NINE INCH NAILS - Bratislava, Incheba - 12. augusta 2007

NINE INCH NAILS - Bratislava, Incheba - 12. augusta 2007

NINE INCH NAILS - Bratislava, Incheba - 12. augusta 2007

NINE INCH NAILS - Bratislava, Incheba - 12. augusta 2007

Tohto roku bolo konečne aj na Slovensku možné vidieť nielen zaslúžilé a vyslúžilé hviezdy (v poslednom čase smerujúce trochu viac na východ), ale aj koncert jedinečnej TORI AMOS či niekoľko hiphopových akcií s interpretmi, ktorých súčasná tvorba stále stojí v centre pozornosti. Koncert NINE INCH NAILS tvorených jedine a predovšetkým charizmatickým Trentom Reznorom sľuboval v našich končinách nevšedný zážitok, ale aj obavy o účasť, keďže domáce rádia a ostatné média sa namiesto hrania skladieb interpretov typu NINE INCH NAILS pretekajú vo vzájomnom klonovaní playlistov, stávke na istotu nikoho nerušiaceho stredného prúdu a tlačenie nekonfliktných domácich interpretov predávajúcich zúfalo nenápadité albumy v desiatkach kusov. Podobne ako v prípade marcového viedenského koncertu, v Bratislave suplovali domácu podporu fanúšikovia z takmer všetkých okolitých štátov, okrem iných aj bývalý frontman kopírky DEPECHE MODE od susedov, pohybujúci sa značne spoločensky unavený v okolí stanoviska zvukára, ktorý v nedeľný večer odviedol proti chýrom o neozvučiteľnej Inchebe dobrý výkon, na konci ktorého len málokomu pískalo v ušiach.

NINE INCH NAILSPo zbalení sa predkapely naznačujú blížiaci sa nástup hlavných hviezd večera ukážky z tvorby THE CURE, BORIS i JOY DIVISION, ktorých coververziu „Dead Souls“ s krátkym vyznaním uviedol počas koncertu aj sám Reznor. Do priemerne zaplnených priestorov Incheby odpálili NINE INCH NAILS ukážky z nového albumu, ktorého prezentácia dostala toho večera značný priestor. Začalo sa pekne od podlahy za výdatného prispenia Josha Freeseho inštrumentálkou „HYPERPOWER!“. Nový album v priebehu koncertu pripomenuli ďalšie skladby ako „Survivalism“, „The Great Destroyer“, „The Beginning Of The End“, „The Good Soldier“ alebo „Me, I’m Not“ sprevádzaná zaujímavou úpravou pódia a účasťou len troch členov NINE INCH NAILS v rozostavení, odkazujúcom na posledné turné nemeckých priekopníkov elektronickej hudby KRAFTWERK. Nešetrilo sa ani na výletoch do minulosti a oproti jednému z dvoch marcových koncertov v susednej Viedni bol playlist vyvážený rovnomerným zastúpením starších albumov. Postupne odzneli klasické skladby „Closer“, „March Of The Pigs“, „Eraser“, „Gave Up“ či „Wish“, vrátane skladieb pre pamätníkov ako „Head Like A Hole“ alebo problematickej „Sin“. Trochu za kratší koniec ťahal album „With Teeth“, zastúpený na koncerte výborne fungujúcou „The Hand That Feeds“ a rytmicky príjemnou „Only“. Z reprezentantov zasneného introvertného opusu „The Fragile“ príjemne prekvapilo zaradenie z pódia precítenej „The Day The World Went Away“. Nasadením a radosťou z hrania na pódiu nikto nešetril, rozbehnutý nevyspytateľný gitarista Aaron North vynikal najmä neustálym lietaním po celom pódiu a príležitostnými akrobatickými kúskami. Po takmer dvoch rýchlo uplynutých hodinách koncertu NINE INCH NAILS prichádza strhujúci záver v tej najlepšej možnej podobe. Dojímavá „Hurt“ pôsobí doslova ako uspávanka na dobrú noc.

Nekompromisné rozsvietenie svetiel rýchlo vyprázdňuje priestory haly, kde pred pár minútami dohral jeden z mála interpretov, ktorého charizma nie je len ozvenou dávno uplynulých lepších časov. NINE INCH NAILS potvrdili súčasné zaslúžené pozície i strhujúcou show.

NINE INCH NAILS

NINE INCH NAILS

Foto: Iva Sýkorová, www.photoport.sk

 38

Radicalcut

Další informace

www.xl.sk

www.nin.com

Diskografie

Hesitation Marks (2013)
The Slip (2008)
Ghosts I-IV (2008)
Year Zero (2007)
Beside You In Time (DVD) (2007)
With Teeth (2005)
And All That Could Have Been (dvd+cd) (2002)
The Fragile (1999)
Closure (live) (1997)
The Downward Spiral (1994)
Fixed Ep (1992)
Broken Ep (1992)
Pretty Hate Machine (1989)