pestrou a postupně gradující skladbou. Ač u některých dochází až téměř k dramatickému vyvrcholení, atmosféra alba je povětšinou příjemně ospalá, ležérní a takřka bezstarostná. Právě v tomhle podle mého názoru spočívá jeho největší kouzlo. MASERATI mají výborný cit pro navození a posléze i co nejdelší zachování zvláštní nostalgicky optimistické nálady. Ač to může znít jakkoliv klišovitě, tak vaši mysl dokáží příjemně odpoutat od běžných starostí a zpomalit rychlost vnímání všech dějů kolem nás. Neexhibují, neoddávají se profesorskému vrzání a z jejich hudby lze vypozorovat i určitý nadhled.

„Inventions For The New Season“ není nahrávkou na první vyposlechnutí, zároveň si však ani nehodlá hrát na nějaké vyšší umění určené jen vyvoleným. Je tady hlavně pro ty, kteří jsou ochotni se oddat její atmosféře, ponořit se do jejích na povrchu stojatých vod, aby pod hladinou objevili pestrý podmořský život. Jako taková se svému posluchači může směle podívat do očí. A pro mě osobně to je moc příjemný pohled!

 4

Dalas

Verdikt

Výborný soundtrack k poklidnému rozjímání během cesty nočním městem.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
6,3 / 10
Čtenáři
7,3 / 10

Další informace

Stopáž: 46:26

Produkce: MASERATI
Studio: Athens

www.ihaveadagger.net

Skladby

  1. Inventions
  2. 12/16
  3. Kalimera
  4. Synchronicity IV
  5. This Is A Sight We Had One Day From The High Mountain
  6. Show Me The Season
  7. Kalinichta
  8. The World Outside

Diskografie

Maserati VII (2012)
Pyramind Of The Sun (2010)
Passages (2009)
Split with ZOMBI (2009)
Inventions Remixes (12'') (2008)
Inventions for the New Season (2006)
3-way Split CD (w/ Cinemechanica, We vs. The Shark) (2004)
Towers Were Wires/Asymetrical Threats 7'' (2004)
Confines of Heat EP+DVD (split w/ The Mercury Program) (2003)
The Language of Cities (2002)
37:29:24 (2000)

Jiné pohledy

7 / 10
Příjemná kulisa, která dokáže vytvořit hezkou atmosféru, ale bohužel si neudrží plnou míru pozornosti, i když o to autorům zřejmě ani nešlo. „Inventions For The New Season“ je však jen dalším oblázkem v post rockové lavině, která se poslední dobou uvolňuje, v níž si jednotlivé kameny začínají být nápadně podobné a to jak strukturou aranží jednotlivých skladeb tak pocitovostí, která z materiálu prýští. I tak musím říci, že poslech MASERATI je příjemným dobarvením reality. Tedy pokud právě máte náladu na nenásilnou a lehce monotónní éterickou melancholii.
RIP | 25. března 2007

 

6 / 10
MASERATI získávají vavříny za zdánlivě osobité ztvárnění současného postrockového trendu, ke kterému přistupují s fortelem rockové minulosti. Ona hravost odkazující do hluboké historie však postrádá trvanlivost a prvotně zajímavé postupy se opakováním mění v lehce stereotypní kolovrátek, jenž obsažené emoce otlouká o tvrdou dlažbu reality. Album „Inventions For The New Season“ se tak v mých očích propadá kamsi k průměru.
Noisy | 21. března 2007

 

8 / 10
MASERATI skutečně nabízí poněkud jiný pohled na daný žánr, s hezkými odkazy na psychedelický rock 70. let nejen v úvodní "Inventions". Hravé a rytmicky takřka taneční kompozice jsou nabity neokázalými nápady a zní opět trochu jinak, než tvorba ostatních podobně zaměřených kapel. Lehkost a hravost - to jsou patrně stežejní vlastnosti, jež provází tuto příjemně znějící nahrávku, která se nevydává cestou emocionální vypjatosti, ale nabízí spíše letargické rozpoložení rámované hypnotizující rytmikou.
Pavel | 18. března 2007

 

8 / 10
Výborná hra s náladou, která samozřejmě sotva uspokojí progresivního ducha, ale člověka, kterému nevadí stereotypnější postupy a klidněji navrstvená atmosféra v post rockové partituře MASERATI chytnou. Velice se mi líbí groovy basová linka, která svým začleněním do vygradovaného hudebního celku připomene "One Of These Days" od PINK FLOYD. MASERATI rozhodně nejsou hudbou, která by tryskala stovkami barev a technických fines, je to poctivá práce s náladou, pozvolná gradace, bublající post rockový motor nabušeného sporťáku... JEDU!!!! ! !!! !
Marigold | 15. března 2007

 

2,5 / 10
Moc nechápu. Pokud šlo MASERATI (název skutečně odpovídá hudbě) o závody v tom, jak co nejdéle vystačit s jedním řídkým motivem, zdařilo se. Hned úvodní desetiminutový "riff" budiž důkazem, ale ani ostatní "skladby" v tom příliš nezaostávají. Navíc je celé CD bez zpěvu, takže to natahování vynikne ještě víc. Nu což, zazíváme, jako kulisu nějak překousneme a pryč s tou nudou.
Darkmoor | 15. března 2007