ROOT - Daemon Viam Invenient

ROOT - Daemon Viam Invenient

ROOT - Daemon Viam Invenient

ROOT - Daemon Viam Invenient

Sotvakto bude polemizovať s tvrdením, že ROOT boli kapelou, ktorá zanechala nezmazateľný podpis na metalovej scéne a prvým domácim metalovým spolkom, ktorý sa zapísal do svetovej histórie ťažkej muziky. Zmes neuveriteľného zjavu Jiřího BigBossa Valtra, spočiatku príťažlivo zakázanej aury satanistickej ideológie a porevolučnej eufórie sa podieľali na fakte, že prvé tri dosky ROOT sú viacnásobne vypredané a pôvodný náklad má za oceánom trojcifernú dolárovú cenu.

ROOTLenže včera je včera a dnes je dnes – po zlatom období znovuzrodenia, keď rozhádanú kapelu postavila na nohy tvrdá zmluva s Redblackom, sa udial jeden z mála skutočných prestupov v tuzemskom undergrounde. Po EP „Casilda“ a DVD „Deep In Root“ vychádza na Shindy Productions dlhohrajúca doska „Daemon Viam Invenient“, Démon si nájde cestu. Príbeh o skazených ľuďoch, ktorých zo Zeme znesú spravodliví prastarí démoni, sa nesie v kontexte BigBossových textov od čias „Kärgeräs“. Produkcia Jiřího Valtera, ktorý okrem písania pre ROOT „do zásoby“ obhospodaruje projekt EQUIRHODONT, však stále častejšie a bolestivejšie vykazuje nedostatok sebakritiky a čo i len minimálneho odstupu. „Daemon Viam Invenient“ je album skrz-naskrz prežratý banalitou, nudou hrajúcou sa na umenie a zbytočnou pompou. Ono je vlastne zdanlivo všetko po starom – zostava, ktorá sa zrodila na „The Book“ a vykryštalizovala na v mnohých aspektoch vrcholnom záreze „Black Seal“, šľape rovnako dobre a kvalitne, no čoraz viac akoby len potichu a s kúskom hanby kryla chrbát zmysel pre realitu strácajúcemu „veľkému šéfovi“. Autorské vklady Igora a Ashoka nevystupujú spoza predvádzajúceho sa speváka a pôsobia ako omrvinky, ktoré si poslucháč musí za vynaloženia nemalého úsilia nájsť kdesi v pozadí. Navyše odchod Blackieho akoby neutralizoval pnutie, ktoré na jednej strane ROOT odjakživa rozožieralo zvnútra, ale takisto fungovalo ako katalyzátor. Alesh „Poison“ Jedonek si svoju rolu zastáva s prehľadom (a isto nesklame ani nový, len 19-ročný bubeník Marek „Deadly“ (sic) Fryčák, ktorý po nahratí dosky nahradil matadora Evila), no neprekračuje rámec akejsi záplaty.

Lacná lunaparková štylizácia, do ktorej sa prezlieka BigBoss na pódiu, sa tentokrát dostala aj do muziky, odfláknutých (jazykovo aj obsahovo) textov, ale aj obalu, ktorý je po (typo)grafickej stránke skutočne nehodný mena ROOT, nech už dnes nesie akýkoľvek obsah. Ťažký zadok, ktorý za sebou „Daemon Viam Invenient“ ťahá, je len karikatúrou seba samého, ktorú nezachráni ani voivodovská linka v „Human“, bohužiaľ až príliš šablónovité hosťovanie Zuzky Lípovej z DYING PASSION či museovsky-dreamtheatrovský verklík v „A Good Affair Turned Up“. Len máloktoré ansámbly dokážu nahrávať stále tú istú dosku a neznieť pri tom „blbo“ – a ROOT svoj epický dark metal vyžmýkali do poslednej kvapky. Na lepšie časy za zablysne snáď len v náklepe „Who’re They“, evokujúcom pecky z prvej polovice poslednej dekády minulého storočia, ktoré konieckoncov na koncertoch aj dnes fungujú najlepšie.

ROOT sa na ôsmom albume dostali do roly smutno-komickej kapely, ktorá ešte dokáže žiť z kultového statusu, no okrem slabnúceho odvaru zo (stále) nezameniteľných ingrediencií nedokáže ponúknuť nič čo i len trochu nové – a ja si skutočne len s ťažkosťami spomínam, kedy som mal naposledy po vypočutí nahrávky skupiny, ktorú mám svojim spôsobom rád, pocit tak hrozivého vákua. ROOT je ako starý, vzdorovitý človek, ktorý sebavedomo presluhuje dôchodok a jeho okolie zo slušnosti a úcty len klopí zrak.

 527

Thorn

Verdikt

Čoraz viac sám seba karikujúci kult sa vracia.

