CAVALERA CONSPIRACY - Bratislava, ŠH Pasienky - 10. júna 2008

CAVALERA CONSPIRACY - Bratislava, ŠH Pasienky - 10. júna 2008

CAVALERA CONSPIRACY - Bratislava, ŠH Pasienky - 10. júna 2008

CAVALERA CONSPIRACY - Bratislava, ŠH Pasienky - 10. júna 2008

Ťažko si predstaviť lepšie zahájenie letnej koncertnej sezóny. Organizátori tradičného Topfestu pri Novom Meste nad Váhom to vyriešili šalamúnsky hneď z viacerých pohľadov. Keď nemohli mať Cavalerovcov na festivale, vymysleli si koncert ako pozvánku na Zelenú vodu, kde už budúci týždeň po prvýkrát na Slovensku vystúpia legendárni SLAYER. Namiesto bratislavského PKO, ktoré naposledy hostilo Maxovu kohortu SOULFLY, veľmi predvídavo zvolili väčšiu halu Interu na Pasienkoch. Tých 1500 ľudí by sa síce zmestilo aj do menšieho PKO, ale na úkor diváckeho komfortu, ktorý bol v športovej hale zaručený.

Keď CAVALERA CONSPIRACY vyšli na pódium a podľa očakávania odpálili "Inflikted", úvodnú skladbu rovnomenného albumu, pár minút mnou zmietali pochybnosti a neveselé spomienky na minuloročné fiasko SOUFLY na festivale Brutal Assault. Zlý zvuk, skromné svetlá, Max, ktorý si strieda slohy podľa vlastnej ľubovôle a zabúda text... Našťastie bolo po pár skladbách všetko v poriadku a celý koncert v ďalšom priebehu rástol do nezabudnuteľného zážitku. Až na dve výnimky zaznel naživo celý debutový album výnimočného bratského projektu - thrashovo-punkové granáty ako "Sanctuary", "Nevertrust", "Hex" alebo "Must Kill" vybuchovali neuveriteľným spôsobom. Keď do tohto kvalitného základu začali CAVALERA CONSPIRACY postupne pridávať tie najtrblietavejšie drahokamy z minulosti, nemohlo to celé dopadnúť inak, ako obrovskou spokojnosťou všetkých zúčastnených.

CAVALERA CONSPIRACY

Max Cavalera, metalový Bob Marley, je v štúdiu vizionárom, autorom skvelých nápadov. Na pódiu potom charizmatickým guru, ktorému publikum jednoducho zobe z ruky. Inštrumentálne prevedenie a realizáciu hudby v pravom slova zmysle majú na starosti ľudia okolo neho. V Bratislave opäť žiaril fantastický gitarový strelec Marc Rizzo - jeho vyhrávky a sóla (napríklad v sabbathovke "Symptom Of The Universe") hladili dušu. Myslím, že nielen mojím hrdinom večera sa však bezpochyby stal na Slovensku debutujúci Igor Cavalera, absolútna špička medzi metalovými bubeníkmi preferujúcimi silovú hru s dokonalou presnosťou. Sledovať ho naživo bolo splnením detského sna, vychutnať si jeho úvodný brejk v hymne "Territory" momentom, na ktorý sa nezabúda.

Cavalerovci sú rodinným podnikom na cestách. Richie Cavalera si parádnym newmetalovým spôsobom odvrieskal refrén nadupanej "Dark Ark", Igor Cavalera junior, malý deathmetalový fanatik, ktorý sotva dosiahol na kopáky, s prehľadom odbubnoval staručkú "Troops Of Doom". Pohoda z tourbusu sa prenášala na pódium a z pódia na fanatické slovenské publikum. "Refuse/Resist", "Arise" mixnutá s "Dead Embryonic Cells", vypaľovačka "Wasting Away" z čias projektu NAILBOMB, "Attitude", "Inner Self" - každý fanúšik starej dobrej SEPULTURY, každý thrasher, každý metalista musel byť spokojný s tým mohutným prívalom nespútanej energie, príjemnej nostalgie a zdrvujúceho muzikantského kumštu.

Celkom by ma zaujímalo porovnanie pódiovej formy CAVALERA CONSPIRACY a súčasnej SEPULTURY. Neviem si totiž predstaviť, že by niekto v roku 2008 lepším spôsobom zahral "sepulturovský" set ako práve bratia Cavalerovci. U každého súdneho človeka jednoducho musí platiť rovnica SEPULTURA = CAVALERA.

 93

Rudi