FERMATA - Košice, GES klub - 22. apríla 2009

FERMATA - Košice, GES klub - 22. apríla 2009

FERMATA - Košice, GES klub - 22. apríla 2009

FERMATA - Košice, GES klub - 22. apríla 2009

Rok sa s rokom zišiel takmer na deň presne a opäť k nám do Košíc zavítala inštrumentálna úderka FERMATA s legendárnym statusom, prinajmenšom v našich končinách. Hudobní fajnšmekri si tak mohli vychutnať excelentnú produkciu dnes už stabilnej štvorice v živom prevedení. Isté špecifikum dotvárala aj tretia zmena miesta konania koncertu, tentokrát zorganizovaného v GES klube.

Táto zmena určite nijako koncertu neuškodila, opäť sa jednalo o príjemné a kultivované prostredie menšieho klubu s dobrým vzduchom, ktoré by mohlo byť (opäť) vzorom pre mnohé metalové koncerty. Zvuk bol spočiatku síce neznámou, no po prvých taktoch „For Huascaran“ bolo zrejmé, že až na drobné rušenie od svetiel, ktoré v konečnom dôsledku nebolo počas skladieb počuť, to bude aj v tomto smere vynikajúce.

Precízna rytmika a komplikované kompozície s jednoznačnou pečaťou gitarového kúzelníka Fera Grigláka sú „trademarkom“ kapely a nemohli nechať nikoho chladným. Setlist pred prestávkou až na precítenú „Lovetime“ z albumu „Realtime“ nebol prekvapivý, no živé prevedenie skladieb „Full Power“, „Genuine“ alebo „Vasco da Gama“ ma neomrzí nikdy, už len z toho dôvodu, že ho považujem v súčasnej zostave za lepšie ako to pôvodné, štúdiové. Fedor Frešo bol až prekvapivo zhovorčivý a aj z publika sa občas ozvali viacmenej vtipné glosy jeho slov. To tiež prispelo k uvoľnenej a pohodovej atmosfére koncertu, ktorý odsýpal veľmi svižne a prvá hodinka bola za nami až príliš rýchlo.

V druhom polčase, po prestávke, bolo mojmu srdcu blízke hlavne metalovo tvrdé prevedenie „Dr. Gamow“ a výborná práca rytmickej sekcie v „Part I“. Oficiálny záver patril tentokrát „Viňa del Mar“ s  fantastickou Griglákovou ekvilibristickou exhibíciou na hranici improvizácie, no pre mňa osobne ešte pôsobivejším bol moment práve po nej, keď organická hra celej štvorice krásne vyvedie skladbu z jej tichej atmosférickej pasáže. Ďalším dôkazom toho, že FERMATA sa v Košiciach cíti skutočne ako doma, bol prídavok v podobe emotívnej skladby „Spomienky na Amsterdam“, aj napriek známej nechuti skupiny pridávať niečo k svojmu vystúpeniu..

Zhrnuté a podčiarknuté – opäť po všetkých stránkach výborne vystúpenie, ktorému na pozitívach pridáva aj kultúrne prostredie, výborný zvuk a profesionálny výkon protagonistov. Možno v konečnom dôsledku trocha málo prekvapivé, keďže sa opäť hralo hlavne z „X-ka“, no pri vyspelosti produkcie kapely sa nájde vždy dosť variácií, ktoré je možné vstrebať a dostať tak 100-percentný zážitok. Teším sa na stretnutie opäť o rok a snáď aj s nejakým tým zbrusu novým materiálom.

 1

Arrow

Další informace

Diskografie

Live v Klube za zrkadlom (CD/DVD) (2007)
Fero Griglák & FERMATA - Next (2005)
X (1999)
Real Time (1994)
Simile (1991)
Ad Libitum (1984)
Generation (1981)
Biela planéta (1980)
Dunajská legenda (1980)
Huascaran (1977)
Pieseň z hôľ (1976)
Fermáta (1975)