ARTILLERY - One Foot In The Grave, The Other In The Trash

ARTILLERY - One Foot In The Grave, The Other In The Trash

ARTILLERY - One Foot In The Grave, The Other In The Trash

ARTILLERY - One Foot In The Grave, The Other In The Trash

Možná bude úplně nejlepší, když si to celé shrneme hned na začátku. Dánští ARTILLERY jsou kapelou, která (tak jako mnohé další) prožila své nejlepší časy v osmdesátých létech minulého století, kdy krom dalších měl na kovové scéně hlavní slovo také thrash metal. Dělostřelci tehdy završili svou existenci „jedněch z mnoha“ třemi alby, nabízejícími slušnou porci stylové rutiny, navíc přilepšenou slyšitelnou technickou zručností. Pak se nad nimi na dlouhá léta zavřely vody, z nichž se ARTILLERY vynořili k symbolickému (a pouze jednorázovému) pokusu o nadechnutí v roce 1999 (album „B.A.C.K.“). Po dalším období v praktickém kómatu se znovu tahle pětice (byť opět v částečně pozměněné sestavě) hlásí o slovo až letos a to rovnou s historicky prvním DVD záznamem, pojmenovaným tak, že by to nejednoho recenzenta v inspirační krizi mimořádně potěšilo.

ARTILLERY

Ano, ano, jednou nohou v hrobě, druhou v odpadkovém koši, tak tuhle kapelu totiž dnes určitě vidí mnozí, a mezi nimi zejména ti, kteří s ní neměli nikdy nic do činění. Já nicméně nezastávám tak radikální názor, a to navzdory tomu, že krom obalu třetího alba „By Inheritance“ (1990), který jsem několikrát zahlédl v německých magazínech typu „Metal Hammer“ (jež jsme tehdy čerstvě po revoluci kupovali u západních sousedů za těžké Marky a chovali doma jako nesvětější relikvie), jsem až do dneška o kapele nevěděl rovněž o mnoho víc. Slušný obrázek jsem si o ní nicméně mohl názorně doplnit právě na základě záběrů z živého vystoupení ARTILLERY na letošní polské „Metalmanii“. Stejně jako v případě poměrně nedávno recenzovaných ONSLAUGHT, je i tohle záležitost zejména pro zasvěcené pamětníky, kteří by si však měli přijít na své. Jádro kapely - kytaroví bratři Stützerovi a bubeník Carsten N. Nielsen - zůstalo pohromadě a zejména spolu s vysoce ječivou posilou za mikrofonem Søre Nico Adamsenem jim to zní poměrně přesvědčivě a kolikrát i téměř profesorsky. V duchu staré thrashové školy, samozřejmě, ale o tom snad tahle diskuse není. Ruku v ruce s tím se povedl i samotný živý záznam, který nejen že disponuje čistým a čitelným zvukem a obrazem (dnes už doufám samozřejmost), ale rovněž nabízí výborný střih, poctivě sesbíraný z celé řady záběrů, včetně těch z pohyblivé kamery nad hlavami přihlížejících.

Z bonusových materiálů ještě zmiňme sekci video, ve které lze narazit i na téměř pravěké lahůdky „Terror Squad“ a „Allergic To Knowledge“ z roků 1987 a 1989, připomínající velmi úsměvné domácí video, či na klip „Lobotomized“ kapely MISSING LINK, kterou v mezidobí zformovali bratři Stützerovi. Spolu s hlavním koncertem a další obvyklou bonusovou nabídkou je to myslím důstojné připomenutí faktu, že tady kdysi celkem úspěšně válčila skupina jménem ARTILLERY, a že pokud je za tím snad i něco jiného (kupříkladu nový autorský materiál by byl hnedle po ruce, když už to kapele takhle drží pohromadě), bude lepší na to protentokráte nemyslet.

ARTILLERY

 

 2

Louis

Verdikt

Samozřejmě, že na tohle DVD musíte mít speciální chuť. Když už jí ale dostanete, pak se rozhodně nudit nebudete.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 125 min.

Produkce: Tomasz Dziubiński

ARTILLERY - One Foot In The Grave, The Other In The Trash (DVD)
Bonusy:
videoklipy, fotogalerie, diskografie, biografie, rozhovor s bratry Stützerovými a Carstenem Nielsenem.
Zvuk: Dolby Digital 5.1 Surround Sound
Nahráno: živě klub "Spodek", Katovice, 8. března 2008

www.stutzer-music.com

Skladby

  1. Deeds Of Darkness
  2. Into The Universe
  3. The Almighty
  4. Cybermind
  5. The Challenge
  6. By Inheritance
  7. The Eternal War
  8. Beneath The Clay (R.I.P.)
  9. Time Has Come
  10. At War With Science
  11. Out Of The Sky
  12. Khomaniac
  13. Terror Squad

Diskografie

My Blood (2011)
When Death Comes (2009)
One Foot In The Grave, The Other One In The Trash (DVD) (2008)
B.A.C.K. (1999)
By Inheritance (1990)
Terror Squad (1987)
Fear Of Tomorrow (1985)