INNER FEAR - V zajetí vnitřního strachu (rozhovor s Khaablem, hlasem)

INNER FEAR - V zajetí vnitřního strachu (rozhovor s Khaablem, hlasem)

Jsou kapely dobré a špatné, známé a neznámé. Důkazem toho, že relativní neznámost nemusí nutně znamenat horší kvalitu jsou brněnští INNER FEAR. Svojí produkcí předčí mnohé známé a uznávané zahraniční spolky a to nevydali (i když již jednou měli) ještě ani jedno řadové album. Do obličeje se tak vysmívají všem hudebním kritikům, kteří neprávem odsuzují českou hudební scénu, za kterou si stojí. Do paměti se některým lidem mohli vepsat nedávným vystoupením po boku IMMORTAL a HYPOCRISY, jejichž frontmanem prý byli dokonce "korunováni" na nejlepší předskokany na jejich turné. Svým průkopnickým elektro-dark/black metalem se snaží namísto "opisování" definovat vlastní projev, který hodlají prezentovat na svém debutovém album, jež má vyjít již zanedlouho a které bude pro kapelu zaslouženou odměnou za jejich pětileté snažení. Objevuje se nám tu poslední dobou mnoho slibných spolků a tito Moravané mají velké předpoklady stát se jejich reprezentujícím představitelem, stačí jen pár úspěšných kroků za naše hranice. O svých představách na jejich realizaci mi pověděl tvůrce mužské části vokální stránky INNER FEAR-Khaablus.

Nejprve se, prosím, pokus čtenářům nějak přiblížit vznik a historii vaší kapely.
Khaablus: V devadesátým sedmým jsem se rozhodl s Marthusem, že by nebylo na škodu se v hudbě nějak aktivněji angažovat, a tak to všechno začalo. Prvotní sestava vydržela něco přes rok, to znamená po natočení debutního dema „…delusive eyes…“. Z původní sestavy jsme zůstali jen my dva a Khopec. Potom přišlo období personálních rošád, ve kterém v IF účinkovali různí muzikanti. Jednou s těch stabilnějších postav byl Igor Hubík (Root), který se v IF staral kromě hraní na basu i o promo záležitosti. Po krátké pauze jsme (Khaablus, Marthus a Khopec) natočili promo „The Face of inner Apocalypsa“ k chystané desce "Akhu". V této době jsme se věnovali povětšinou studiovým záležitostem. Po nehorázných peripetiích s SHEER RECORDS a posléze s LEVIATHAN RECORDS k vydání této desky nikdy nedošlo, a to i přes kladné recenze na promo! Pracovali jsme dál a nachystali jsme zbrusu nový materiál (promo „The Odeum of silence") a začali se soustředit na živáky. Sestava se ustálila na šest členů, tj. neskutečný andělský (pekelný) hlas Angheliny, na basu Paraghus a na druhou kytaru Slavus (ex-Asgard). Post klávesáka nahradil spolehlivější sampler. Po natočení nové desky ( "Thanalogy") odchozího Slavuse nahradil Roberto (ex-Happy death), který se aktivně podílel i na studiových pracích při tvorbě "Thanalogy". Kompletní historie je k mání na www.innerfear.org.

Ve své nedávné recenzi jsem styl vaší hudby označil jako "dark metal", nelze zde však nevysledovat silnou inspiraci vlnou atmosférického blacku. Řekl bych, že vaše muzika je v podstatě postavěna na blackovém základě a velmi dobře asimiluje i jiné styly, například klasickou doomovou melancholii. Jak to vidíš ty?
Khaablus: Rozhodně z těchto stylů vychází. Snažili jsme se jí však dát vlastní styl - ruku v ruce s tím - že jsme do ní zakomponovali spoustu elektronických prvků a hodláme v tom dále pokračovat. Snažíme se o atmosférické podání a to podporujeme právě elektronikou a emotivním živým podáním.

