ATARGATIS - Nova

ATARGATIS - Nova

ATARGATIS - Nova

ATARGATIS - Nova

Občas mám chuť některým kapelám držet palce už jenom proto, jak neoriginální a špatní jsou, přičemž se ze všech sil snaží tvářit opačně. V případě ATARGATIS si nejsem jist, jak se kapela snaží tvářit, většina mých vědomostí o tváření se končí u fotografie smyslně se ksichtící rudovlasé děvy v bookletu. Na ATARGATIS je obdivuhodná ještě jedna věc. Sice svůj počátek datují k roku 1997, tedy k době, kdy se dalo mluvit o vrcholném období gothic metalového směru, plnohodnotné album („Divine Awakening“) se jim podařilo protlačit až v roce 2004, tedy v době, kdy už i ti nejzarputilejší z oné doby hráli na trochu jinou strunu a z velkého vzoru THEATRE OF TRAGEDY, neboli kráska a zvíře, se přeorientovali na velký vzor NIGHTWISH, neboli kráska a symfonický patos. Bez zbytečné jízlivosti, sem přesně němečtí ATARGATIS patří.

ATARGATISHrdinně si k dnešnímu dni drží onen základní koncept daný jednoduchým riffem, smutnou melodií, chrapotem a vysoko posazeným hláskem, v dnešní době obohaceném o studiové aranže a všeobjímající rádoby orchestrální intro. Nebudeme-li vést zbytečné diskuze o charismatu zpěvačky (byť zrovna v tomto žánru je to mnohdy podnětnější než diskuze nad kvalitou zpěvu) a zvýšenými nároky na potřebnou dávku „vlastní tváře“ v hudebním díle, nakonec „Nova“ bude třeba i poslouchatelná. Problém je, že tohle všechno už tu bylo tolikrát a tak mockrát přežvýkáno. A ani ta rudovláska není ničím zajímavá, její zpěv je špatný, opravdu špatný. Kromě ATARGATIS zpívá ještě stejně špatně i u rakouských DARKWELL, kde v roce 2003 nahradila původní zpěvačku. K chrapotu Lorda Lornholda toho moc nepovím, prostě chrapot černého lorda. Bídu kytarového umění, přesněji řečeno jak na demu znějící zvuk zkreslených kytar, chvílemi zachraňují houslové pasáže, flétna a klávesové partie, které občas vykouzlí i celkem pěknou melodii. Ve výsledku se na albu „Nova“ vyskytují tak dvě až tři skladby, které si člověk vyslechne bez zbytečného obracení očí v sloup, po zbytku alba oči v sloup obrací. ATARGATIS zaspali dobu a ani jako retro nezní přesvědčivě. Raději oprašte některá deset let stará alba, pokud jste dostali chuť na trochu toho gothic.

 7

Manatar

Verdikt

Opatrně, prosím. Určenou pouze pro sebe trýznitele špatnou hudbou, špatným zpěvem, ale se silnými, sentimentálními vzpomínkami na dobu, kdy gothic metal nebyl ještě úplně k smíchu.

Hodnocení

Autor
2,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 49:13

Produkce: Seref A. Badir
Studio: Helion Studios

www.atargatis.de

Sestava

Skladby

  1. Balance (Intro)
  2. Ebon Queen
  3. Frozen Innocence
  4. Riven
  5. Stars Are Falling
  6. Crucified
  7. Green Lakes Ground
  8. Fever Of Temptation
  9. When The Icebreaks
  10. The Marching Of The Fey
  11. Firebird
  12. Deliverance

Diskografie

Nova (2007)
Wasteland (2006)
Divine Awakening (2004)