NAPALM DEATH - Komercia ma nezaujíma! (rozhovor s Markom „Barney“ Greenwayom)

NAPALM DEATH - Komercia ma nezaujíma! (rozhovor s Markom „Barney“ Greenwayom)

NAPALM DEATH - Komercia ma nezaujíma! (rozhovor s Markom „Barney“ Greenwayom)

NAPALM DEATH - Komercia ma nezaujíma! (rozhovor s Markom „Barney“ Greenwayom)

Rozhovor s frontmanom NAPALM DEATH som mal možnosť zrealizovať v neskorých nočných hodinách po pekelnom košickom koncerte (viď report). Aj napriek pokročilému času a podanému výkonu sa Barney zdal byť úplne v pohode a podal na moje otázky vcelku zaujímavé odpovede. Bližšie predstavovať kapelu určite nemá zmysel, a tak prejdime priamo k rozhovoru.

Ahoj, takže moja prvá otázka smeruje k tomu, ako hodnotíte dnešné vystúpenie?

Bolo to výborné, naposledy, čo sme boli tu na Slovensku – myslím, že to bola Bratislava (bola to Žilina, pozn. Koscj) – to nebolo až tak dobré. Všade počas tohto československého turné bolo veľa ľudí, určite ďaleko viac, než sme očakávali, čiže celé turné bolo skutočne výborné.

...to rád počujem, čo sa týka dnešného vystúpenia, čakal som, že možno zahráte aj nejakú pripravovanú skladbu z nasledujúceho albumu, máte už niečo?

S týmto začneme v najbližších pár mesiacoch. Vlastne v súčasnosti ešte nemáme nič konkrétne pripravené. Myslím, že každý v kapele má nejaké nápady, ale nie je to ešte vôbec pripravené na prezentáciu.

...čiže zatiaľ je to všetko len v podobe nápadov?

Áno, presne, ešte to musíme dať všetko dokopy, než s tým vôbec niekde môžeme vyjsť.

Ako hodnotíte kapely, ktoré s vami vystupujú na tomto turné?

Myslím, že sú celkom dobré, robia čo majú... aspoň jedna z nich ide trocha do noise. To je dobré.

Kto vyberal kapely, mali ste v tom nejaké slovo?

Nie, nie, support kapely vybral náš promotér. Myslím, že tu pozná každú zasranú kapelu. (Smiech.)

A čo Ty, poznáš odtial nejaké kapely?

Aby som bol úprimný, tak nie. Poznám nejaké české kapely, ale názvy ti teraz určite nepoviem (vtom si Mitch Harris spomenul aspoň na PATHOLOGY STENCH).

Ako vnímaš vôbec Česko a Slovensko v kontexte toho, že sme už teraz v "globalizovanej" EÚ?

Myslím, že sme teraz v celkom zaujímavej pozícii. Začínali sme hrať ešte v čase, keď obe krajiny boli veľmi blízke bývalému Sovietskemu zväzu. No a svojím spôsobom je to ešte stále blízke tej minulosti.

Takže vnímaš ten rozdiel medzi minulosťou a súčasnosťou?

Áno absolútne, ja sa veľmi zaujímam o históriu krajín východného bloku – fascinuje ma to, čítam o tom veľa kníh, a tak je to pre mňa o to zaujímavejšie.

Ste tu teda prvýkrát?

Nie, nie, boli sme tu myslím už dvakrát alebo trikrát, dokonca som to tu navštívil aj súkromne..

Takže to tu trocha poznáš..

Áno, trocha áno, aj keď viem toho oveľa viac o Čechách. Stále tu je možné vidieť mnoho sovietskeho, tú atmosféru, zvyšky architektúry a to ma fascinuje. V každom prípade, ak prídem sem z miest, kde žijem (posrané Anglicko), tak je to ako úplne iný svet.

Takže poďme naspäť k hudbe. Ako vnímaš súčasnú podobu NAPALM DEATH, ako vnímate súčasný line-up.

Tento line-up je stabilný už 16 rokov, s jednou malou zmenou (Jesse). Ak hovoríme o albumoch, tak posledné tri-štyri albumy považujem za najucelenejšiu prácu kapely, čo je výborné. Ale aby som pravdu povedal, nerozmýšľam až tak nad tým... Snažíme sa prichádzať s najlepšími konceptami a snažíme sa mať ako kapela maximálny dopad na ľudí. A čo sa návštevnosti koncertov týka, myslím že je to v posledných pár rokoch lepšie, ako kedykoľvek predtým.