Co si vůbec myslíš o hudebním škatulkování?
Khaablus: Často diskutovaná záležitost. Bez toho by to však asi nešlo. Často je však velice složité určit nějaké kapele přesnou škatulku. Je to individuální z pohledu hodnotícího člověka.

Máte nějaký výrazný zdroj inspirace, kapelu, která vás ovlivňuje při tvorbě nových skladeb? Co třeba takoví DIMMU BORGIR?
Khaablus: Dimmu Borgir určitě, ale hlavně třeba KOVENANT, EVER EVE, C.O.F., ale třeba i Paul van Dyk, Underworld, atd. Je to individuální podle vkusu každého člena. O kompozici se stará Marthus a ten čerpá inspiraci jak z výše zmiňovaných spolků, tak i ze svých osobních hudebních favoritů.

Z tvorby INNER FEAR vlastním akorát vámi zaslané promo "The Odeum of silence". Doznala za dobu vašeho působení výraznějších změn nebo se jen snažíte pilovat svůj zažitý styl? Využíváte nějakých nových kompozičních postupů?
Khaablus: Za dobu existence IF určitě doznala. Od prvního dema po „The Odeum…“ -jsou na našem webu ke stažení mp3 a to i z nevydaného „Akhu“, takže to může každý posoudit sám. Ale jak už jsem se zmínil, aktuálně používáme čím dál tím více elektronických prvků a to i rytmicky.

Kdo u vás převážně skládá muziku?
Khaablus: Marthus. Jsme naladěni na stejnou notu a tak vše, co kdy stvořil bylo okamžitě schváleno. Je to výjimečný hudebník a mozek IF.

Máte nějakou vizi do budoucna, jakým směrem by jste se chtěli dále orientovat?
Khaablus: Produkovat kvalitní atmosférickou hudbu, metal vs. elektro.

Jak to nyní vypadá s přípravou řadového alba?
Khaablus: Řadové CD „Thanalogy“ je už komplet hotové. Natáčení probíhalo během března a dubna ve studiu Hicon, mastering v G-Studio Centrum Brno. Grafika na booklet je taky hotová a ještě tento týden by měly být veškeré podklady předány Copremesis rec. Datum vydání je předběžně stanoveno na polovinu června. Ve stejnou dobu by měl být k dispozici i digipak a trika + ostatní merchandise.

Nedávno jste měli možnost vystoupit po boku kapel jako IMMORTAL a HYPOCRISY-jistě skvělá zkušenost do budoucna. Jak publikum reagovalo na vaši produkci? Jak se vlastně kapela dostane k nabídce dělat předskokany zahraničním partám?
Khaablus: Bylo nám to nabídnuto od Shindyho a myslím, že i přes malý časový prostor jsme si dobře zahráli. Podle kladných kritik, které nám lidi psali nebo říkali, můžeme být spokojení. Ovšem za zmínku stojí velmi pochvalné kritiky od Petera Tagtgrena (HYPOCRISY), který IF prohlásil za nejlepší support na jejich turné! Byla pro nás opravdu velká čest se s HYPOCRISY a IMMORTAL osobně seznámit.

Cítili jste před koncertem něco jako trému?
Khaablus: Každé live hrajeme v transu takže jsem necítil nějaké větší záchvěvy trémy.

Co si myslíš o české scéně? Někteří ji zatracují, jiní vychvalují. Já si stojím za tím, že tady několik kvalitních spolků, jako jste například vy, je.
Khaablus: Česká scéna je podle mě kvalitní až dost…. Jejím nejzásadnějším problémem jsou jen a jen peníze. Byl jsem nějakou dobu v Německu a viděl jsem na vlastní oči, jak si místní punková kapela 15-ti letých výrostků na svém vystoupeni zničila jen tak ze srandy aparát, za který by se u nás nemusela stydět kapela z naší totální špičky. O tom to celé je. Na druhou stranu se u nás některé labely a pořadatelé a jiní obdobní činitelé chovají dost amatérsky, což naší scéně ale vůbec neprospívá.

