BAHRAINN - Na nitích

BAHRAINN - Na nitích

BAHRAINN - Na nitích

BAHRAINN - Na nitích

Ajaj, další český hopsavý hardcore, pomyslel jsem si, když jsem od redakčního kolegy RIPa dostával toto CD. Nahrávek domácích kapel, řadících se do různě modifikovaných coreových scén, se v posledních několika letech vyrojily doslova mrtě a o tom, že by s tímto množství šla ruku v ruce i kvalita, se příliš říci nedalo. Samozřejmě, že čest výjimkám. Příjemným zjištěním pak zanedlouho bylo, že „Na nitích“ je jedním z představitelů oněch výjimek.

BAHRAINNOvšem úvod nahrávky dával zapravdu spíše skeptickému pohledu na věc. Svým pojetím z řady nevybočující úvodní píseň „Živte mou beznaděj“ v sobě nese všechny atributy typické pro tento žánr. Ostré a sekané riffy, přímočará, k pohybu zvoucí rytmika a charakteristický naštvaný vokální projev zpěváka Alexe. BAHRAINN však naštěstí s každou další písní výrazněji a výrazněji dochucují základní ingredienci použitou v prvním kousku. Hned následující „Sám“ přináší zpomalení spíše do houpavého středního tempa a především velmi zdařilý melodický refrén, který nezapře vlivy amerických DEFTONES. Potěší i pestřejší aranže a především barevný a jistý Alexův vokál, který se ani v dalších skladbách nebojí pustit do náročnějších zpěvných poloh. O tom, že BAHRAINN nehodlají být jen další ukřičenou partičkou, která baví své kámoše na lokálních festech, tato čtveřice dokáže přesvědčit i ve zbylých čtyřech kompozicích, které, ač taktéž nezapřou vlivy již uvedených skvělých DEFTONES, se viditelně snaží zaujmout i vlastní osobitostí. Solidní a zkušená instrumentace je navíc podpořena kvalitním a sytým zvukem ze studií Ygloo a Hostivař. Ona asi ani nebude náhoda, že producentsky se pod nahrávku (spolu)podepsal Majkláč z THE SWITCH. Akorát by se chtělo vtipně a s velikou nadsázkou poznamenat, že si tím pro svoji kapelu přivolal velmi zdatnou konkurenci. Podstatný je však fakt, že „Na nitích“ je velmi zdařilým počinem, který by jeho tvůrce mohl a především měl patřičně zviditelnit!

 1

Dalas

Verdikt

BAHRAINN mají svůj hudební základ v hardcore, na tento však nabalují slušné melodie a povedené aranže. Nadějná kapela se předvedla s velmi dobrou nahrávkou!

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
7,9 / 10

Další informace

Stopáž: 19:23

Produkce: Luk3, Majkláč
Studio: Hostivař

bandzone.cz/bahrainn

Sestava

Skladby

  1. Živte mou beznaděj
  2. Sám
  3. Procitnout
  4. Na nitích
  5. Boj stád
  6. Obraz co kreslí mráz

Diskografie

Na nitích (EP) (2006)
Bahrainn (demo) (2003)
Bahrainn (demo) (2002)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Na skupinu BAHRAINN jsem narazil shodou náhod v roce 2002, kdy dnes lysohlavý zpěvák Aleš byl dlouhovlasou metalovou máničkou a hřmotný odredovaný pořízek s kytarou Roman byl štíhlým teenagerem. Již v té době, kdy mě zaujala hlavně hard-corová variace na dálněvýchodní motivy „Alah-Ak-Bar“, jsem si říkal, že této bandě jestli to vydrží, tak z ní bude zajímavý objekt naší domácí scény. Nyní je potřeba zaúčtovat pětiletku a zhodnotit úsilí Kláštereckých. Co v jádru za těch pět let zůstává, je věrnost houpavému HCčku, které naprosto skvěle funguje v živé formě. Nově se do této poměrně konvenční šablony vplétají tkaniny mnohem zajímavější. Místy lze rozeznat, že hoši poslouchají a nechávají se inspirovat na jedné straně náladotvornějšími hladinami formátu TOOL nebo NEUROSIS na druhé straně nerezignují ani na představitele moderní řezničiny typu MESHUGGAH. I vokál doznal rozvoje. Omezil přehnaně teatrální deklamování, které působilo místy pateticky až úsměvně a přidal na agresivitě střídané jednoduchými, ale celkem slušně zvládnutými melodickými vložkami. Pokud se šeptá, nebo jen recituje, jako ve trojce „Procitnout“, už to nezní jako ústřižek z konkurzu netalentovaných uhekaných ochotníků, ale dá se mu i věřit. Z nahrávky znatelně cítím rukopis Michala Nováka, který se staral o produkci, což je jen a jen dobře a ačkoliv je zde opravdu hodně vztyčných ploch s jeho domovskou kapelou nemyslím se, že by BAHRAINN spěli do černé díry zvané plagiátorství. Hlubokou poklonu musím vyseknout zvukové stránce věci. Nahrávka z prvoligových studií zkrátka „hraje“ a v tomto případě nese i moderní zvukové zabarvení, které snese porovnání se zahraniční produkcí. BAHRAINN zkrátka natočili výtečné hard-core-crossoverové album, které obsahuje materiál jenž nenudí ve sluchátkách a výtečně funguje i koncertně. Skupina dozrála a já se těším na jejich první plnohodnotný albový zářez.
RIP | 22. července 2007