SAYYADINA, CROWPATH - Praha, Klub 007 - 17. února 2009

SAYYADINA, CROWPATH - Praha, Klub 007 - 17. února 2009

Švédské grindové duo CROWPATH – SAYYADINA si během své prozatím poslední pražské štace dávalo celkem slušně načas. Hodiny ukazovaly půl deváté a na pódiu to stále vypadalo, jako uprostřed dlouhé zvukové zkoušky. Desátá, „policejní“ hodina už pomalu klepala na dveře (byť den předtím ji na tom samém místě o patnáct minut přetáhli WOLVES IN THE THRONE ROOM), což nevěstilo nic dobrého.

Svých nástrojů se však vzápětí hbitě chopili první účinkující – trio CROWPATH. Technická smršť, která z nedávno zde recenzované nahrávky srší energií, solidně zafungovala i v koncertním podání. Ovšem nešlo se ubránit pocitu, že tomu riffovému buldozeru chyběla druhá kytara. I tak se však sekýrník Patrik Lundh snažil, seč mohl a díky jeho hbitým prstům a solidní technice si bylo možno krkolomnou hudbu CROWPATH vychutnat na patřičné úrovni. Repertoár tvořily především krátké a rychlé skladby, a přestože Švédové v rámci již vzpomenutých omezených nástrojových možností nezapomínali ani na techniku, vyzněl jejich set přímočařeji, než jsou zvyklí se prezentovat na studiových nahrávkách. Plus mínus půlhodinka věnovaná pozornosti těmto švédským sympaťákům se snad vyplatila i prozatím poněkud komornějšímu publiku.

To však ožívá s nástupem dalších zástupců Země tří korunek. I SAYYADINA momentálně účinkují jako trio, ale jejich značně přímočaré muzice to nijak neškodí. Energií nabitá, což platí asi pro každé představení této úderky, třičtvrtěhodina bylo možná to nejdivočejší, co během častého koncertování v našich končinách tito borci nabídli. Více než deset zběsilých skladeb je nám naservírováno ve zničujícím tempu. Sem tam kratší pauza na vydechnutí a jede se dál. SAYYADINA jsou skutečný živel, jehož jednoduchý a nekomplikovaný grind prostě skvěle baví a očividně se baví i kapela, jež jej produkuje. Vykřičený přídavek absolvuje alespoň dvojice Eriksson a Lindqvist (basa – kytara a vokály) v „kotli“ před pódiem, což známe především z hardcorových koncertů. Dalších zbytečných slov není třeba. Byl to solidní a rychlý výplach, přesně takový, jaký byl očekáván, a to samozřejmě i včetně kvalitativních nároků.

 1

Dalas

Další informace