MOHA! - Norwegianism

MOHA! - Norwegianism

MOHA! - Norwegianism

MOHA! - Norwegianism

Ako si poradiť so slovom norwegianism? Nórskismus, alebo nórizmus? Wikipedia tvrdí, že sa jedná o slovo, ktoré si z nórštiny prekliesnilo cestu do globálneho jazyka, tak, ako fjord, slalom alebo ombudsman.

MOHA!Ako si poradiť s albumom „Norwegianism“? Predošlá definícia je krátka, ak ju nerozšírime na nórsku mimomainstreamovú hudbu, nezriedka extrémny exportný artikel s puncom ľahkého pominutia zmyslov. Duo MOHA! (po správnosti MoHa!, nebudeme však kaziť naše konvencie) sa na prvé priečky svetových hitparád dozaista nedostane, i keď vydávaním na fajnšmekerskom labeli Rune Grammofon nakročilo k aspoň akému-takému „všeobecnému“ uznaniu. V dnešnom (hudobnom) svete, v ktorom už nie je taká hanba robiť tvrdú muziku, sa aj toto experimentálne vydavateľstvo rozhliadlo po ešte širšom obzore. Výborný tohtoročný album SHINING (tých z Nórska) prezentuje konzumovateľnú tvár hudby, ktorá sa neváha inšpirovať metalom, no a MOHA! zase demonštruje tú odvrátenejšiu, oveľa menej „k sežrání“.

Duo Anders Hana (24 rokov) a Morten J. Olsen (o rok viac) spolu hrá takmer desať rokov, Anders Hana sa pred dvomi rokmi dokonca stihol mihnúť v zostave prominentného ansámblu JAGA JAZZIST. Na „Norwegianism“ však nehľadajte nové pohľady na jazz, ale epileptický záchvat zneužívaných bicích, gitary a ich nemého svedka so svietiacim jabĺčkom na obale. MOHA! nepatrí k spolkom, ktorých experimentálna hudba sofistikovane hladí ušká rozhľadených poslucháčov. Už ich nástrojový park vyzerá, akoby dúfal, že s kapelou dlho nepobudne; a keď ho Anders a Morten rozozvučia (jeden náhodným jednoručným riffovaním na gitaru doprevádzaným mlátením do kláves, druhý miestami „grindovým“ trieskaním do bicích, čo majú namiesto kopáku činel a spúštaním laptopových zvukov a efektov), viete si asi predstaviť, ako to znie.

MOHA!Neviete. Ono to totiž znie dobre. Ani opakované počúvanie „Norwegianism“ mi však nedalo jasnú odpoveď na otázku, ako je to možné. Možno ide o ten najjednoduchší dôkaz toho, že aj z hutného a našľapaného, ani nachvíľku nepoľavujúceho zvukového bordelu sa s potrebnou dávkou talentu dá vyhrabať zaujímavá hudba, ktorá, napriek skutočne neštandardnej forme, nesmrdí na hony samoúčelnosťou (mimochodom, na Jester Records, labeli Garma z ULVER, sa podobnou hudbou a rovnako dobre baví Arne Mokkelbost, a.k.a. SINGLE UNIT).

Hudba MOHA! sa pohybuje vo vákuu mimo bežných významov slov „melódia“ a „rytmus“ (čo by metalistom samozreme vadiť nemuselo). Stopové množstvá obidvoch v tom guláši nájdete, skutočným dobrodružstvom je hľadať tam to ďalšie. Nie je to však zábava pre každého – najprv skúste okoštovať na MySpace. Aby ste nevraveli, že som vás nevaroval.

 10

Thorn

Verdikt

Kontrolovaný epileptický záchvat. Malá, ale koncentrovaná dávka exportného "nórizmu" (s ázijskou slečnou na obale). Vyznajte sa v tom.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 35:46

www.myspace.com/themoha

Sestava

Skladby

  1. Daily Three
  2. Jolly Five
  3. Daily Four
  4. Jolly Four
  5. Gay Two
  6. Gay One
  7. Home Two
  8. Jolly Two
  9. Entry One
  10. Entry Two
  11. Home Four
  12. Jolly Six
  13. Jolly One (White Guilt Fills The Room)
  14. Home One
  15. Ibiza One
  16. Ibiza Two

Diskografie

Norwegianism (2007)
Raus aus Stavanger (2006)