TORI AMOS - Bratislava, Incheba - 22. júna 2007

TORI AMOS - Bratislava, Incheba - 22. júna 2007

TORI AMOS - Bratislava, Incheba - 22. júna 2007

TORI AMOS - Bratislava, Incheba - 22. júna 2007

Bratislava zažila Tori Amos. Originálna speváčka, pupočnou šnúrou pripútaná ku klavíru, predtým patrila k umelcom, ktorí v našich končinách vystupovali len vzácne, naposledy pred štyrmi rokmi vo Viedni. Slovenský koncert, umelo spadnutý pod patronát magistrátu ako akési „otvorenie kultúrneho leta“ prišiel v čase návštev dnes už béčkových zahraničných hviezd po zenite, no nepatril k nim. Na rozdiel od Georga Michaela, Zucchera, Michaela Boltona, či SCORPIONS totiž Tori Amos tento rok vydala album, ktorým sa nielenže vrátila na scénu, ale sama sa ním pohla dopredu a oživila svoju povesť originálnej a rafinovanej skladateľky. 

Tori AmosObligátne intro a prehustená hra svetelných efektov privítala hviezdu večera do sály odenej do biela. Tori okamžite potvrdila všetky povesti, ktoré o nej kolujú. Kombinácia charizmy, muzikantského umenia, vášnivej reči tela a v neposlednom rade strhujúcej hudby našťastie veľmi rýchlo zadusila v prítomných inštinkt módneho policajta. Ako sme zvyknutí z mnohých fotiek či videí, Tori vyzerala o dva stupne viac než len výstredne, napriek tomu, že šlo o jej alter-ego a štylizáciu do jednej z "postáv", vystupujúcich na aktuálnom albume (v Bratislave išlo o Clyde, - pozn. Thorn). Pódium bolo komorné, scéna jednoduchá, svetlá sa pustili do dobrodružstiev len zriedkavo. Prvých zopár skladieb to dokonca vyzeralo na veľmi skromné poňatie dramaturgie a príliš obyčajný koncert, nech už to znie v spojitosti s Tori Amos akokoľvek čudne. Logicky dominoval uhrančivý spev s klavírom, napriek tomu aj po vyčistení spočiatku veľmi zlého zvuku bolo veľkým prekvapením utlačenie bicích a gitár hlboko do pozadia. Ako všetci neskôr zistili, bol to len nádych a postupné rozbiehanie. Po úvodnej „Bouncing Off Clouds“ z novinky teda prišiel expresný prierez starými albumami „From The Choirgirl Hotel“, „To Venus And Back“ a „Strange Little Girls“, uzatvorený opäť dvojitým návratom k americkej bábike, skladbám „Beauty Of Speed“ a „Roosterspur Bridge“. S minimálnymi obmenami, prevažne v rovnakej nálade, všetko silné skladby, ktoré si však pýtali oživenie. To prišlo s half-playback (rozumej živá kapela do spevu zo záznamu) remixom remixu „Professional Widow“ a z uzdy pustenými svetlami. Možno trochu brutálny budíček prebral všetkých, ktorí šli na koncert s očakávaním ženského Eltona Johna, krásne však pripravil pôdu pre novinku „Big Wheel“, ktorá hoci publikum zo stoličiek nezdvihla, prinútila ho aspoň podupávať nohou. Konečne pozdrav divákom; hoci každý poznal slávika, ktorého táto Američanka v hrdle pestuje, zamatovosť a neha jej civilného hlasu hladila na duši. Kapela opakuje povedomý štvorakordový motív a prví znalci už tlieskajú a nadšene kričia. „Crucify“ deň predtým v Prahe nezaznela, v Bratislave našťastie nechýbala. Odkedy som vedel, že uvidím Tori naživo, zo všetkého najviac som bol zvedavý na to, čo so mnou spraví extatický predrefrén tejto skladby, v ktorom klavír rozleje na mnoho malých tancujúcich prúdov energie, a ktorý zo štúdiovej verzie funguje ako dokonalý stavač chlpov. Opisovať pocity zo živého prevedenia je zbytočné. Ak neveríte, že hudba dokáže na moment zastaviť krvný obeh a nekecám – spôsobiť fyzické stŕpnutie krku a šije, neboli ste v mojej koži 22. júna 2007, čosi pred desiatou hodinou večer. Syndróm príliš obohratého a príliš často opakovaného hitu sa u Tori prejavil tradične. Spievať si s ňou bol jednoducho občas problém, pretože frázovanie bola čistá improvizácia. Druhá najznámejšia skladba s podobným problémom, „Cornflake Girl“, prišla čoskoro, ako jedna z posledných druhej, rockovej a prebudenej časti koncertu...

