5 SYMBOLS - ...About Me, Maybe About You…

5 SYMBOLS - ...About Me, Maybe About You…

5 SYMBOLS - ...About Me, Maybe About You…

5 SYMBOLS - ...About Me, Maybe About You…

Máte rádi švédský death? A máte rádi metalcore? A co když se to smíchá – to máte rádi? A dovedete si představit, že to dokáže zmixovat a přesvědčivě předkládat česká skupina? Pokud jste na první tři otázky odpověděli ano a na čtvrtou jakkoliv, budou se vám 5 SYMBOLS zřejmě líbit. Tito Písečáci se mohou pochlubit deskou, která je až po okraj napěchovaná řízným metal-corem, jemuž nechybí melodičnost, brutalita ani nespoutaná energie. Pro mne jsou 5 SYMBOLS podobným fenoménem jako tepličtí ACTION nebo Pražáci FLOWERS FOR WHORES. Pokud zatlačíte kotouč do mechaniky a pohladíte tlačítko PLAY, rozhodně nebudete tipovat, že ten rambajs dělá kapela domácí.

5 SYMBOLSCelé album obsahuje pouze osm skladeb s celkovou stopáží lehce přesahující polovinu hodiny, což je jeden ze dvou mínusů, u kterých se zastavím. Uběhne to příliš rychle. Na druhou stranu se člověk nestihne nudit. Po intru, které balancuje na hraně teatrality a ambientu, se roztáčí kytarový kolotoč, jenž těží z kytar dělících se spravedlivě o úderné riffy a zajímavé melodie. Pokud bych měl ukázat na slabší stránky alba, pak jednoznačně zdvíhám prst nad zpěvem, který je nositelem několika stereotypních atributů. Zdeněk má zajímavou barvu hlasu, ale stále využívá stejnou formu, do níž své hrdelní dispozice nalévá. Snad každý jeho otisk na albu by zapadl do funkce sin(x), vždy jde o stejné zachroptění, které vygraduje, respektive se vytlačí na vrcholek kopce popsaného výše zmíněnou matematickou formulí a pak klesá na protáhlé samohlásce. Jako by Zdeněk nic víc neuměl – a tomu se mi opravdu nechce věřit. Kvůli tomu je celý materiál zatěžkán kolovrátkovitým prvkem, jenž v kontextu působí jako vězeňská koule bránící výraznějšímu rozletu. Pokud by utrpěla aranž vokálu nějaké zpestření, rozhodně by to skladby nakoplo mnohem větší silou. Nebál bych se na místě skupiny oprostit se od toho, co znám a umím, a snažil se více experimentovat. Poněkud smíšené dojmy jsem z počátku měl z občasného hostujícího melodického zpěvu, ale postupem času se mi slil do naprosto samozřejmého a přínosného celku. Skladby „Breed The Killers“ a „Still Blind“, které jsou jím silněji ověnčeny, se staly v průběhu naposlouchávání materiálu mými nejoblíbenějšími kusy z „...About Me, Maybe About You…“.

5 SYMBOLS dokázali natočit přesvědčivé metal-corové album, které se může směle zařadit k tomu lepšímu, co v daném žánru u nás za tento rok vzniklo. Pokud se dokáží i poučit z chyb, budu se směle těšit na album příští.

 22

RIP
RIP

Verdikt

Kytarově melodický, avšak úderný a energický metal-corový parní válec poháněný švédským palivem.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 33:13

Produkce: 5SYMBOLS a DoDo Doležal
Studio: Hacienda

bandzone.cz/5symbols

Sestava

Skladby

  1. Intro + In your name
  2. Sunshine
  3. It's hard
  4. Don't Cry
  5. Breed The Killers
  6. Liar
  7. Still Blind
  8. Soliture + Outro

Diskografie

...About Me, Maybe About You… (2007)
compilation for animal right 20 european h/c bands (2005)
split with Episode on Misanthrophe rec. (2005)