JOHNNY CASH - At Folsom Prison / At San Quentin

JOHNNY CASH - At Folsom Prison / At San Quentin

JOHNNY CASH - At Folsom Prison / At San Quentin

JOHNNY CASH - At Folsom Prison / At San Quentin

V roce 1968 se snad mohlo zdát, že Muži v černém začíná téci do bot, svět se měnil a John R. Cash zůstával stejně černý... Countryový bouřlivák se pomalu oklepával po drogových a osobních problémech a hledal cesty, které by ho vrátily zpět na hudební vrchol. Nápad nahrát živé album ve státním vězení Folsom, složené z tradičních blues / country fláků, se zdál být výtečným snad jen samotnému písničkáři, který měl s koncerty pro vězně dlouholetou zkušenost... Buď jak buď, Cash si to mezi pány manažery prosadil a 13. ledna 1968 rozbalil svoje nádobíčko ve společenské místností kalifornského lapáku...

Johnny Cash

Johnny Cash – At Folsom Prison... přičemž v následujících minutách vznikla nahrávka, která se hluboce zapsala do hudebních dějin. Cash se nechal při koncertu doprovázet tradičně triem Tennessee Three, průkopníkem rockujícího blues Carlem Perkinsem a budoucí manželkou June Carterovou a nadšenému vězeňskému davu předvedl svou tvář živelného a divokého bluesmana... i člověka, který má problémy sekat dobrotu a soucítí s osudy mužů v publiku. Žoviální Cashova komunikace s publikem předběhla svojí dobu (This show is being recorded for an album release on Columbia Records and you can´t say ´hell´ or ´shit´ or anything like that...) a strhla tisícihlavý dav k naprosté sympatii k hvězdě na pódiu. Spiklenecká bezprostřednost se přenáší i do skladeb, během nichž se ozývají spontánní výkřiky všude tam, kde se Cash stylizuje do role zlého muže a společenského outsidera („Cocaine Blues“, „Folsom Prison Blues“ atd.). Sounáležitost hudebníka a jeho posluchačů se však přenáší i do poklidných baladických songů a nad nahrávkou se vznáší velmi zvláštní duch chvilkové svobody, kterou jakoby cítil jak Cash (svým způsobem dobrovolný vězeň showbyznysu), tak folsomští kriminálníci. Pouto mezi nimi ještě posiluje fakt, že muž v černém operativně zařadil do playlistu píseň „Graystone Chapel“, kterou napsal jeden z trestanců a ke Cashovi se donesla den před koncertem. Není pochyb o tom, že Johnny Cash hraje na efekt a ví, co chtějí ti „dole“ slyšet, ale zároveň není pochyb o tom, že přes veškeré hraní na efekt působí remaster folsomského koncertu (bez zásahů cenzury) dojmem opravdovosti a upřímnosti. Navzdory tomu, že se záznamu údajně trochu pomohlo přidáním některých aplauzů. Dodejme ještě, že „At Folsom Prison“ Johnny Cashe skutečně na vrchol vrátilo, když v countryové LP hitparádě dosáhlo na zlato, v popové pak na 13. místo. 

Johnny Cash – At San QuentinO více než rok (4. června 1969) později se Cash zastavil ve vězení San Quentin. Zjevně unavený, snad i trochu otrávený z dlouhého koncertování... od první chvíle sází na stejnou kartu jako na předchozí nahrávce, mluví s publikem jako se sobě rovnými a vytváří kolem sebe gloriolu muže, který „je tu jen a jen pro ně“. Právě citelná únava a vyčerpání vnášejí do Cashova hlasu nedokonalou rozechvělost a naléhavost, která ve spojení s explozivním prostředím vytváří poněkud odlišnou atmosféru než na folsomské nahrávce. Roční posun dodal doprovodné kapele větší rock´n´rollovou výbušnost a třeba notoricky známé „Folsom Prison Blues“ zní o třídu dravěji než ve Folsomu. Cash přidává i své klíčové hity „Ring Of Fire“ a „Walk The Line“, přičemž show zhruba v polovině korunuje burácivě přijatý song „San Quentin“ (notoricky známé San Quentin, may you rot and burn in hell). Odezva je tak silná, že Cash musí opozdit nástupy do slok a píseň zahrát ještě jednou... s podobným výsledkem. Po divočejších dvou třetinách se karta náhle obrací a písničkář se ohlíží zpět ke svým kořenům. Pásmo gospelem ovlivněných kompozic, které san quentinský koncert uzavírá, je úžasné, uvolněné a plné světla. V závěrečném medley rozpoutá kapela slušné blues / rock´n´rollové peklo a okénko svobody v sanquentinské temnici se pomalu uzavírá... Album obsahuje cosi, co se marně pokouší někteří rockoví muzikanti vytvořit četným fuckováním a bezduchými frázemi, atmosféru rebélie, svobody, nespoutanosti hudebního výrazu tváří tvář realitě. Muž v černém dokázal vyjevit emoce nejen svým vystupováním, ale především svou hudbou... a je úplně jedno, že výraz je archaický, bluesový a vousatý, když obsah boří nejen sanquentinské zdi. Dlužno dodat, že Cashe tento živák katapultoval na první místo jak v countryové tak popové hitparádě U.S. Billboard.

Johnny Cash

Obě nahrávky prezentují poněkud odlišné polohy Johnnyho Cashe, první se noří hlouběji do vln blues, druhá vyniká dravějším a hitovějším zaměřením, zároveň však větší pestrostí materiálu (krom gospelu zmiňme i skvělou Dylanovu skladbu „Wanted Man“). „At Folsom Prison / At San Quentin“ není žádným pomníkem doby, je to nahrávka svou živelností a opravdovostí nestárnoucí, charismatický otisk kontroverzní osobnosti Johna R. Cashe v dějinách pop music. A jeden z nejlepších live záznamů v jejích dějinách, jen tak mimochodem.

 53

Marigold

Verdikt

Unikátní záznam dvou kultovních koncertů z těžkých žalářů... Ten quentinský je dokonce poprvé ke slyšení kompletní. A zároveň druhoplánový portrét magnetizující osobnosti písničkáře, který nerad chodil po "lajně".

Hodnocení

Autor
10 / 10
Redakce
-
Čtenáři
9,9 / 10

Další informace

Stopáž: 55:36 / 59

www.johnnycash.com/

Sestava

Skladby

  1. At Folsom Prison: Folsom Prison Blues
  2. Busted
  3. Dark As The Dungeon
  4. I Still Miss Someone
  5. Cocaine Blues
  6. 25 Minutes To Go
  7. Orange Blossom Special
  8. Long Black Veil
  9. Send A Picture Of Mother
  10. Wall
  11. Dirty Old Egg-Suckin' Dog
  12. Flushed From The Bathroom Of Your Heart
  13. Joe Bean
  14. Jackson
  15. Give My Love To Rose
  16. I Got Stripes
  17. Legend Of John Henry's Hammer
  18. Green Green Grass Of Home
  19. Greystone Chapel
  20. At San Quentin: Big River
  21. I Still Miss Someone
  22. Wreck Of The Ol´97
  23. I Walk The Line
  24. Darlin´ Companion
  25. I Don't Know Where I'm Bound
  26. San Quentin
  27. San Quentin
  28. Wanted Man
  29. Boy Named Sue
  30. There'll Be Peace In The Valley
  31. Folsom Prison Blues
  32. Ring Of Fire
  33. He Turned The Water Into Wine
  34. Daddy Sang Bass
  35. Old Account Was Settled Long Ago
  36. Closing Medley

Jiné pohledy

RIP | 16. prosince 2007