TERMINATOR SALVATION - Spása prozatím oddálena

TERMINATOR SALVATION - Spása prozatím oddálena

TERMINATOR SALVATION - Spása prozatím oddálena

TERMINATOR SALVATION - Spása prozatím oddálena

Nebyl jsem asi sám, kdo po oznámení režiséra nového pokračování této „kovové“ série neskákal zrovna nadšením. Joseph McGinty Nichol alias McG se proslavil především myšlenkově naprosto vyprázdněným, leč vizuálně efektním dvojdílným videoklipem „Charlieho Andílci“. Takže obavy fanoušků o další osud této ságy byly vcelku opodstatněné. Koneckonců už její třetí příběh z roku 2003, který sice nebyl žádnou katastrofou, jí posunul někam do sfér obyčejné trikové akční sci-fi, které zaujmou především solidním technickým provedením, než čímkoliv jiným. Očekávání však vzbuzovalo zasazení děje do války budoucnosti, ze které se v prvních třech filmech objevovaly pouze krátké fragmenty. Navíc vše nasvědčovalo tomu, že úplně poprvé nebude hlavní dějovou linii tvořit souboj dvou ústředních protivníků.

TERMINATOR SALVATION

Očividně největší ambicí tvůrců však bylo navázat na první dva Cameronovy filmy a zkusit rozvinout příběh „před“. Ten je paradoxně, ačkoliv řešit paradoxy, natož ty časové nemá v této filmové sérii smysl, posazen do roku 2018, kdy je válka s mašinérií strojů teprve ve své první fázi. Už četné trailery a fotografie naznačily, že ona neradostná budoucnost nebude tak temná, jako ve vizích Jamesa Camerona. Jeho představy futuristické válečné zóny byly výhradně haleny rouškou noční tmy. McG se rozhodl pracovat i s denním světlem a tak trochu si ztížit snahu o věrné výtvarné zpracování původní předlohy. V tomto však i přes klipovou stylizaci, které se prostě nedokázal zbavit, rozhodně nezklamal. Základem pozitivního výsledku jsou citlivě zvolené kamerové filtry a pečlivě vytvořené kulisy poničené země na pokraji ekologické katastrofy. Země, na kterou sice stále shovívavě dopadají sluneční louče, ale kromě dešťů ji zkrápí i prašný spad pocházející z válečných trosek.

TERMINATOR SALVATION

Bohužel, tento svět funguje dokonale pouze do doby, než se v něm objeví živí tvorové – lidé. První záběr na skupinku jedné ze samostatně a izolovaně žijící lidské enklávy někde v poušti startuje poněkud rušivý maratón výtvarných inspirací, kterých „Terminator Salvation“ nabral plnou hrst. Společenství umolousaných chudáků bezcílně přežívajících v post apokalyptické pustině, kde nejcennější surovinou je benzín, připomenou australskou legendu „Mad Max“, a to je teprve začátek. Město, kde vládnou stroje nás přesouvá do světa třetího „Matrixu“ a komíny tavných pecí, ze kterých v pravidelných intervalech šlehají vysoké plameny, pak zase do futuristické megapole z „Bladerunnera“. Největší ránu originalitě pak animátoři zasazují v podobě jedné z mnoha zbraní systému Skynet – vodních robotů, u kterých i zkonstatování, že „připomínají“ sentinely z „Matrixu“ je jen velmi jemné vyjádření původu inspiračního zdroje. „Terminator Salvation“ je i nejen díky tomuto filmem balancujícím na hranici mezi průměrnou trikovou podívanou, na kterou se časem zapomene a filmem, který má přeci jen schopnosti přinést něco navíc. To se právě kromě trikových nápadů, ve kterých se povážlivě krade (anebo se vlastně jedná o rafinovanou poctu žánru jako takovému?), aby na druhé straně potěšily vjemy tak podařené nápady, jakým je bezpochyby motorizovaná robotí jednotka, nejvíce projevuje na nevyváženém scénáři. Ten zpočátku vykazuje velmi slušný potenciál rozvinout příběh nerovné války budoucnosti, aby se po explosivní úvodní sekvenci a následujících několika minutách, které na scénu uvedou tajemného cizince, jenž překvapivě místo Baleova poněkud toporně ztvárněného Johna Connora přebírá hlavní roli a to i co do kvality předvedeného hereckého výkonu Sama Worthingtona, postupně přelil ve víceméně standardně dobrou trikovou podívanou, kterou z širokého žánrového průměru katapultují především umně využitý rozpočet, skvělé akční sekvence a výborná kamera. Ovšem o nějaké nezapomenutelné, či dech beroucí podívané přestává být jakákoliv řeč.

