PRISON BREAK - Season 2 - Rozum do hrsti, nohy na plecia!

PRISON BREAK - Season 2 - Rozum do hrsti, nohy na plecia!

PRISON BREAK - Season 2 - Rozum do hrsti, nohy na plecia!

PRISON BREAK - Season 2 - Rozum do hrsti, nohy na plecia!

Osmička z Fox River je na slobode – ak sa tak vôbec dá nazvať zbesilý útek a zúfalý boj o život. V úplnom začiatku im pomohli scenáristi s ich blahosklonným deus ex machina, takže ak ste ich na konci prvej série videli utekať po svojich so stádom policajných áut tesne v pätách, na začiatku tej druhej im bol dopriaty aký-taký náskok. Aj tak o nič nejde. V prvej sérii utekali hlavní hrdinovia z budovy historickej väznice, teraz ich čaká útek z väzenia o rozlohe takmer desať miliónov kilometrov štvorcových – Spojených štátov amerických. Opäť nie priamy, ale plný zvratov, kľučiek a postupného napĺňania zložitých plánov. Prvý predpoklad oživenia a povinnej inovácie je splnený. Hoci jedna z hlavných postáv prvej série – väznica Fox River – bola vskutku atraktívnym „hrdinom“, outdoor ponúka predsalen viac možností a zvratov.

PRISON BREAK

Okrem úniku pred úradmi, Spoločnosťou a ziskuchtivými pešiakmi musí Michael unikať najmä svojmu svedomiu. Trvá mu dlho, než na to naplno príde a tvorcovia zrejme naschvál nechali tento základný morálny boj až úplne nakoniec, ako jednu z konklúzivnych akcií a súčastí vlastného vykúpenia. Medzitým necháva T-Bag za sebou jednu mŕtvolu za druhou, a to všetko preto, že mu to Michael svojim útekom umožnil. Tesne po úteku z väznice bolo pravdepodobne málo času na to, aby si prípadné dôsledky premyslel a napríklad požiadal Abruzziho, aby namiesto odseknutia ruky T-Baga rovno zabil. Na druhej strane, Theodorova kariéra od sprvu vedľajšej postavy až na komplexne vykreslenú figúrku, ktorá ako jedna z mála prežije aj v tretej sérii, hovorí za všetko. Bez ohľadu na to, koľko nevinných životov jeho rukou nezmyselne vyhasne, ľudia ho proste milujú. Aby sme boli spravodliví, drvivú väčšinu z toho treba pripísať hereckému umeniu Roberta Kneppera, ktorý T-Baga nabil obrovskou charizmou. Až by vás takmer urazilo, kebyže sa máte stať jedného dňa obeťou sériového vraha a zoči-voči smrti zistíte, že ten váš je oveľa menší sympaťák.

PRISON BREAK

Dejovou líniou seriálu sa nesú aj pravidelné narážky na aktuálnu politickú realitu v Spojených štátoch. Pravdepodobne je náhoda, že jedna z negatívnych postáv je žena na poste prezidenta krajiny, pretože tento fakt patrí k úplne kľúčovým motívom celého seriálu a v hlavách tvorcov vznikol pravdepodobne dávno predtým, než svoju kandidatúru oznámila Hillary Clinton. Televíznemu kanálu Fox sa pravidelne vyčítala tichá podpora Bushovej administratívy, do seriálu Prison Break však preniklo viacero politických narážok, v ktorej je zobrazená skôr negatívne ako pozitívne. Napríklad, keď pilot oznamuje jednej z postáv, že hoci už dávno prekročili mexické hranice, americké stíhačky ich budú prenasledovať naďalej, pretože tak to už od jedenásteho septembra chodí. Na inom mieste je nadštandartný postup pri lapaní zločinca za hranicou Spojených štátov odôvodnený neslávnym „Patriot Act“ a ako žmurknutie okom určite príde aj postup tajnej služby v momente, kedy Michael s Lincolnom v médiách zverejnia svoje stanovisko a deklaráciu nevinnosti: „Založte požiar na Floride, nájdite v krajine sklad plný arabských teroristov, je mi to jedno, hlavne ich dostaňte preč z titulných stránok!“

