GROWING - Lateral

GROWING - Lateral

GROWING - Lateral

GROWING - Lateral

GROWING je duo zo Spojených štátov amerických, no Európa Kevinovi Doriovi a Joeovi Denardovi nie je cudzia. Minulý rok doprevádzali Joea Prestona a jeho one-man band THRONES, tento rok sa na starý kontinent vybrali ako hostia Japoncov BORIS.

Aktuálne EP-čko „Lateral“ ma nevdojak prinútilo vrátiť sa v mysli ku koncertu s THRONES, do momentu, keď pred ich setom na pódium vystúpili dvaja obyčajní chlapíci s kuframi plnými efektov, vybalili gitary a začali (sa) hrať. GROWING používajú gitary netradičným spôsobom, na dosiahnutie úplne negitarového zvuku nepoužívajú notebook, ale sadu krabičiek, z ktorých len niektoré boli zamýšľané na použite práve s gitarami.

GROWING

Výsledkom je ťažko jednoznačne zaraditeľná experimentálna inštrumentálna hudba s prvkami ambientu, drone a noise – nezriedka však s až tanečným rytmickým efektom v tých pasážach, kde obe gitary vedú svojský dialóg. Štyri skladby na „Lateral“ pokrývajú celé načrtnuté spektrum: najťažšie stráviteľná „Swell“ začína tichým šumom, ktorého potenciometrami efektov vybudená špirála končí hlukovou smršťou. Miniatúra „First Contact“ je ukážkou „zábavnej“ tváre tvorby GROWING, z hravého rytmu jednej gitary vyskakujú ojedinelé noty a fragmenty melódií druhého nástroja, aby v presne vypočítaný moment zapadli naspäť. Rovnako aj prskavá titulná skladba ukrýva skresleniami polámanú melodickú linku, ktorá často v podobne ladenej hudbe úplne absentuje – výsledný dojem pripomenie obskúrne vysielanie z ďalekej krajiny, plné interferencií a náhodne naladené na krátkovlnnom rozsahu starého rádia. Štvrtý track „Afterglow“ pečatí príjemných 21 minút repetitívnym ambientným finále s fade-outom do ticha.

Od GROWING sa nedá čakať laptopová mágia Christiana Fennesza ani mohutné riffové šialenstvo SUNN O))) – do svojej hudby však vkladajú nemálo hravosti a nezanedbateľnú porciu starej dobrej manuálnej zručnosti a invencie. Bez akýchkoľvek vyhlásení či dôrazu na imidž sa na pódiu i v štúdiu jednoducho bavia a experimentujú: výsledok síce neohromí, ale nezapadne.

 Přidejte svůj názor

Thorn

Verdikt

Príjemný 21-minútový zvukový experiment.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 21:06

www.growingsound.com

Skladby

  1. Swell
  2. First Contact
  3. Lateral
  4. Afterglow

Diskografie

Lateral (2008)
Vision Swim (2007)
Color Wheel (2006)
Live (2005)
The Soul Of The Rainbow And The Harmony Of Light (2004)
The Sky's Run Into The Sea (2003)