Práve som sa taktiež chcel spýtať, ako vás ako kapelu a Teba osobne ovplyvnila smrť Jesseho?

Jesse bol vlastne mimo kapely už niekoľko rokov predtým. Veľmi nás to neovplyvnilo, pretože sme boli zvyknutí fungovať vo štvorici. No a osobne? Samozrejme, aj keď pre mňa to bolo viac sklamanie, než čokoľvek iné. Bolo to veľkým sklamaním, že odišiel ako odišiel. Avšak na druhej strane, určitým spôsobom rešpektujem, že šiel vlastnou cestou, že robil to čo chcel. Poznal dôsledky, ale stále robil to čo chcel. Ľudia, ktorým to je najviac ľúto, a ktorých to najviac zasiahlo, sú určite jeho rodina. My ich poznáme, a tak viem, že boli a pravdepodobne stále sú z toho zničení. To sú ľudia, ktorých mi je ozaj ľúto, ale inak z toho nie som smutný, beriem to ako súčasť života a snažím sa ísť ďalej. Keď ja zomriem, takisto nechcem, aby z toho niekto bol v depresii. Pôjdem do riti do zeme a to je všetko.

Posuňme sa kúsok ďalej, ako veľmi sú pre Teba dôležité texty v tak brutálnej hudbe, akú produkujete?

U nás v kapele je to absolútne dôležité. Bez textov nemáš hudbu a bez hudby nemáš texty, sú teda pre mňa veľmi dôležité.

Niektoré takto brutálne kapely veľmi nestavajú na textoch, je to skutočne potrebné?

Nemôžem hovoriť za iné kapely, pretože mi je jedno čo robia. Čo sa týka princípu textov, tak sa snažím povedať pointu kreatívnym spôsobom. Na druhej strane nechcem byť príliš abstraktný, pretože to potom ľudí nemusí zasiahnuť.

...bolo fajn, že si komentoval počas koncertu niektoré myšlienky, ktoré stoja za skladbami.

Kopa kapiel ide na pódium a nepovie to, pre mňa je to spôsob svojej prezentácie a aj vyjadrenia seba samého. Takisto je to súčasť celého umenia: spájať idey, hudbu a prezentáciu na pódiu. A mal by si hovoriť, čo si myslíš, nenechávať to v sebe.

Poďme späť k poslednému albumu „Smear Campaign“, máte na ňom hosťa... Anneke, prečo ste si ju vybrali? Máš rád THE GATHERING?

Príčina, prečo sme si ju vybrali, leží v príčine, prečo sme túto špecifickú skladbu napísali. Mali sme hostí aj na predchádzajúcom albume. Niektoré kapely si berú hostí len preto, aby mali na albume zaujímavé meno. Pre nás je dôležité nájsť špecifickú osobu, ktorá by zapadla do skladby. Konkrétne do „In Deference“ sme potrebovali vokál, ktorý by nebol operný, ale mal v sebe niečo ako dušu. A my sme si napísali niekoľko mien, ktoré by sme mohli použiť. No a bol to náš manažér, ktorý prišiel s Anneke. Tak sme Anneke vybrali, ja mám THE GATHERNG rád, mám niekoľko ich albumov, vedel som, čo dokáže urobiť. Anneke nemá nejaký operný vokál, ale má presne tú dušu v hlase, po ktorej tá skladba volala. Konkrétne som chcel, aby daná linka pripomínala trocha skladbu z ranných CELTIC FROST, takže som presne vedel, ako to má znieť. Bola kontaktovaná, dostala danú skladbu internetom a nahrala to.

Plánujete nejaké podobne zaujímavé aranže v budúcnosti?

Ak to budú dané skladby vyžadovať, tak určite.

Bolo by zaujímavé, keby napríklad Anneke aj niečo spievala vo vašej brutálnej hudbe...

Sú skladby na rôznych albumoch, ktoré nemajú 100% drsných vokálov. Hlavne na poslednom albume je toho viac, kde sa využíva trocha viac „nízkoregistrového spevu“, čo ide do kapiel ako napríklad THE SWANS, SKULLFLARE, ranného drone, avantardy alebo rocku. To je ďalším elementom pre NAPALM, a to je niečo, čo pravdepodobne použijeme aj na ďalšom albume. „Smear Campaign“ bol krok vpred od albumu „The Code...“, tak bude ďalší album krok od „Smear Campaign“.

