DRACO HYPNALIS - Imagination

DRACO HYPNALIS - Imagination

DRACO HYPNALIS - Imagination

DRACO HYPNALIS - Imagination

Ztracená v desítkách let překotného (nejen) hudebního pokroku, číhající na svou novou šanci. Odsouzená k přežívání za každou cenu ve své nejlepší, původní formě, jen a pouze do nekonečna opakovaně přehrávané. Málem smířená s tím, že se proto už snad zcela samozřejmě hodnotí pouze její provedení, nikoliv obsah, neboť ten je prakticky dán a nelze na něm cokoliv změnit. Tak by se možná mohla cítit klasická či chcete-li vážná hudba, kdyby jí bylo bývalo umožněno vnímat. A otázka čistě teoretická zní: je v moci lidské jí z téhle skepse ještě vůbec někdy vyzdvihnout?

Zlínské trio DRACO HYPNALIS, zdá se, zkouší poctivě nalézt odpověď. Dva roky po velmi slušném DRACO HYPNALISdebutu proto přichází s další poněkud kontroverzní nahrávkou, jejíž ambice by však mohly být i velmi vysoké. To proto, že svojské podání death metalu tentokrát kapela posunula víceméně a především oním směrem vážným, čili před posluchačem tak stojí něco, co by se klidně mohlo nazývat (dejme tomu ultra) moderní klasikou. Kořeny toho všeho jsou jasné - už na „Weavers Of Unrest“ bylo cítit, že krom jiného DRACO HYPNALIS žijí především čistou melodií, a to v celé škále tohoto pojmu. No a na „Imaginations“ pak došlo k jejímu ještě pevnějšímu uchopení, kterému rovněž asistovalo nenápadné upuštění od dalších, poněkud abstraktnějších forem vyjádření. Jinými slovy, instrumentálně zdatná trojice Mira, Petr a Ivoš (automatického bubeníka ne a ne nahradit) si podržela death metalový základ a od něj se bez nakukování jinam odpíchla k nekonečným a dá se říci i neobyčejným melodickým hrátkám. Prostřednictvím kytary, prostřednictvím kláves a prostřednictvím syntetizátoru, s nimiž dokázala ze všech předlouhých aktuálních deseti skladeb vytvořit jakési death metalové monumenty s nezpochybnitelnou signaturou opravdové vážné hudby. Propracované do nejmenších detailů, s typickým prolínáním motivů a nálad a především stále s onou nehmatatelnou příchutí, která se váže výhradně k hudbě mistrů dávno prošlých století. Pocit, že sedíte v černé divadelní tmě a nasloucháte klasice, proto při takových skladbách jako „Woe In Paralytic Symphony“, „Yet They Come And Leave No Distress“ či „The Intimate And The Severe“ (nebo samozřejmě kterékoliv jiné z celého alba) nemusí být vůbec ničím nevídaným, stejně tak jako vás možná v tu samou dobu mohou napadat přirovnání, na která byste asi jinak nepřišli.

Protože ona ta klasika, mnohdy provzdušňující třeba jako let na křídlech andělské fantazie, má zkrátka svoje kouzlo a autorům „Imagination“ jen slouží ke cti, že ji sem dokázali propašovat přesně v té míře, v které také z alba činí slušně významnou hudební událost. S možná trochu těžší cestou k její pravé podstatě, to ano (ostatně o tom byla kapela nejspíš vždycky), nicméně pořád v popsaném smyslu zatraceně nadupanou, a pokud zůstaneme v rámci samotné diskografie DRACO HYPNALIS, pak také minimálně o stupeň lepší než v případě minulém. Ale jen u té my samozřejmě zůstávat nechceme, není-liž pravda.

 9

Louis

Verdikt

Lehké odkrývání nových obzorů v podání DRACO HYPNALIS pokračuje dál, tentokráte především ve znamení vážné hudby.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
5,5 / 10

Další informace

Stopáž: 55:49

www.dracohypnalis.ic.cz

Sestava

  • Mira - kytary, klávesy, programování
  • Petr - kytary, zpěv
  • Ivoš - baskytara

Skladby

  1. Woe In Paralytic Symphony
  2. The Sincere Wander Through Illusion Untouched
  3. The Catacombs Of Wild Passion
  4. Yet They Come And Leave No Distress
  5. The Ones In Shelter Know No Evil
  6. Symphony In E - Minor
  7. The Fortune That Shall Not End In Disorder
  8. The Intimate And Tthe Severe
  9. Mozart - Allegro
  10. Untied By The Bearers Of Strength

Diskografie

Balance of Moments (2012)
Imagination (2007)
Weavers Of Unrest (2005)
Promo 2001 (2001)
Nobleness Of The Storm - Gatherer (demo-split s ROMANTIC LOVE) (2000)

Jiné pohledy

5,5 / 10
Jeden zásadný fakt, ktorý nedokážem u tejto skupiny a samozrejme aj u tejto nahrávky prekusnúť, je automat miesto bubeníka. Viem, že na túto tému už bolo veľa povedané, no nedá mi sa k tomu znova vyjadriť. Hudba DRACO HYPNALIS by bola omnoho živšia a lepšia so živím bubeníkom, prípadne s kvalitnejším automatom (napr. Drum kit from hell). Inak súhlas s hlavnou recenziou.
Koscj | 15. února 2008