BEHOLD... THE ARCTOPUS - Skullgrid

BEHOLD... THE ARCTOPUS - Skullgrid

BEHOLD... THE ARCTOPUS - Skullgrid

BEHOLD... THE ARCTOPUS - Skullgrid

Jeden z nejosobitějších a nejzajímavějších mustangů, který se kdy prohnal proslulou stájí Metal Blade. Kapela, která dokáže na svém záhoně pěstovat rostlinstvo, které je v zemi uchyceno kořeny staré metalové školy, avšak shůry je zaléváno progresivním destilátem a hnojeno nehoráznými porcemi experimentování. Již hodně dlouho mi chyběla jakákoliv zmínka o těchto zámořských instrumentálních čarodějích na našem webu. V jejich tvorbě se spájí hardcore, klasický metal staré školy, jazz, art rock a najdeme zde i odkazy na současnou klasickou tvorbu. Ne, nepranýřujte mě, prosím, nyní za příliš silná slova a raději si BEHOLD... THE ARCTOPUS pozorně poslechněte.

BEHOLD... THE ARCTOPUS

Původně dvoučlenný brooklynský projekt, který hledal v roce 2002 bubeníka prostřednictvím nahrávky „We Need a Drummer“, záhy našel svého muže v talentovaném blánobijci majícím slovanské kořeny a chuť hrát poněkud zvláštní, neokoukanou směsici žánrů. Nosnou konstrukci, která dělá BEHOLD... THE ARCTOPUS tím, čím jsou, je jednoznačně nadaný a teprve šestadvacetiletý hudebník a v současné době i producent Colin J. Marston, který v této kapele obsluhuje nástroj pojmenovaný po svém stvořiteli Marku Warrovi - warr guitar. Tento mnohastrunný hybrid kytary a baskytary, na který se hraje zpravidla tappingem, mu umožňuje neokoukaným charakteristickým zvukem suplovat současně baskytaru a druhou kytaru, což dodává kapele zvláštní a svojský zvuk. Krom toho lze Marstona zahlédnout v kapelách jakými jsou například DYSRHYTHMIA, spolupracuje navíc s bandami typu GENGHIS TRON, CHILD ABUSE a tak bych mohl pokračovat ještě dlouho.

„Skullgrid“ je albem, který není rozhodně určeno pro každého. Kompozice jsou v podstatě technicky vybroušenou skládankou plnou rychlých zvratů a překvapení. Místy staromilsky nazvučená metalová kytara přechází až v postrockové úlety, pod ní nekontrolovatelně vybuchuje artilerie bicích, kterou svojským způsobem zahušťuje dvanáctistrunný warr guitarový ekvilibrista. Člověk má občas pocit, že z nápadů, které BEHOLD... THE ARCTOPUS poskládají do jednoho alba, by jiná skupina vyžila po celou svoji kariéru.

 26

RIP
RIP

Verdikt

Ryze instrumentální, technické, progresivní, neokoukané, metalové, místy chaotické, překvapující, jazzové, invenční, rockové, živé, členité, složité …a zřejmě také ne pro každého...

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Stopáž: 33:36

Produkce: Colin Marston a BEHOLD... THE ARCTOPUS

www.myspace.com/beholdthearctopus

Sestava

Skladby

  1. Skullgrid
  2. Canada
  3. Of Cursed Womb
  4. You Are Number Six
  5. Some Mist
  6. Scepters
  7. Transient Exuberance

Diskografie

Hapeleptic Overtrove (2020)
Cognitive Emancipation (2016)
Horrorscension (2012)
Skullgrid (2007)
Memphis 3-6-06 DVD (2007)
Nano-Nucleonic Cyborg Summoning (reissue) (2006)
Split with Orthrelm (2006)
Nano-Nucleonic Cyborg Summoning (2005)
Arctopocalypse Now... Warmageddon Later (2003)
We Need a Drummer (2002)