DIMENSION F3H - Does The Pain Excite You?

DIMENSION F3H - Does The Pain Excite You?

DIMENSION F3H - Does The Pain Excite You?

DIMENSION F3H - Does The Pain Excite You?

Popri znovuzrodení LIMBONIC ART stihol Morpheus ešte v minulom roku vydať aj druhú radovku svojho elektrometalového projektu z dimenzie F3H. Ľahko provokatívny názov diela a rovnako ľahko(?) gýčovitý obal dávajú tušiť, že od debutu autor veľmi nezišiel zo svojej cesty. Schéma spojenia elektroniky a metalu už dnes nepôsobí tak sviežo ako v minulosti, kedy sa na tejto vlne zviezlo viacero kapiel, no z hľadiska povesti tvorcu ani zďaleka nemusí ísť o márny pokus. Naviac, keď sa očakávanej novinky od štýlovo príbuzných THE KOVENANT asi tak skoro (ak vôbec) nedočkáme.

V období hibernovanej nečinnosti došlo k turbulenciám v zostave, ktorých hlavným počuteľným výsledkom je, že vokálne linky prebral Morfeus. Zvyšok ide viacmenej v línii prezentovanej debutom. Základná kreatívna idea vytvoriť ľahší materiál s porciou elektroniky zostala zachovaná, no zvyšok doznal istých posunov na plusovú, ale i mínusovú stranu.

http://www.myspace.com/dimensionf3hTam, kde bol debut plný melodiky a vyhrávok, je u „Does The Pain Excite You?“ od úvodu jasné, že autor od toho upúšťa a sústredí sa skôr na úderné kompozície ako také, než násilné melodizovanie každého momentu. Použité, často archaicky znejúce sample slúžia v tomto svetle skôr len na dokreslenie atmosféry a zvýraznenie elektro aspektu albumu, keďže gitary boli presunuté do ťažiska. Spolu so zmenou melodických na drsné vokálne linky tak album vyznieva údernejšie a tvrdšie. A to aj napriek faktu, že zvukovo je materiál pomerne ľahký a veľmi dynamický. Celé to týmto spôsobom funguje veľmi slušne až po „Echochamber“. Dovtedy kapela srší nápadmi, v každej kompozícii je čoho sa chytiť, aj napriek tomu, že sa často cituje len elementárna metalová literatúra. Či už sa jedná o „Cyberqueen“ postavenú na cyklických riffoch a prevarenom vokodérovom vokále, hitovkou „Final Solution“ s úsmevným textom alebo diskotékovo skočnú „Pin Point Dead Man Practice“. Všetky menované skladby aj napriek svojej hudobnej naivite obsahujú pútavé nápady, sú veľmi svižné a zábavné. To isté však nemôžem povedať o závere albumu, kde sa asi Morpheus snažil doslova vyplniť jeho názov a koncetrované nápady sú riedené v často opakovaných riffoch, ktoré nerozvíjajú žiadne hudobné témy a zachytné body sa vyskytujú len sporadicky. Tak si vo „Freakshow“ užijeme refrén, až to prestáva byť vtipné, alebo bolestivo nekonečnú smršť ničnehovoriacich deathových riffov vo „Violent Fantasy“ s elektronikou bublajúcou anonymne niekde v pozadí. Istým spôsobom mi vadí aj prílišná a občas až úsmevná explicitnosť textov, ktoré sa oprostené metafor potýkajú hlavne so S/M praktikami, mučením, bolesťou, atď. (Vtipnosť podtrhuje napr. veršík "I am still alone... this cannot be serious"

Sumárne to vychádza stále jasne nad priemer, ale nie tak, ako by som si prial. Morfeus v mojom pohľade neudržal album kvalitatívne na úrovni, akú na začiatku nastavil, a tak nezostáva len konštatovať, že potenciál nebol plne vyčerpaný. Konečná definitíva ale zostáva na individuálnom posúdení a nepochybujem o tom, že sa od môjho kritickejšieho pohľadu môže posunúť niekam inam. Budúcnosť kapely sa tiež javí neisto, keďže oficiálna stránka nefunguje a súčasná zostava je oklieštená len na hlavného protagonistu...

 Přidejte svůj názor

Arrow

Verdikt

Pomerne dynamicky znejúca fúzia elektroniky a metalu, aká by sa na základe debutového albumu od Morfea konieckoncov dala čakať. Oproti debutu je materiál údernejší, aj keď sa autorovi ku koncu nedarí udržať slušnú úroveň z úvodu.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
4,6 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Babylon
  2. CyberQueen
  3. Final Solution
  4. Pin Point Dead Man Practice
  5. Does The Pain Excite You?
  6. Superior
  7. EchoChamber
  8. Nine Tails Of The Cat
  9. Freakshow
  10. Violent Fantasy

Diskografie

Does The Pain Excite You? (2007)
Reaping the World Winds (2003)