DEF LEPPARD - High´N´Dry

DEF LEPPARD - High´N´Dry

DEF LEPPARD - High´N´Dry

DEF LEPPARD - High´N´Dry

Album „High´N´Dry“ (1981) je bezesporu nejtvrdším dílem od DEF LEPPARD a zároveň jedním z mých nejoblíbenějších. Rovnoměrně totiž kombinuje úderný model tehdejší Nové vlny britského heavy metalu se stadiónovou podobou pozdějších DEF LEPPARD. Jeden z nejvěhlasnějších metalových producentů všech dob - John „Mutt“ Lange, který stál rok před tím za milionovým úspěchem australských AC/DC  s jejich „Back In Black“ (1980), zde poprvé vzkřísil zárodek čehosi, co kluky z ocelového města uprostřed Británie charakterizovalo v jejich nejslavnějším období (1983-88). Spojil totiž moderní metalový drive s bombastickými chorály, jaké byly do té doby k slyšení snad jen u QUEEN. Navíc DEF LEPPARD tehdy představovali velmi moderně znějící záležitost ukazující směr většině pozdější scény, takže žádné otáčení se do minulosti.

DEF LEPPARD

To co na „High ´N´Dry“ (1981) upoutá, je zejména energie s jakou kapela nepřetržitě operuje v průběhu celého alba. Výstavní metalové výpady podpořené neobyčejně namakanou produkcí, se zde střídají s variabilnějšími rockovými party, kde je možné vystopovat vliv britské školy sedmdesátých let, zejména pak kapel jako THIN LIZZY. Frontman Joe Elliot vřeští ve výrazných  refrénech své odvázané slogany, které se staly na dlouhou dobu ukázkovým příkladem mladické vzpoury v heavy metalu a oslavou života roztočeného na maximum. Schválně si poslechněte ostře řezaný riff kytarové dvojice Steve Clark/ Pete Willis hned v druhé „Another Hit And Run“ a řekněte, jestli tohle není metalová skladba par excellance? A přesně takové je celé album.

Už tehdy bylo zřejmé, že kluci ze Sheffieldu jsou prostě trochu jinde, než všechny zbylé ostrovní metalové kapely, které měly v tomto hnutí zajištěná popřední místa. Počínaje nejlepšími IRON MAIDEN a konče třeba u pouličních raubířů ze SAXON. Na Ostrovech velmi neobvyklá melodičnost byla u nich už tehdy snadno rozpoznatelná a vyčlenila je od tvorby ostatních kapel. A díky ní si také zpočátku doma užili mnohých ústrků. Čas však ukázal, že právě DEF LEPPARD se v brzké budoucnosti stanou nejprodávanějším rockovým artiklem Britského království na území Spojených států. Lačný americký trh, ještě stále ve fázi sedmdesátkové kocoviny (punk tam komerčně velkou díru do světa neudělal a střední proud reprezentovaný výhradně AOR po chvíli tolik nudil) a hledání nových rockových ikon (časy LED ZEPPELIN, AEROSMITH a KISS byly dávno pryč), vzal skupinu za svou. Stalo se tak definitivně až s vydáním následující desky „Pyromania“ (1983), což šlo ruku v ruce s tamnějším všeobecným blahobytem poloviny osmdesátých let a touhou většiny Američanů po melodickém metalu a všem zábavném a bezstarostném.

Úvodní tři skladby „Let It Go“, „Another Hit And Run“ a „High´N´Dry“ - to je chytlavý stadiónový heavy metal, který ukázal nezpochybnitelný skladatelský talent, jak baskytaristy a šéfa Ricka Savage, tak tradiční tahounské dvojice Joe Elliot/Steve Clark. Velkolepá balada „Bringin´On The Heartbreak“ byla vůbec první skladbou DEF LEPPARD, která naplno prorazila ve Spojených státech. Kytarový dvojzápřah Clark/Willis (druhý byl v roce 1982 nahrazen spolehlivějším Philem Collenem) se na albu zaskvěl ve výbušné instrumentálce „Switch 625“. Druhá polovina alba byla však jednoznačně ve znamení hitově pojatých metalových čísel, která ohromují svojí lehkostí a silnými melodiemi. Ať už mám na mysli retrospekci vlastní nedávné adolescence v „Me And My Wine“ (skladba však vyšla až při druhém vydání „High ´N´ Dry“ v roce 1984), dělnickou vyřvávačku „You Got Me Runnin´“ anebo okouzlující „Lady Strange“ - všechny tyto skladby prostě splňovaly normu vrcholného rocku první poloviny osmdesátých let. Gargantuovské číslo „Mirror, Mirror“ už jen připravilo davy Yankees na velké věci v podobě následujícího alba „Pyromania“ (1983).

 17

Stray

Verdikt

Nejlepší příklad stadiónového metalu počátku osmdesátých let.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 42:15

Produkce: John 'Mutt' Lange

www.defleppard.com

Sestava

Skladby

  1. Let It Go
  2. Another Hit And Run
  3. High´N´Dry
  4. Bringin´On The Heartbeat
  5. Switch 625
  6. Me And My Wine
  7. You Got Me Runnin
  8. Lady Strange
  9. On Through The Night
  10. Mirror, Mirror
  11. No No No

Diskografie

Songs From The Sparkle Lounge (2008)
Yeah! (2006)
Best Of (2004)
X (2002)
Euphoria (1999)
Slang (1996)
Vault (Greatest Hits) (1995)
Retro Active (1993)
Adrenalize (1992)
Hysteria (1987)
Pyromania (1983)
High'n'Dry (1981)
On Through The Night (1980)

Jiné pohledy

"High'N'Dry" nie je rovnako skvelým "druhým" albumom, akým bol "On Through The Night" "prvým". Je to najmä preto, že viac ako zemitú Britániu pripomína vtedy nesmierne populárnych austrálskych elektrikárov. Jednoznačne však dotvára toľko spomínaný prerod DEF LEPPARD z heavymetalových mladíkov na originálnych a patentovaných štadiónrockerov. Z prvých päť najzásadnejších albumov skupiny ho mám až na poslednom mieste, čo však rozhodne neplatí o jednotlivých skladbách. "High'N'Dry" možno nie je pre DEF LEPPARD encyklopedicky zásadný ako album pred a (minimálne) dva albumy po, no obsahuje pár zásekov, porovnateľných s tým najlepším, čo v rovnakom období rocková hudba produkovala.

Okrem najznámejšej balady "Bringin' On The Heartbreak" (ktorú neskôr mimochodom prerobila aj Mariah Carey) ide o nástojčivú "Another Hit And Run", alkoholickú polopatovku "Me And My Wine" (mimochodom, videli ste klip?) a zo všetkého najviac fantastickú inštrumentálku "Switch 625", vrcholné dielo gitarovej charizmy Steva Clarka.
V-dur | 14. dubna 2008