PRISON BREAK

Druhá séria má však niekoľko závažných nedostatkov. Je doslova nabitá košatým a poprepletaným dejom, no veľakrát sa práve kvôli tomu stane, že scenáristi nedoťahujú „riešenia“ situácii aspoň tak, aby uhladili aj tie najzákladnejšie logické pochybnosti diváka. Nie je zvláštne, že aj v poradí snáď štvrtý, piaty transport dôležitého väzňa prebieha formou osamotenej dodávky a dvoch strážcov? Napriek tomu, že skončí presne tak isto, ako tie predošlé? Čo však mrzí viac, sú niektoré nepodarené konáre rozrastajúceho sa košatého stromu. Opäť nás čaká cesta do duše a pohnútok T-Baga, opäť sa toho veľa dozvieme, no bez akejkoľvek pointy. Na rozdiel od Kellermana je T-Bagova katarzia skôr nadýchnutím sa k ďalším vraždám a násilnostiam. Alebo mysleli scenáristi vážne, že by chvíĺková blahosklonnosť a darovanie života trom nevinným osobám mali akokoľvek vyvážiť jeho skutky predtým aj potom? Ako už bolo povedané, akokoľvek meniť jeho charakter by bolo príliš riskantné, keď už však chceli scenáristi jeho pohnútky hĺbiť a vysvetľovať, urobili to veľmi ťarbavo a bezúčelne. Druhým z príkladov je uväznenie Bellicka vo Fox River. Neslúži vôbec ničomu. Vidíme zopár vedľajších postáv navyše, zápletku notoricky známu z prvej série a bác, Bellick je opäť vytrhnutý preč od svojho osudu, pretože tvorcov napadol lepší, oveľa zákernejší. Nič viac, než chvíľková spomienka na väznicu, ak by náhodou niekomu z prvej série príliš chýbala. Možno by sa to dalo brať aspoň o trochu vážnejšie, nebyť komickej scény, v ktorej Bellick scofieldovsky žiada sestru, aby nechala na noc otvorené dvere.

PRISON BREAK

Postavové oživenie seriálu prospelo. Nový predstaviteľ arcizla, agent Kim, funguje spoľahlivo a rovnako ako jeho predchodca Kellerman, aj jeho charakter je založený najmä na mimike, tentokrát kórejskom úsmeve, kyslom ako fľaša kvasených uhoriek. Tvorcovia odhaľujú aj mastermind celej konšpirácie, záhadného Pad-Mana, muža s notesom. Zatiaľ iba trochu. Agent Mahone, ktorý velí honu na utečencov, je klasicky rozdvojená postava. Koná nespravodlivo, čoskoro sa dozvieme, že je vydieraný, a takto konať jednoducho musí. Tento konflikt je však napriek pokusom o nejednoznačnosť veľmi skoro posunutý do absolútnej roviny. Mahone je proste hajzlík a všetko, čo má byť akože vynútené, až príliš zaváňa jeho vyžívaním sa v zabíjaní a zákernosti. Čo však nič nemení na tom, že je to herecky aj príbehovo skvele zvládnutá postava. Skutočná výzva čaká tvorcov v tretej sérii, ktorá aktuálne beží v Spojených štátoch, pokiaľ ju vážne neohrozí štrajk hollywoodskych scenáristov. Ktovie, či nakoniec neoľutujú zabitie troch z ôsmych utečencov?

PRISON BREAK

Závery a konce sa vyzrádzať nemajú. Preto len veľmi opatrne. Druhá séria končí zdanlivým happyendom, ktorý sa stihne behom posledných desiatich minút dokonale zvrátiť. Ako? Nuž, hádam stačí naznačiť, že tretia séria opäť naplní význam názvu seriálu. Čo možno pointychtivých divákov poteší, na konci tej druhej sa tentokrát zopár vecí aj naplní a skončí, a nie všetko tým pádom zostane otvorené a bez vyvrcholenia. Napriek skeptickým hlasom je druhá sezóna PRISON BREAK naďalej napínavým a strhujúcim divadlom. A stále platí, že ide o jeden z najlepších seriálov súčasnosti.

PRISON BREAK

PRISON BREAK

PRISON BREAK

PRISON BREAK

PRISON BREAK

PRISON BREAK

PRISON BREAK

PRISON BREAK

PRISON BREAK

PRISON BREAK

 87

V-dur

Verdikt

Druhá sezóna nesklamala. Osmička uteká a uniká, opäť sú za tým strhujúce akcie a riskantné plány, zlo je väčšie a zákernejšie, postavy sa vyvíjajú.. Spokojnosť.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,3 / 10

Další informace

PRISON BREAK: Season 2
[USA - 2006/2007]

Námet: Paul Scheuring
V hlavných úlohách:
Dominic Purcell (Lincoln Burrows)
Wenworth Miller (Michael Scofield)
William Fichtner (Alexander Mahone)
Amaury Nolasco (Fernando Sucre)
Wade Williams (Brad Bellick)
Robert Knepper (Theodore "T-Bag" Bagwell)
Paul Adelstein (Paul Kellerman)
Reggie Lee (Bill Kim)
Sarah Wayne Callies (Sara Tancredi)
Rockmond Dunbar (Benjamin Miles "C-Note" Franklin)

www.fox.com/prisonbreak