ANIMAL ALPHA - You Pay For The Whole Seat, But You'll Only Need The Edge

ANIMAL ALPHA - You Pay For The Whole Seat, But You'll Only Need The Edge

ANIMAL ALPHA - You Pay For The Whole Seat, But You'll Only Need The Edge

ANIMAL ALPHA - You Pay For The Whole Seat, But You'll Only Need The Edge

Christer Cederberg patril na sklonku ich existencie k najdôležitejším kreatívnym persónam IN THE WOODS... Je známy hosťovským angažovaním sa v mnohých iných kapelách, dlhoočakávaný album „So2“ jeho lyrického akustického projektu STILLE OPPRØR sa tento rok snáď konečne dočká vydania. Čo robí medzi tým? Rockovú hviezdu. Je gitaristom jednej z najhorúcejších vychádzajúcich hviezd nórskej scény, extrovertných ANIMAL ALPHA na čele s pojašenou Agnete Mariou Forfang Kjølsrud. Nie, že by bol hlavným mozgom kapely. A nie, že by to vlastne až tak vadilo.

ANIMAL ALPHADebutový album ANIMAL ALPHA „Pheromones“ priniesol do popovej produkcie zabalenú bizarno alternatívnu, punkom napáchnutú hudbu postavenú na excentrickom výkone nápadnej speváčky. Čiže čosi, čo pri všetkých sympatiách bol iba na 21. storočie prerobený a patrične pritvrdený model, ktorý preslávili už v osemdesiatych rokoch SIOUXSIE AND THE BANSHEES či BLONDIE a svojho prvého revivalu sa dočkal v alternatívnom boome prvej polovice 90. rokov. Druhý album s dlhočizným názvom naštastie auru kapely v mnohom dopĺňa. Agnete Maria je síce stále tou šialenou zmesou už menovaných speváčok, ďalej Skin zo SKUNK ANANSIE, Sandry Nasic, ale aj Gwen Stefani a mnohých ďalších, s hudobnou stránkou kapely sa stalo čosi oveľa sympatickejšie. Pritvrdila ešte viac. Stále je to rokenrol, stále je to punk, tentokrát je to však viac o valivých hardcorových a metalových riffoch a nálade, nie nepodobnej zdanlivo otrepanému, no po hlbšom zamyslení predsalen unikátnemu modelu HEAD CONTROL SYSTEM. Agnete Maria síce môže pôsobiť strašidelne a totálne asexuálne, nedá sa jej však uprieť charizmatický a strhujúci výkon. Možno viac kričí ako spieva a ako speváčka nieje až taký technik, no frázovacia fantázia a podmanivé vystupovanie z nej robí dokonalý klenot, po akom by túžila väčšina kapiel s technicky dokonalými, no zúfalo nudnými princeznami. Navyše s tým málom speváckej techniky, ktoré má, dokáže úžasne pracovať, takže s nástojčivým expresívnym bičovaním poslucháčovo sluchu a svedomia má rovnako málo problémom ako so psími očami a baladickým mačičkovským vrnenín v pomalších a jemnejších veciach.

„You Pay For The Whole Seat, But You´ll Only Need The Edge“ je album s dlhočizným názvom a kratučkou minutážou. Trvá čosi pod pol hodinou a celý si ho v zníženej kvalite môžete vypočuť tu. Je to jedna z tých dosiek, ktorú ste po kúskoch už predtým počuli, no v ich unikátnom pospájaní si dokonale porochníte tiež. Nestihne začať nudiť, naopak tú polhodinku zvládnete dať trikrát po sebe a ani si toho nevšimnete. Úprimné odporúčanie.

Pravdepodobne osloví, ak máte radi:
HEAD CONTROL SYSTEM
SKUNK ANANSIE
AUDREY HORNE
DEFTONES

Najlepšie skladby:
Breed Again
Fire! Fire! Fire!
Alarm

 15

V-dur

Verdikt

Valivé hardcorové a metalové riffy, punk aj post-punk, podmanivý severský feeling, plus speváčka s megafónom namiesto úst. Výnimočne podarená záležitosť.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
9 / 10

Další informace

Stopáž: 29:48

Produkce: Mike Hartung
Studio: Propeller, Oslo

www.animalalpha.com

Skladby

  1. Pin You All
  2. Master Of Disguise
  3. Fire! Fire! Fire!
  4. Alarm
  5. Breed Again
  6. In The Barn
  7. Even When I'm Wrong, I'm Right
  8. Tricky Threesome

Diskografie

You Pay For The Whole Seat, But You'll Only Need The Edge (2008)
Pheromones (2005)
Animal Alpha (EP) (2005)