Takže čerpáte inšpiráciu aj z iných oblastí ako napríklad spomínaný drone a rock?

NAPALM stále vstrebával množstvo inšpirácií a rôznych vplyvov, ktoré spájame do niečoho, čo robíme najlepšie. Extrémna scéna bola vždy plná kapiel a je dôležité rozprestrieť krídla, priniesť nové vrstvy do svojej hudby a dať tomu trochu inú príchuť

Ovplyvňujú vás v tomto aj bočné projekty členov kapely?

To sa musíš spýtať hlavne ich... Ja sám nemám bočné projekty a takéto veci nerobím.

A poznáš bočné projekty svojich kolegov?

Áno samozrejme, heh, no tak to by som mal! (Smiech.) Shane ich má určite najviac...

Ja mám rád ANAAL NATHRAKH, kde ako hosť účinkuje, poznáš to?

Samozrejme, taktiež to mám rád... Pre mňa osobne je však NAPALM DEATH hlavnou náplňou. Plánujem síce zopár vecí v nejakom horizonte, ale musím mať na to náladu. Myslím, že musíš mať pre to určité zanietenie a nerobiť to len tak, potom to nemá zmysel...

Ako vnímaš NAPALM DEATH v kontexte súčasnej scény, kde už sa aj extrémna hudba začína čím ďalej tým viac komercionalizovať a fungovať ako normálny biznis. Hľadíte aj na nejaké komerčné hodnoty?

NAPALM je jednoducho NAPALM DEATH... Na čom mi skutočne záleží je, ako som vravel skôr v interview, aby bol NAPALM zaujímavý a vzrušujúci. Komerčná hodnota? Na to seriem a nikdy som sa o to nezaujímal.

...mnoho kapiel si dnes uvedomuje, že aj na extrémnej hudbe sa dá zarobiť.

Nebudem nikoho kritizovať, nech si robia čo chcú. Pre mňa je dôležité udržať NAPALM pri živote tak dlho ako to pôjde. Vždy sme robili to čo sme chceli robiť a to je to, čo nás udržalo nažive tak dlho. Nebudem ich kritizovať, a ako sa hovorí, žijeme a zomierame podľa svojich rozhodnutí... Chcem aby NAPALM bola zaujímavá kapela z rôznych uhlov pohľadu...

Takže plánujete množstvo skvelých koncertov v budúcnosti?

Oh, vždy sme hrali množstvo koncertov, myslím že v tom nie je žiaden plán. (Smiech.)

Pýtam sa len preto, lebo dnes je moderné objavovať sa na pódiu zriedkavo, a tak si zabezpečiť istú exkluzivitu.

My sme boli kapelou nejakých 17 rokov, to zahŕňa množstvo vystúpení a tie nás robia tým, čím sme.

Je skvelé, že kapela ako NAPALM príde na nejaké Slovensko do miest ako Košice, Nitra a podobne.

To my nejako nerozlišujeme, pre nás je to turné a hráme koncerty, nech je to kdekoľvek.

To je dobrý postoj, pretože Slovensko je možné vnímať ako primalý trh pre veľké kapely.

Áno, ale to ukazuje na nedostatok vízie, pretože vždy sú ľudia, ktorí sú schopní prísť na koncerty. A ak to kapela chce a je zaujímavá, tak ľudia prídu a pozrú si koncert. Je to také jednoduché. To sa ukazuje na celej extrémnej scéne ako nedostatok predstavivosti. Pozrite sa na nášho promotéra, on nie je hlúpy, dotiahne kapely, ak budú chcieť, tak prídu... Je to jednoduché.

OK, to by bolo všetko z mojej strany, veľká vďaka za rozhovor a želám všetko dobré do budúcnosti.

Fotografie: Koscj

 9

Arrow

Další informace

Diskografie

Throes of Joy in the Jaws of Defeatism (2020)
Apex Predator – Easy Meat (2015)
Utilitarian (2012)
Time Waits For No Slave (2009)
Smear Campaign (2006)
The Code Is Red...Long Live the Code (2005)
Leaders Not Followers: Part 2 (2004)
Order Of The Leech (2002)
Enemy Of The Music Business (2000)
Words From The Exit Wound (1998)
Inside The Torn Apart (1997)
Diatribes (1996)
Fear, Emptiness, Despair (1994)
Utopia Banished (1992)
Harmony Corruption (1990)
From Enslavement To Obliteration (1988)
Scum (1987)