SLOW TENSION - Exit

SLOW TENSION - Exit

SLOW TENSION - Exit

SLOW TENSION - Exit

Studénkovští progeři vyznávající ryzí instrumentální platformu jsou zde s debutovým albovým počinem, kterým se snaží oslovit art rockovou obec. A jak se jim to daří? Musím uznat, že celkem dobře. Jejich pojetí rocku se vyznačuje vyzrálou proaranžovaností, dobrými nápady, slušnou instrumentací, úlety do jiných žánrů i celou plejádou náladových momentů. Kompozice se proplétají, mihotají, sublimují, mění tvar i formu – zkrátka žijí a tvoří živorodý homogenní vyvážený celek, který uchu jednoznačně vysílá signál o tom, že se něco děje.

SLOW TENSIONNástrojem, který na svá bedra bere nejvíce muzikantské tíhy, je jednoznačně kytara, jež velmi často trylkuje v sólové oblasti. Díky bohu je toto instrumentální řádění v určitých slušných mezích, které nepřekračují hranice bezúčelných kytarových masturbací a exhibicí běhounského kalibru. Dalším instrumentem, krom do bicích funkčně posazené baskytary, která opravdu jen místy přebírá pozornost hlavní hvězdy pódia, jsou klávesy. Ty se situují do podoby chameleona, jenž velmi efektivně žánrově zabarvuje jednotlivé aranže. Tu dodává skladbě železitou, lehce industriální příchuť, tu ji provzdušňuje popovým klavírkem, či prosekává žesťovou sekcí. Zajímavých použitých rejstříků bych našel mnohem více a jsou to právě klávesy, které se majoritně starají o to, aby se ucho nenudilo. Skvělá pasáž, na níž bych chtěl upozornit, lehce upomíná Jezerní královnu a nalézá se ve skladbě „Orient Syndrome“. Jediné, co v tomto případě trochu zamrzí, je rytmická sekce, která by se mohla trochu více osmělit. Více libůstek, méně rovných linek a počítání mimo třídu modulo čtyři by tvorbě SLOW TENSION slušelo.

Studénkovští tímto albem dokazují, že i s kořeny pevně a hluboko v klasické rockové zemině lze tvořit nekonvenční a moderní kytarovou hudbu, která si uchovává svěžest bez nutného upínání k současným neoprogovým záchvěvům na světové scéně. Co říci závěrem? „Exit“ je materiál, jenž se v českých luzích a hájích rozhodně neztratí. Obsahuje ryze instrumentální skladby přetékající dějovostí a já jsem moc rád, že kapela SLOW TENSION překonala krizi, která se u ní před nedávnem vyskytla, a může pokračovat dál. Těším se na další albovku.

 17

RIP
RIP

Verdikt

Post-rockové výhonky, které pevně zakořenily v úrodné půdě klasických rockových aranží.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,6 / 10

Další informace

Stopáž: 45:00

www.slowtension.com

Sestava

Skladby

  1. More Then Man
  2. Before
  3. Blue Office House
  4. Equation
  5. Inside Of Me
  6. Walking Around
  7. Orient Syndrome
  8. Behind The Wall
  9. Exit

Diskografie

Inner Fragments (2009)
Exit (2006)