My jakožto stát z bývalého východního bloku máme šance na "vývoz" naší muziky určitě ztížené. Podnikáte nějaké konkrétní kroky směrem do zahraničí?
Khaablus: Snažíme se udržovat kontakty s lidmi nebo kapelami, se kterýma jsme hráli nebo nám napsali. Jako například EverEve. Rozhodně součástí vydání desky bude i ofenzíva směrem za naše hranice. Máme určité představy…uvidíme.

Jste součástí brněnské black-metalové scény a jakožto její představitelé možná máte nějakou zkušenost s lidmi z ECLIPSE PRODUCTION. Jaký je tvůj názor na dění okolo nich a kapely, které vydávají?
Khaablus: Myslím, že jako u většiny duchaplných lidí je můj názor na Eclipse prod. veskrze negativní. Je to skupinka hendikepovaná vlastním intelektem, v této společnosti nedoceněných a zakomplexovaných jedinců. O jejich psychické síle se dá rovněž dost pochybovat. Neberu-li vůbec v potaz jejich naprostou neoriginalitu, která potvrzuje mnou výše uvedená slova. Nesnáším nacistické bludy, kterým ještě vůbec nerozumí a jsou spíše politováníhodné. Většina z nich by jela prvním transportem! V přirozeném prostředí by jistě právě oni byli prvním chodem (patrný odkaz na mnou níže zmiňovaný rozhovor v Unblemished zine)! Mám toho plné zuby, když čtu v médiích (MF Dnes) o jejich duševních průjmech, což mimochodem dost razantně špiní metalovou scénu. Jakoby těch represí nebylo dost. Tak až zase někde zruší nějakou akci nebo fesťák, vím komu mám mimo jiné poděkovat!!! Některé kluky s těch smeček znám dlouho, ještě před jejich totálním zfanatizováním, nic proti nim kromě všech těch sraček nemám, a tak, když se potkáme, tyto záležitosti neřešíme. Je ale pravda, že se většinou nepotkáváme.

Mně osobně je jejich nacionalistické pojetí black-metalu dost proti srsti. Z rozhovoru v posledním čísle UNBLEMISHED ZINE navíc cítím téměř rasistický podtext a silnou aroganci (a to jak onu "politickou", tak i hudební). Co ty říkáš na rasistické choutky některých black-metalistů (sdružených pod ECLIPSE)? Jak se stavíš k etnické otázce a k jimi proklamovanému vlastenectví (za které se může skrýt skutečně mnohé)?
Khaablus: Naprosto s tebou souhlasím. Je to opravdu smutné, kam až lidská negramotnost sahá. Přál bych jim, aby se narodili v Etiopii a chcípli hladem!Myslím taky, že jejich stanoviska k novým nebo vůbec jiným hudebním směrům jsou značně zkostnatělá. Navíc nemůžou argumentovat vlastní kvalitou, takže jejich hudební arogance je spíš k smíchu. A jako skupinka národních historiků ještě víc. Nebudu to tady dál rozvádět,musel bych poblít vlastní klávesnici, což by byla docela škoda. Říkám dost!

Závěrem ještě zamířím do vlastních řad. Splňují podle tebe metalové ziny a internetové magazíny svoji funkci? Co říkáš na METALMANII a její novou podobu? Znal si ji už dříve?
Khaablus: Rozhodně! V době totální exploze multimédií musí být e-ziny nedílnou součástí scény. Myslím, že dokonce můžou zastínit i některé tištěné magazíny, a to hlavně po stránce aktuálnosti a flexibilty k událostem. Metalmania (bez jakýchkoliv medů) je pravým opakem činitelů, které jsem zmínil výše (otázka o české scéně-pozn. Redaktora). Líbí se mi design a obsahově se řadí k nejlepším u nás. Budiž to příkladem ostatním. Na druhou stranu si ale cením jakýchkoliv záchvěvů snahy o podporu metalu vůbec.

 Přidejte svůj názor

Další informace

Diskografie

Cäzilia (2022)
First Born Fear (2012)
Symbiotry (2003)
Thanalogy (2002)
The Odeum Of Silence (demo) (2001)
Akhu (2000)