Guido Knopp - ZAJATCI + UCHOPENIE MOCI

Guido Knopp - ZAJATCI + UCHOPENIE MOCI

Guido Knopp - ZAJATCI + UCHOPENIE MOCI

Guido Knopp - ZAJATCI + UCHOPENIE MOCI

Dve knihy z pera asi najznámejšieho nemeckého historika, novinára, spisovateľa a filmového tvorcu, venujúceho sa udalostiam druhej svetovej vojny, sa pokúšajú vniesť viac svetla do temnej histórie nemeckého národa. V prvej knihe sa venuje udalostiam od začiatku roka 1933, odkedy sa Hitler ako ríšsky kancelár stal neobmedzeným vládcom Nemecka. V druhej opisuje osudy nemeckých vojakov v zajatí spojencov. Zdanlivo rozdielne témy majú jeden spoločný leitmotív, ktorým je kolektívna vina...

Guido Knopp - UCHOPENIE MOCI
Rok Vydania: 2011

Knopp sa v knihe venuje podrobne nielen dianiu, ktoré nasledovalo po nástupe Hitlera do kresla ríšskeho kancelára, ale aj okolnostiam, ktoré mu umožnili na tento post nastúpiť. Autor vykresľuje vtedajšiu spoločenskú a politickú situáciu, pričom sa zameriava aj na zákulisné ťahy v podaní všetkých vtedy fungujúcich politických strán a prezidenta Hindenburga, ktorí Hitlera a jeho nacistov tragicky podcenili. Aj dnes sa ešte stretávame s rozšíreným názorom, že všetci Nemci boli nacisti a celý národ podporoval Hitlera a jeho NSDAP. „Uchopenie moci“ ale rozpráva iný príbeh, ktorý nieje vôbec taký jednoduchý, ako hodiť všetkých do jedného vreca, dokonca v tomto prípade určite nešlo ani o väčšinu.

Guido Knopp - ZAJATCI
Rok Vydania: 2010

Keď sa hovorí o obetiach druhej svetovej vojny, akosi zvykneme zabúdať na tých, ktorých mnohokrát celkom logicky považujeme za vinných - vojakov bojujúcich na strane agresora. Je tomu však skutočne tak? Guido Knopp v tejto knihe prináša osobné výpovede väznených ako aj ich strážcov, pričom sa nesnaží nemeckých vojakov akokoľvek ospravedlňovať, skôr necháva čitateľa utvoriť si vlastný názor. Na úvod knihy Knopp opisuje aj utrpenie sovietskych vojakov v nemeckom zajatí, aby priblížil a vysvetlil dobové reálie, ktoré stáli za vzájomným uznávaním a neuznávaním ženevských konvencií rôznych národov tohto svetového konfliktu. V knihe sa taktiež dočítate o rozdielnych osobných skúsenostiach zajatcov, nielen podľa toho, komu sa dostali do rúk (Británia, Kanada, USA, ZSSR), ale aj o útekoch, príbehoch lásky a iných zaujímavých príhodách, vrátane úspešného úteku zo sovietskeho tábora. Autor sa ale nevenuje len zajatým vojakom, podstatnú časť knihy Knopp venoval aj odvlečeným nemeckým civilistom, ktorých do ZSSR posielala červená armáda počas ťaženia na Berlín. Súčasťou tejto knihy je aj obsiahla a zaujímavá fotodokumentácia.

Obe tieto knihy sa snažia nabúrať zaužívané stereotypy o Nemcoch ako o nacistoch a nemeckých vojakoch ako o vojnových zločincoch. Knopp čerpal použité informácie nielen z dávno známych historických skutočnosti, ale hlavne z nových informácií z odtajnených archívov, ako aj z výpovedí doteraz mlčiacich pamätníkov. Naozaj výborné a zaujímavé čítanie, ktoré môže byť v niektorých ohľadoch aj inšpirujúce pre pochopenie dnešného politicko-spoločenského vývoja.

 3

Koscj

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Guido Knopp - ZAJATCI / DIE GEFANGENEN
Preklad: Elena Linzbothová.
Fotografie: AKG, dpa, Keystone, SV-Bild a Ullstein-Bilderdienst
352 strán
ISBN 978-80-551-1890-1

Guido Knopp - UCHOPENIE MOCI / DIE MACHTERGREIFUNG
Preklad: Elena Linzbothová.
206 strán
ISBN 978-80-551-21543

tiny.cc/0tRdH