KREATOR - Endorama

KREATOR - Endorama

KREATOR - Endorama

KREATOR - Endorama

Bola to veru silná káva aj pre nadšeného fanúšika vyrastajúceho na experimentálnej časti diskografie KREATOR v deväťdesiatych rokoch. V ten večer som čumel ako puk na kultový program Metalla nemeckej televíznej stanice Viva, v ktorom mali premiéru hneď dva nové videoklipy s napätím očakávaného albumu „Endorama“. Striptízový bar, ktorý poslúžil ako prostredie pre obrazové stvárnenie skladby „Chosen Few“ a hlavne Milleho melodický spev vyrážali dych. Možno o trochu menej klip k titulnej skladbe, hoci Tilo Wolff, líder gothic-rockovej formácie LACRIMOSA naozaj nepatril k hosťom, ktorí by sa na návšteve u KREATOR dali očakávať.

Mille & Tilo

„Endorama“ je pretavením dlhoročnej záľuby Milleho Petrozzu v tvorbe FIELDS OF THE NEPHILIM a SISTERS OF MERCY za viac ako aktívnej spoluúčasti vynikajúceho gitaristu a spoluautora väčšiny skladieb Thomasa Vetterliho. Úspešne sa tu okresávajú hrany, ktoré ešte v prípade predchádzajúceho štúdiového počinu „Outcast“ na viacerých miestach nebezpečne vytŕčali a evokovali v tej chvíli zabudnuté osemdesiate roky. Zvuk je mäkkučký, nadýchaný, ešte aj zdanlivo tvrdé a nekompromisné kompozície ako „Soul Eraser“ či „Pandemonium“ vôbec netlačia, nerežú, skôr naopak – upokojujú, hladia uši prekvapeného poslucháča. Keď som vtedy pustil jednému známemu moju najobľúbenejšiu skladbu z tohto albumu – fantastický kúsok „Willing Spirit“, nič netušiaci dobrák, odchovaný na KREATORE z dôb „Coma Of Souls“ mi nechcel veriť, že sa bavíme o tej istej kapele.

Mille Petrozza intenzívne navštevoval hodiny u hlasovej pedagogičky Gudrun Laos, ktorá mu pomáhala aj pri produkcii melodických vokálov na albume. Tommy Vetterli sa vyžíval v prekrásnych gitarových sólach, melodických vyhrávkach, elektronických kudrlinkách, sláčikových aranžmánoch. „Endorama“ je v podstate výborným gothic-metalovým albumom, logickým pokračovaním toho, čo sa zrodilo na doske „Outcast“. Kto vie, kam by to celé smerovalo, keby sa tento prístup stretol s komerčným úspechom. Opak bol však pravdou. Keď si na turné s MOONSPELL Mille s hrôzou uvedomil, že oveľa väčšie ovácie u divákov majú a viac tričiek predávajú nejakí portugalskí „spratkovia“, bolo jasné, že nastal čas znovudobytia trónu. Na brány klopala násilná revolúcia, ktorej dôsledky prežívame v prípade tejto kapely aj v súčasnosti. Zvláštny pocit smútku za starými, „experimentálnymi“ časmi sa snúbi s radosťou z dobrého koncertu a vedomím, že v drsných thrashmetalových koľajach sa tejto starej nemeckej lokomotíve predsa len fujazdí najlepšie.

 13

Rudi

Verdikt

Vyvrcholenie experimentálneho obdobia v podobe výborného gothic-metalového albumu. Konečná. Vystupovať.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 50:05

Produkce: Mille Petrozza, Thomas Vetterli
Studio: Powerplay and Hithead Studios, Švajčiarsko & Principal Studios, Nemecko

www.kreator-terrorzone.de

Sestava

Skladby

  1. Golden Age
  2. Endorama
  3. Shadowland
  4. Chosen Few
  5. Everlasting Flame
  6. Passage To Babylon
  7. Future King
  8. Entry
  9. Soul Eraser
  10. Willing Spirit
  11. Pandemonium
  12. Tyranny
  13. Children Of A Lesser God (japonský bonus)

Diskografie

Hate Über Alles (2022)
Gods Of Violence (2017)
Dying Alive (Live) (2013)
Phantom Antichrist (2012)
Hordes Of Chaos (2009)
At The Pulse Of Kapitulation - Live In East Berlin 1990 (DVD) (2008)
Enemy Of God (2005)
Live Kreation: Revisioned Glory (Live, CD+DVD) (2003)
Violent Revolution (2001)
Past Life Trauma (Best Of) (2000)
Voices Of Transgression (Best Of) (1999)
Endorama (1999)
Chosen Few (EP) (1999)
Outcast (1997)
Scenarios Of Violence (Best Of) (1996)
Cause For Conflict (1995)
Renewal (1992)
Coma Of Souls (1990)
Extreme Aggression (1989)
Out Of The Dark... Into The Light (EP) (1988)
Terrible Certainty (1987)
Flag Of Hate (EP) (1986)
Pleasure To Kill (1986)
Endless Pain (1985)

Jiné pohledy

Nejlepší a nejodvážnější album KREATOR. Pamětník doby, kdy měl každý metalový klasik spoustu odvahy experimentovat, aby si vzápětí nadělal do gatí a začal sekat produkty pro ortodoxní komunitu.
Marigold | 11. března 2009