ZOZOBRA - Bird Of Prey

ZOZOBRA - Bird Of Prey

ZOZOBRA - Bird Of Prey

ZOZOBRA - Bird Of Prey

To je ale prima hoblovačka! Skoro jsem křičel radostí, když se na mne při prvním seznamování se s „Bird Of Prey“ bez jakéhokoliv varování vyvalila neskutečně brutální lavina v podobě úvodních tónů „Emanate“. A co víc, ona ta lavina následně pokračovala ještě další půlhodinu…

ZOZOBRAZOZOBRA je hudebním dítětem Caleba Scofielda (OLD MAN GLOOM, CAVE IN), který si díky vlastnímu projektu splnil sen vytvořit vlastní nahrávku. „Bird Of Prey“ je již jeho druhým albem, a jak jste se určitě podle úvodního odstavce dovtípili, album je to velice povedené. Žánrově by se snad dalo popsat jako sludge řádně říznutý špinavým bigbítem a trochou toho post-hardcoru, ale na to se příliš neohlížejte. Podstatné spíše je, že se jedná o natlakovanou, intenzivní, brutální nálož. Ne snad, že by nahrávka byla až tak agresivní, ale disponuje značným množstvím vysoce negativní energie, která posluchače doslova ohromuje. Jako by snad Scofield několik let mlčel a nyní to vše ze sebe nezbytně potřeboval vymlátit, vytřískat a vykřičet (či snad spíše dosti brutálním způsobem vyřvat, abychom byli přesnější). Velmi zdatně mu v tom sekunduje i dobře známý Aaron Harris (bicí, ISIS), jehož si Scofield vybral na aktuální desce za pomocníka (debut „Harmonic Tremors“ nabubnoval Santos Montano, kolega z OLD MAN GLOOM). „Bird Of Prey“ by se pak díky tomu všemu dal popsat jako mix všech výše zmíněných seskupení spojený s NEUROSIS, TORCHE i několika dalšími interprety. Ale jak už jsem řekl, na to se vykašlete, a prostě do toho běžte. Album totiž (i díky absenci nějakých tklivých pasáží) neskutečně odsýpá…

ZOZOBRA

Jak jsem již naznačil v úvodu, hned od úvodních tónů se na vás znenadání vysype brutální Scofieldův řev, doprovázený značně zboosterovanou kytarou a solidně tepající rytmikou. Ne snad, že by na desce nebylo možno nalézt melodie – skutečně zde jsou, jenže zaobaleny do typického špinavého příkrovu, takže rozhodně nepůsobí nějakým prvoplánovým dojmem. Převažujícím dojmem z nahrávky však po větším množství poslechů zůstává právě a jen onen masivní příval energie, kterou ZOZOBRA rozhodně nešetří. Pokud fandíte NEUROSIS, špinavému bigbítu a rádi posloucháte muziku pořádně nahlas, s touto deskou rozhodně nešlápnete vedle.

 1

Deadmann

Verdikt

Hrubozrnná, brutální nálož plná negativní energie, kterou ocení například fanoušci NEUROSIS, příznivci početné armády jejich následovníků a posluchači špinavého bigbítu.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 30:01

Produkce: Aaron Harris, Caleb Scofield

www.myspace.com/zozobra505

Sestava

Skladby

  1. Emanate
  2. Heavy With Shadows
  3. Treacherous
  4. Heartless Enemy
  5. Big Needles
  6. Sharks That Circle
  7. In Jet Streams
  8. Laser Eyes

Diskografie

Savage Masters (2013)
Bird Of Prey (2008)
Harmonic Tremors (2007)

Jiné pohledy

8 / 10
Brutální, špinavé, sytém a hypnotické. Pokud necháte metrák mrtvých chundelatých králíčků ve sklepní dílně se spoustou rezavého harampádí, kde navíc skladujete barviva a ředidla, necháte to všechno řádně uležet, začnou se dít věci.
RIP | 22. října 2009

 

7,5 / 10
Na hrubý pytel jedině hrubá záplata. To tito chlapíci vědí moc dobře. Hrubozrnná mixtura hardcore, sludge a nevím čeho všeho ještě funguje velmi dobře a i když jsem se zpočátku bál krátké trvanlivosti tohoto materiálu, nic takového se ani po týdnech pravidelného poslechu neděje. Kvalitní deska.
Dalas | 20. března 2009