ZU - Carboniferous

ZU - Carboniferous

ZU - Carboniferous

ZU - Carboniferous

Talianske netradičné zoskupenie s ešte netradičnejšou hudbou stihlo od svojho vzniku v roku 1997 obohatiť vlastnú diskografiu o slušný počet albumov, ako aj početné kolaborácie s rôznymi známejšími menami, až ich aktuálny počin „Carboniferous“ vyšiel pod ochrannými krídlami jednej z najpovolanejších inštitúcii pre tie najnejobvyklejšie formácie – Ipecac Recordings. Zostava troch hudobníkov deliaca sa o bicie, basgitaru a saxofón nie je rozhodne prvou ani poslednou v tomto zložení, avšak výsledná produkcia nesie výrazne originálne črty vysvetľujúce zaslúženú podporu, ktorej sa tejto formácii dostalo.

ZUNa „Carboniferous“ táto trojica rozhodne neprihliada na tradične stavané kompozície a svojvoľne prepína z pomalších rytmicky náročných pasáží do ešte chaotickejších mathcore výletov. Inokedy postupne a úspešne strhávajú poslucháča prostredníctvom neuveriteľnej gradácie do komplikovaných pasáží, kde rytmická sekcia zvádza napínavé súboje s v tomto prípade extrémnym saxofónom. Ten predstavujúce v prípade ZU sólový nástroj zastupujúci gitaru a miestami v tých zrozumiteľnejších momentoch vzdialene evokuje nespútanú dychovú sekciu workoholikov THE MARS VOLTA z „Amputechture“, či prvý album s osobou Mike Pattona spojených MR. BUNGLE. Nakoniec, účasť spomínaného Mike Pattona hneď v dvoch skladbách neprekvapí nielen vzhľadom na vydavateľstvo, keďže určitú štýlovú spriaznenosť s niektorými jeho projektmi „Carboniferous“ nemožno uprieť. Naopak, štýlovo viac prekvapivé je hosťovanie hlavného riffového čarodejníka King Buzza z MELVINS, a to aj napriek minulej účasti ZU na projekte FANTÔMAS MELVINS BIG BAND. Celej nahrávke, zmietajúcej sa na pomedzí nespútanej improvizácie a premyslených výpadov, napriek značnej komplikovanosti nechýba na celej hracej ploche albumu potrebný spád. Dodatočná podpora v podobe samplov pridávajúcich trochu industriálne, až noise zafarbenie v niektorých chvíľach zase pripomenie tvorbu experimentátorov PORN.

„Carboniferous“ by mohol byť jasným odporúčaním pre fanúšikov kolaborácií a medzi sebou personálne rôzne prepojených projektov niektorých vyššie spomenutých umelcov. Produkciu ZU na novom albume však nemožno celkom oprávnene považovať za zbierku samoúčelných exhibícií a nezrozumiteľných extrémov. Ich tvorba, napriek určitej spočiatku odradzujúcej neprehľadnosti, obsahuje dosť veľký počet zaujímavých a zapamätateľných momentov, aby sa mohli úspešne uchádzať aj o priazeň poslucháčov inak nevyhľadávajúcich podobne orientované projekty.

 2

Radicalcut

Verdikt

Saxofón, basgitara, bicie a strhujúca divoká jazda za účasti prominentných hostí.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 50:11

www.zuism.com

Sestava

Skladby

  1. Ostia
  2. Chthonian
  3. Carbon
  4. Beata Viscera
  5. Erinys
  6. Soulympics
  7. Axion
  8. Mimosa Hostilis
  9. Obsidian
  10. Orc

Diskografie

Carboniferous (2009)
Identification with the Enemy: A Key to the Underworld (2007)
Zu/Iceburn (split) (2006)
Rai Sanawachi Koe Wo Hassu (2006)
Spiritual Healing (ZU vs. Dälek) (2005)
How to Raise an Ox (2005)
The Way of the Animal Powers (2005)
Radiale (2004)
Igneo (2002)
Motorhellington (2001)
The Zu Side of the Chadbourne (2000)
Bromio (1999)