METALMANIA 2007 - DVD+CD

METALMANIA 2007 - DVD+CD

METALMANIA 2007 - DVD+CD

METALMANIA 2007 - DVD+CD

Pozdě smutnit nad festivaly, na kterých jsme nebyli přítomni. Žádný zážitek asi nenabude stejné intenzity jako ten, který jsme, jemně řečeno, poslali k šípku. Můžeme si jen domýšlet - z reportů, nebo lépe z kvalitních záznamů, ke kterým se DVD „Metalmania 2007“ rozhodně řadí.

PARADISE LOSTOd roku 2003 si Metalmanii užíváme i u nás (připomeňme si např. letošní MEGADETH), kořeny má však v polských Katowicích, odkud i záznam pochází. 

Pokud se vám DVD „Metalmania 2007“ jen bezděčně povaluje doma na poličce, vězte, že přicházíte o příjemný zážitek. I přes rozpačitý folkový začátek seveřanů KORPIKLAANI, šlape více méně vše tak, jak má. Finům bylo věnováno dost místa na „Tuli Kokko“, „Pellonpekko“ a „Wooden Pints“. Diváci jsou však statičtí, jakoby bez energie. To samozřejmě rozjuchaným lesním mužům nevyhovuje, přicházejí totiž o jednu z hnacích sil. Nejspíš také kvůli tomu jsou první dvě skladby utahané a nejisté. Závěrečná „Wooden Pints“ však reputaci napraví a baví se jak dav, tak i kapela.

Od ruských symphonických black metalistů CRYSTAL ABYS se dočkáme pouze jediné „Darkness Awakes“ (díky Bohu, že jediné). Unylé, nijaké, laciné.

 „Labyrinth of Anxiety“ a „The Burning Times“ patří polským DARZAMAT, které si (snad až melancholicky) vychutnávám.

ZYKLONNepokojní ZYKLON zvedají laťku opravdu vysoko. Skvělou „Wrenched“ doplňuje „Underdog“ a úvodní skladba z alba „Aeon“ – „Psyklon Aeon“.

Pokračujeme v podobném  duchu ve společnosti VITAL REMAINS a ENTOMBED.

Thrashovou část otevírají DESTRUCTION. Jejich „Nailed to the Cross“, „Total Disaster“, či „Bestial Invasion“ doposlouchám. Žádné zvláštní potěšení mi to ovšem nečiní, ostatně jako celá tvorba této německé legendy. Zmiňme však sálající energii, kterou nám, sice bez bratrů Cavalerových, nabízí SEPULTURA. Ač jsem byla zkostnatěle negativistická vůči této „změně“ obsazení (jak tohle může fungovat?!), musím uznat, že energie, která z brazilského uragánu sálá, je vskutku ničivá. Dívám se na euforii v kotli, která mi evokuje koncert na Masters of Rock 2007 (tehdy závěrečná kapela, s přídavky dost možná delšími, než samotný hrací čas). Posledních dvacet minut vibruje pod nadvládou TESTAMENT, kteří DVD skvěle zakončují skladbou „D.N.R.“

Metal Mind Pruductions neopomenuli ani vedlejší podium, které náleželo obecně méně známým skupinám – díky tomu si na disku můžeme vychutnat poměrně pestrou škálu domácích i zahraničních kapel.

Začínáme poetickými CARNAL se skladbou „My Salvation“. Poláci často přirovnávaní k slavnějším PARADISE LOST otevírají CD s noblesou. Thrash v podání HORRORSCOPE mě žalostně nebaví. Z nudy nevytrhnou ani TYR s „Brother´s Bane“… Záznam vedlejší stage se nese víceméně ve stejném duchu. Připišme mu ovšem k dobru velkou žánrovou pestrost, ač někdy kontrasty působí více než-li úsměvně (uječené trhání ušních bubínků v podání Tomasze Twardowskeho (WITCHKING) střídají death metaloví SPHERE). Ostrůvek naděje, že přece jen nebude vše tak zlé a apaticky nudné, přinášejí se svým metalcore FOREVER WILL BURN, kteří se na DVD reprezentují skladbou „It End In Darkness“ pocházející z posledního alba, nazvaném prostě, „Forever Will Burn“. Tím jsou ale veškeré moje tužby i ochota k plusovým bodům ztraceny v nenávratnu. ROOT, CIRYAM i WU-HAE protrpím. 

