IVORY GATE - Mountains

IVORY GATE - Mountains

IVORY GATE - Mountains

IVORY GATE - Mountains

Když vloni na jaře tahle smečka otvírala jedno z tradičně velmi povedených vystoupení ostravské Salamandry v pražském klubu Hells Bells, četl jsem ve tvářích přítomného a velmi hustě natěsnaného davu takový malý úžas, jakože jak je to možné, že o těchhle Ivory Gate ještě nebylo slyšet. Bodejť by bylo, když se jednalo o málem jejich první živé vystoupení. A už tehdy mě (a myslím, že nejen mě) mrazilo v zádech a už tehdy jsem si znovu zaplesal nad novou a nadějnou jiskřičkou v tuzemské speed metalové výhni.

I když vlastně novou. Ono už je to nějakých pár pátků, co vůdčí persona tohoto spolku, kytarista a skladatel Štěpán Langer, s sebou vláčí svoji kytaru, a co pár dalších bláznů, stejně jako on, propadlo kouzlu rychlého kovu. A jak slyšno z úplné prvotiny kapely, jinak také třískladbového dema „Mountains“, které posloužilo i coby soutěžní příspěvek do klání „Rock Made in Gambrinus“, moc dobře tomu tak. Tahle malá ochutnávka, vezmeme-li si, kolik času vlastně znamenají pouhé tři skladby, je totiž už sama o sobě, lidově řečeno, neodolatelná a k nakousnutí, přičemž je samozřejmě nutné si uvědomit, že řeč je o klasickém speed metalu takovém, jakého je všude kolem spousta, ale zároveň takovém, jak už se to tak někdy (naštěstí) podaří, na který zas jen tak nenarazíte.

Jinými slovy, Ivory Gate ve své melodické hře na honěnou používají klasický vzorec, ale dosazují do něj své vlastní neznámé. Snad proto je tahle malá kolekce vybavena na soudobé poměry celkem originálními nápady a z toho těžícími skladbami, které ve srovnání s některými jinými domácími (a nebál bych se říct i zahraničními) spolky vyčnívají jako ony „hory“ z titulku nahrávky. Může to být velkolepá mezihra se šťavnatým ´kudrlinkováním´ sóla v „Ivory Gates“, může to být zadumaná první část sloky v „Light of the Gods“, zahraná pouze s bicími a „prohrábnutím“ čistého zvuku kytary, a může to být i skvěle zrychlený přechod ze střednětempé předehry s jakoby mluveným zpěvem v „Mountains“, je zkrátka úplně jedno, kterou skladbu nebo který okamžik si vyberete.

Nemalý podíl na tom rovněž má, a je to asi zcela pochopitelné, i jemný hlásek zpěvačky Jany Vondrové, který vyznívá hodně procítěně, a dokonce bych i řekl, že pro to, co I. G. hrají, je mnohem přiléhavějším než odpovídající hlas mužský. Jen věčná škoda, že tahle nahrávka vznikala v opravdových ´sklepních´ podmínkách, a že zpěvaččin projev tak nemohl být studiově dohlazen, protože přece jen je místy v jejím výrazu poznat onen nádech ne úplné dokonalosti (čímž ovšem nechci říct, že by zpívala falešně, to v žádném případě). K tomu všemu je pak ještě samozřejmě nutno připočítat výborný výkon kytar a bicích (což už je ale dnes asi povinnost), a není možno uzavřít jinak, než že jsem si právě vytipoval osobního velmi horkého kandidáta na vítězství ve zmíněné soutěži. A jsem po čertech natěšený, jak že to vlastně s Ivory Gate dopadne.

 1

Louis

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
4 / 10

Další informace

Skladby

  1. Ivory Gates
  2. Light Of The Gods
  3. Mountains

Jiné pohledy

4 / 10
??? Tak předně, neslyšel jsem úplně kompletní nahrávku, pouze dvě skladby (čili 2/3 kompletu), které má skupina volně přístupné ve formátu MP3 na svých stránkách. Ovšem, jedna jediná neslyšená skladba by těžko mohla na mém názoru něco podstatného změnit. Tolik pro úplnost.
Pojďme k výtkám. První co uši udeří je opravdu naprosto strašný, nebojím se říci katastrofální, zvuk. Umístíte-li to zkušebny pár mikrofonů – docílíte podobný. Dnes, v době kdy není žádným větším problémem docílit kvalitního zvuku i v domácích spartánských podmínkách, opravdu zarazí, když se skupina veřejnosti prezentuje něčím podobným. Nehledě na její neskrývané ambice. Zvukové hodnocení 2/10 a jedno doporučení – příště si radši připlaťte za slušné studio.
Hudba? Na pomezí speedu a power metalu balancující, s ženským zpěvem. V pořádku. Nic podobného (alespoň pokud vím) u nás nikdo nehraje, nápady mají slušné a je možné, že nám tady opravdu roste kvalitní partička (v rámci tradičního stylu, samozřejmě). Za očekáváním však značně pokulhává provedení. K čemu jsou dobré rytmické záseky, když nástroje vůbec nedrží pohromadě? Skutečně takhle rozpadlou rytmiku jsem opravdu dlouho neslyšel (stopky v Light Of The Gods například). A jsme zase u toho. V kvalitním studiu by bylo vše čitelnější a díky lepším možnostem poslechu by se ukázala nahá pravda, jak na tom kdo skutečně je. A možná by zmizel i ten jakoby „nastydlý“ syndrom v hlase zpěvačky Jany Vondrákové, která jinak zpívá čistým, i když jemným hláskem a je světlou nadějí skupiny do budoucna.
Nezbývá než si počkat na skutečnou STUDIOVOU nahrávku, když ta současná měla sloužit tak maximálně pro ukojení hladu nejbližších fanoušků skupiny.
Darkmoor | 13. září 2003