BAND OF HORSES - Cease To Begin

BAND OF HORSES - Cease To Begin

BAND OF HORSES - Cease To Begin

BAND OF HORSES - Cease To Begin

BAND OF HORSESPochádzajú zo Seattle, vyzerajú skôr južansky expresívne, a jedna z nálepiek, ktorá ich zdobí, je výraz „shoegazer“. Magazín Rolling Stone ich vyhlásil za jednu z najhorúcejších kapiel roku 2007, po zoznámení s ich hudbou by ste ich tipli skôr niekam do zapadnutého vysokoškolského klubu na večer poézie, kávy a post rocku. Pochádzajú zo Seattle a spievajú „world’s a wonderful place” a spievajú to tak beatlesovsky úprimne, že si predstavíte samého seba na zaprdenom front-yarde prízemného domčeku, čumiac na Boeingove závody v diaľke a zrazu tomu veríte. BAND OF HORSES prinášajú na tohtoročnej novinke „Cease To Begin“ prakticky pokračovanie sľubného debutu „Everything All The Time“. Obyčajnú hudbu, ktorá má formu sentimentálneho smútku a obsah pulzujúci optimizmom. Tak láskavú a dobrú, ako je možné zachovať pri vyhnutí sa všetkým gýčom.

S tým post rockom to samozrejme také horúce nebude, hoci kým zaznie country hymna „The General Specific“, postrockovým smerom bude škúliť nejedno žánruchtivé ucho. BAND OF HORSES sa na post rockovom ihrisku snažia predponu „post“ vyvrátiť, klasický a tradičný rockový žáner zásobujú resuscitačnými impulzmi, čím ho v roku 2007 stavajú na úplne nové svetlo a konečne zmysluplný vývojový stupienok. Takto ubehne polovica albumu. V tej druhej prichádza na pripomenutie oveľa starších a americky tradičnejších žánrov, ktoré si kone berú na pomoc, či už spomínaná „The General Specific“, rockabillyová „Islands On The Coast“, či bluesom napáchnutá záverečná trojica skladieb. Vďaka „čudnému“ spevu a neodškriepiteľnej alternatívnej atmosfére tu máme tradicionalistický revival, ktorý by však starej generácii toho príliš veľa vravieť nemal. Našťastie pre nás.

BAND OF HORSES„Cease To Begin“ je vydarený pokus o nový pohľad na kombináciu zdanlivo obohratých stavebných prvkov. Zastretá atmosféra mu dodáva celistvý ráz a ako celok pôsobí neskutočne súčasne a cool. V istých momentoch pripomína funkčnú študentskú naivitu WEEZER, vďaka čomu podáva aj nasládle „snílkovstvo“ („Detlef Schrempf“), či detinský sentiment („No One’s Gonna Love You”) profesorsky zaujímavo. BAND OF HORSES pôsobia ako akademickí vyslúžilí rockeri, ktorých krásy tohto sveta dostali do roztomilých rozpakov. Počúvaním ich novinky sa zapozeráte na svoje vlastné topánky a ani na chvíľu sa za svoj príjemný pocit a pozitívne emócie nebudete hanbiť. Možno si spomeniete na to, že ste dávno nepovedali svojmu dievčaťu, že ho ľúbite, alebo príliš dlho nezavolali svojej mame. Svojim kamarátom sa s tým možno nepochválite, no keď ich na „Cease To Begin“ upozorníte, opatrne budete vyčkávať na zmenu v ich správaní. A možno nič z toho v skutočnosti neurobíte, akurát budete veľmi chcieť.

AOE. Adult Oriented Emo.

 44

V-dur

Verdikt

Emo pre dospelých.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 34:45

Produkce: Phil Ek, BAND OF HORSES
Studio: Echo Mountain Studios

www.bandofhorses.com

Sestava

Skladby

  1. Is There A Ghost
  2. Ode To LRC
  3. No One's Gonna Love You
  4. Detlef Schrempf
  5. The General Specific
  6. Lamb On The Lam (In The City)
  7. Islands On The Coast
  8. Marry Song
  9. Cigarettes, Wedding Bands
  10. Window Blues

Diskografie

Inifinite Arms (2010)
Cease To Begin (2007)
Everything All The Time (2006)
Band Of Horses (EP) (2005)