Tori Amos...po ktorej si doprovodná kapela mohla oddýchnuť. Kormidlo prebrala sama frontwoman, v časti nazvanej „T&BÖ.“, čiže Tori a jej obrovské krídlo Bösendorfer. Koncert sa ubral improvizačnou cestou a svoju nevyspytateľnosť dala čoskoro pani umelkyňa najavo aj trochu inak, než len hudbou. Po tom, čo si všimla akejsi rozržky v publiku, prestala hrať a na inkriminovanú osobu zakričala „What’s the fucking matter with you?”. Víla spoza ebenov a slonoviny sa behom sekundy zmenila na nahnevanú šéfku, ktorú rozčúlilo vyrušovanie na jej vlastnom koncerte. Zopárkrát zopakované „Get the fuck out of my show!“ nezabralo, nasledovalo vyzutie oboch čižiem a šmarenie nimi po zúfalcovi, ktorého si medzitým podala poriadková služba. Na záver ešte krátka piesteň s osobným venovaním: zimprovizovaná melódia a stručný text: „You’re a COCKSUCKER!“. Polovica divákov šokovane čumí, druhá sa schuti zabáva. A o pár sekúnd, ako by sa nič nestalo, éterická diva za klavírom je späť a pokračujeme ďalej. Incident bol vtipným spestrením a nikoho, divákov ani vystupujúcu, v skutočnosti vôbec nevyrušil.

Vyčerpávajúca dĺžka a množstvo menej známych skladieb si však vybralo daň v početných odchodoch niektorých divákov. Tá skutočne oddaná a strhnutá časť publika sa takisto prejavila spontánne a koncert oživila po svojom úplne opačným spôsobom. Zo statických miest nevhodne riešenej haly (ktorá mala byť skôr širšia, než dlhšia) vystrelili najvernejší a stretli sa postojačky pod pódiom. Počas záverečných „Precious Things“, svižnej „Bliss“, či „Hey Jupiter“ tak konečne mohli tancovať a skákať, čo síce postavilo do pozornosti obrovského černocha, Toriinho osobného bodyguarda, no zjavne potešilo aj pani Amosovú, ktorá poslala opačným smerom niekoľko gest vďaky.

Tori AmosKoncert Tori Amos splnil všetky očakávania. Spevácky výkon z inej planéty bol povinnosťou, ďalším zo zážitkov však bolo sledovanie vášnivého prežívania hudby. Tori sa s prstami na klávesoch stávala nežnou vílou, sexuálnym vampom, ale aj pojašeným dievčaťom. Hrala postojačky, jej pohyby pripomínali milovanie sa, jednou rukou zvládala klavírne basy, druhou harmónie a melódie syntetického organu, gestikulovala, strhávala sa. Hoci publikum rozumelo textom len minimálne, spoľahlivo hltalo celú podprahovú komunikáciu aj s navijákom. Bratislava bola svedkom strhujúceho koncertu, ktorý rozohrial na maximum chladné a sterilné priestory veľkovýstaviska a chladným nechal azda len tých zopár snobov, ktorí 50 metrov pred Inchebou zabudli odbočiť.

Ilustračné foto: hereinmyhead.com

 26

V-dur

Další informace

Diskografie

American Doll Posse (2007)
The Beekeeper (2005)
Welcome To Sunny Florida (DVD/CD) (2004)
Tales Of A Librarian (2004)
Scarlet's Walk (2002)
Strange Little Girls (2001)
To Venus And Back (1999)
From The Choirgirl Hotel (1998)
Boys For Pele (1996)
Under The Pink (1994)
Little Earthquakes (1992)