CARNAL

Jak už bývá zvykem, dočkáme se krom 260-ti minut hudby také různých libůstek, ať už jde o fotogalerii, rozhovory, historii festivalu, či info o zúčastněných kapelách.

Cílem tohoto záznamu neměl být hudební výběr, který by se zavděčil všem. Cílem bylo předvést festival v co možná nejpestřejších barvách a ukázat hvězdy i méně známé kapely různých metalových odnoží. Někdy euforie, jindy vata. Někdy bezchybné hráčské provedení, jindy rozpačitý výkon. Tak, jak to ostatně na festivalech bývá... Pro nezúčastněné pravděpodobně DVD jako nespočet dalších, pro ty, kteří vše viděli naživo asi připomenutí skvělých chvil. Tak co, najdete se v davu?

Fotografie: http://commons.wikimedia.org

 1

M.
M.

Verdikt

Pro nezúčastněné pravděpodobně DVD jako plno dalších, pro ty, kteří vše viděli "naživo" asi připomenutí skvělých chvil. Tak co, najdete se v davu?

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 215+45

Produkce: Metal Mind Productions
Studio: nahrané v hale Spodek v Katowicích, 24. 3. 2007

Bonusy: rozhovory s KORPIKLAANI, CRYSTAL ABYSS, DARZAMAT, ZYKLON, VITAL REMAINS, ENTOMBED, DESTRUCTION, BLAZE BAYLEY, SEPULTURA, PARADISE LOST, TESTAMENT, informace o skupinách, fotogalerie, historie festivalu, loga apod.

www.metalmind.com.pl

Skladby

  1. KORPIKLAANI - Tuli Kokko
  2. KORPIKLAANI - Pellonpekko
  3. KORPIKLAANI - Wooden Pints
  4. CRYSTAL ABYSS - Darkness Awakes
  5. DARZAMAT - Labyrinth of Anxiety
  6. DARZAMAT - The Burning Times
  7. ZYKLON - Underdog
  8. ZYKLON - Wrenched
  9. ZYKLON - Psyklon Aeon
  10. VITAL REMAINS - Intro - Let the Killing Begin
  11. VITAL REMAINS - Dechristianize
  12. VITAL REMAINS - Infidel
  13. ENTOMBED - When In Sodom
  14. ENTOMBED - Carnage
  15. ENTOMBED - Revel In Flesh
  16. DESTRUCTION - Total Disaster
  17. DESTRUCTION - Bestial Invasion
  18. DESTRUCTION - Nailed to the Cross
  19. BLAZE BAYLEY - Alive
  20. BLAZE BAYLEY - Kill & Destroy
  21. BLAZE BAYLEY - Sign of the Cross
  22. SEPULTURA - Convicted in Life
  23. SEPULTURA - False
  24. SEPULTURA - Dead Embryonic Cells
  25. PARADISE LOST - Say Just Words
  26. TESTAMENT - The Preacher
  27. TESTAMENT - The New Order
  28. TESTAMENT - The Haunting
  29. TESTAMENT - Electric Crown
  30. TESTAMENT - D.N.R.
  31. CARNAL - My Salvation (CD)
  32. HORRORSCOPE - Killers Breeding (CD)
  33. TYR - Brother´s Bane (CD)
  34. WITCHKING - Flame of Udun (CD)
  35. SPHERE - Next Morning´s Mass (CD)
  36. DEIVOS - Blackness Incarnate (CD)
  37. BENEDICTION - Suicide Rebellion (CD)
  38. FOREVER WILL BURN - It Ends in Darkness (CD)
  39. ROOT - And They Are Silent (CD)
  40. CIRYAM - Łowcy Światła (CD)
  41. WU-HAE - Pacan (CD)