ANSUR - Warring Factions

ANSUR - Warring Factions

ANSUR - Warring Factions

ANSUR - Warring Factions

ANSUR jsou poměrně novou kapelou, jejíž vznik se datuje do r. 2003, kdy muzikanti začali produkovat black metal tradičnějšího střihu. Následně začali podle vlastních slov zařazovat do své tvorby progresivnější prvky, jimiž obohacovali svůj postupně se vyvíjející black/deathový styl a nyní, o pět let později, jsou tvrdě metalové pasáže a příslušný vokál spíše jen doplňkem dobře rozběhnutého, progresivně šlapajícího soustrojí, aniž by však kapela ztrácela na tvrdosti své tvorby. Sebevědomí tomuto norskému triu rozhodně nechybí (prohlášení o dříve zcela neslyšeném a něčem naprosto unikátním jsou však tradičně mimo), přesto je „Warring Factions“ dostatečně kvalitní, nápaditou, a především lehounce se poslouchající nahrávkou.

Jejím základem je progresivnější rock/metal, nezřídka připomínající psychedeličtější momenty PINK FLOYD či RIVERSIDE, kombinovaný s art rockem 70. let (často užité hammondky budiž důkazem) a dostatečně říznutý hrubozrnným materiálem s ostrými konturami takových ENSLAVED (resp. jejich novější tvorby), případně i OPETH. To vše je obklopeno aurou vlastní nápaditosti, dokořeněno současnou metalovou modernou a podkresleno nejrůznějšími detaily (akustické kytary, saxofonová sóla), výsledkem čehož je příjemná, občas strhující, v některých pasážích však přeci jen trochu nudící nahrávka.

ANSUR

Přesto je „Warring Factions“ ve všech detailech dostatečně propracováno a lze předpokládat, že bude zajímat většinu fanoušků severských progresivně metalových seskupení, na než je také nahrávka primárně zacílena. Progrockový fajnšmekr tradičního střihu sice vady na kráse hledat bude (a najde je - viz např. poměrně zahuhlaný, nepříliš dynamický zvuk, leckoho odrazující vokál, apod.), avšak nedomnívám se, že právě jeho se snaží ANSUR svou tvorbou zaujmout. Jakožto příjemné zpestření pro ostatní posluchače však aktuální CD tohoto norského tria poslouží více než dobře. Album totiž shrnuje většinu podstatného z toho, co se na rockové, potažmo metalové scéně odehrálo od 70. let do současnosti.

 4

Deadmann

Verdikt

Procházka historií rockové hudby od 70. let do současnosti aneb zdařilý mix prog/art rocku se soudobým metalem.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 61:34

Produkce: Torstein J. Nipe
Studio: Lyst & Glede Studios

www.ansursite.com

Sestava

Skladby

  1. The Tunguska Incident
  2. Sierra Day
  3. Phobos Anomaly
  4. An Exercise In Depth Of Field
  5. At His Wit's End
  6. Cloudscaper
  7. Prime Warring Eschatologist

Diskografie

Warring Factions (2008)
Axiom (2006)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Příjemné překvapení a moc pěkný mix napříč žánry. K ještě větší síle by to chtělo jen trochu víc rozšířit pěvecký projev a eliminovat místa, kde výtečná místa střídají přece jen drobet vatovitější úseky. Jinak nemám námitek - dobrá práce.
Darkmoor | 31. října 2008