Hodnocení

Autor
4 / 10
Redakce
4,7 / 10
Čtenáři
5 / 10

Další informace

Stopáž: 49:08

Produkce: Ashok & BigBoss
Studio: Studio Shaark, Bzenec

Limitovaná edícia 666 kusov obsahuje bonusový DVD disk, obsahujúci vyše 100 minút záznamov.

www.rootan.cz

Sestava

Skladby

  1. Black Dove & White Raven (prologue)
  2. Human
  3. She
  4. Who're They?
  5. Awakening
  6. Immortals (Tears Of Stone)
  7. Strange Beauty Of Fright
  8. And They Are Silent
  9. Sonata Of The Chosen Ones
  10. What Will Be Next?
  11. Hope Dies At Last
  12. A Good Affair Turned Up
  13. We Shall Never Surrender

Diskografie

Heritage Of Satan (2011)
Daemon Viam Invenient (2007)
Deep In Root (DVD) (2006)
Casilda (2006)
Madness of the Graves (2003)
Black Seal (2001)
The Book (2000)
Kärgeras (1996)
Temple In The Underworld (1992)
Hell Symphony (1991)
Zjevení (1990)
The Trial (demo) (1989)
Messenger of Darkness (demo) (1989)
War of Rats (demo) (1988)
Reap of Hell (demo) (1988)
Deep In Hell (demo) (1988)

Jiné pohledy

6 / 10
Už jsme si dávno zvykli, že po zveřejnění negativní recenze jsou občas příslušná diskuse a fórum dotčené kapely zaplaveny příspěvky členů či fanoušků kapely, v nichž tito nevybíravě útočí na recenzenta potažmo celou redakci Metalopolis.net. Pohnutky jsou různé - urazit, zesměšnit, přesvědčit okolí o nekompetentnosti pisatele, který "nepochopil" nahrávku apod. Realizace je taktéž různě přesvědčivá - od prostého humpoláckého vypisování vulgarismů až po relativně sofistikovaně podanou ironii. Ovšem většinou tyto kauzy registrujeme v souvislosti s recenzemi desek začínajících či méně známých seskupení. To ROOT jsou úplně jiná kategorie. Člověk by čekal, že desítky let existence členy kapely zocelí natolik, že jakoukoliv kritiku pouští jedním uchem dovnitř, patřičně ji vyhodnotí a druhým uchem ji opět vypouští, aniž by se museli snížit k naznačeným praktikám. Opak je pravdou. Reakce Jiřího Valtera, kterou zanechal na svém webu http://bigboss.mysteria.cz v sekci "Myšlenky 2007" (obzvláště příznačné), svou primitivností strká všechny teenagery, kteří si před půl rokem koupili kytaru a před měsícem natočili své druhé demo, do kapsy. Jakýsi nesmělý náznak argumentace, záměrné komolení recenzentova pseudonymu a ocenění jeho "odbornosti" je pouze úsměvné, ovšem nařčení recenzenta ze "sexuální deviace" a hledání recenzentovy motivace k napsaní negativního hodnocení v jeho "skrytých sexuálních poruchách" již vyvolává alespoň v mém případě hurónský smích. Ale když se nad tím zamyslím, tak ono to tak směšné zase není. Ono je smutné sledovat, jak nízko může klesnout na scéně stále ještě respektovaná osoba, k níž vzhlíží nemálo jejích příznivců. Většina z nich si jistě bude notovat, "jak to ten Biggie tomu Metalopolisu zase natřel", ovšem nemálo čtenářů pouze pobaveně či znechuceně zakroutí hlavou. Ve světle Big Bossova vyjáření vyznívá jeho nedávné komentování chování Maxe Cavalery (viz www.metalopolis.net/news.asp?id=16951) obzvláště tragikomicky. Jen by mě zajímalo, co by na to řekl metalový šlechtic Fernando Ribeiro... To se asi nedozvíme, ovšem kolega Thorn si teď jistě nad svou postýlku pověsí jednu z Big Bossových myšlenek: "Jsem šťasten, že jsem nenáviděn. Je to důkaz toho, že to dělám dobře. Děkuji vám."


Ale teď už k věci:
Odchod Blackieho znamenal to, že kytarový hrdina Ashok dostal dosud nepoznanou volnost a to se na obsahu desky negativně projevilo. Progresivní figury mohou fungovat jako koření, ovšem jako hlavní chod jsou pro mě osobně obtížně poživatelné. Z tohoto pohledu se mi zdá, že ROOT překonali i EQUIRHODONT a to už je co říct. Že tím utrpěla hlavní devíza, která učinila z některých desek ROOT klenoty, tedy atmosféra, je nasnadě. Stále se však nejedná o takový propadák, jak by se mohlo jevit z hlavní recenze.
Shnoff | 13. srpna 2007

 

4,5 / 10
Takto teda nie, ku mne si touto nahrávkou teda démon cestu nenašiel aj napriek mojej snahe nájsť si cestu k nemu. „Daemon Viam Invenient“ sa tak stáva u mňa prvým albumom novej éry ROOT, ktorý ma vyslovene sklamal a počúva sa len sťažka, pričom dobré momenty treba doslova loviť. Žiaľ nezostáva mi nić iné ako súhlasiť s recenziou a otvoriť buď knihu, rozlomiť čiernu pečať alebo sa vrhnúť na šialenstvo hrobov.
Arrow | 7. srpna 2007

 

3,5 / 10
Hmmm, smutné ale ROOT sa riadne vyčerpali a tento album je toho dôkazom. Veľmi slabé, nudné a hlavne zbytočné...
Koscj | 6. srpna 2007