TERMINATOR SALVATION

Otázkou zůstává, jestli je potřeba tvůrce až tolik pranýřovat? Jakoby očekávání i přes nedočkavost fanoušků série byla bůhvíjak veliká? To určitě ne, ale i tak z filmu nelze nemít pocit, že McG a jeho tým měli určitě vyšší ambice. Rozhodně, i soudě dle závěru, chtěli tuto ságu opět pořádně nakopnout k dalším špičkovým pokračováním, o kterých se bude ještě dlouho hovořit. Možná, že se dlouho bude hovořit i o „Terminator Salvation“, ale nebude to rozhodně ze stejných důvodů, kvůli kterým se dodnes probírají první dva snímky. Srovnávat „Salvation“ především s „Judgment Day“ je jako postavit proti sobě desetiletého Johna Connora s prakem na vrabce a plně vyzbrojeného T-800.

TERMINATOR SALVATION

Snaha porovnávat alespoň mě osobně naštěstí popadla až při psaní těchto řádků. I přes vyřčené je však „Terminator Salvation“ svižnou dvouhodinovou podívanou, kterou by divák neměl odzívat. V první řadě se jedná o více než solidní akční sci-fi snímek plný zdařilých odkazů do minulosti; GUNS N´ROSES vyhrávající z obstarožního kazeťáku do postapokalyptické pustiny dálnice plné rezavých vraků aut je vskutku výtečný vzpomínkový moment, dobře zvládnuté atmosféry i akčních scén a až poté o adepta na důstojné partnerství Cameronových příspěvků do nyní již čtyřdílné série. Tím bohužel není, ale zase zároveň není nutné brát to jako příliš velký hendikep. Přesto však, i navzdory mírné spokojenosti, zůstává pocit nevyužitého potenciálu, který tento námět, prostředí a vůbec celá série rozhodně skýtaly.

TERMINATOR SALVATION

[Profil na ČSFD] [Profil na iMDB]

 55

Dalas

Verdikt

Vcelku očekávaný výsledek čtvrtého pokračování úspěšné a legendární série. Ambice tvůrců nabídnout něco víc, než jen pouhou akční sci-fi převýšily jejich schopnosti. Ano, "Terminator Salvation" je jen nadprůměrná akční sci-fi. Vcelku podařená, ale do osudovosti a atmosféry Cameronových filmů má zatraceně daleko.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
6,3 / 10
Čtenáři
6 / 10

Další informace

Stopáž: 115 min.

TERMINATOR SALVATION
[USA / Německo / Velká Británie 2009]

Režie: McG
Scénář: John D. Brancato, Michael Ferris
Kamera: Shane Hurlbut
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Christian Bale, Anton Yelchin, Moon Bloodgood, Sam Worthington, Common, Bryce Dallas Howard, Helena Bonham Carter, Roland Kickinger, Jane Alexander, Michael Ironside, Stan Winston, Terry Crews, Jadagrace , Ivan G'Vera, Emerson Brooks a další.

Premiéra ČR / SR: 4. 6. 2009

www.terminatorsalvation.cz

Jiné pohledy

6,5 / 10
Výborný akčňák, ktorý ale nenapĺňa očakávania do neho vložené. Po "Falloutovskom" konci Vzbury strojov som dúfal v odklon od akčnosti a smerovanie k atmosfére. Žiaľ, nedočkal som sa. Nedočkal, no nemôžem ani povedať, žeby som bol sklamaný. "Salvation" je slušný film, ktorý na jednej strane príbeh ešte viac zamotáva, no na strane druhej necháva priestor na ďalšie pokračovanie, ktoré snáď bude ešte lepšie.
Koscj | 7. prosince 2009

 

6 / 10
Tenhle naleštěnej fešák bohužel Terminátora nespasí. Vlažná trojka byla aspoň dostatečně sebeparodická, přesto měla v závěru ten nakažlivě osudový náboj Cameronových klasik. Pro McGho a scénáristický tým je ale osud jenom slovo, se kterým si mohou svévolně vytírat... víte co. TS do série nepřináší nic než vykrádačky Mad Maxe, Transformerů a videoklipů RAMMSTEIN, navíc mám pocit, že už v tak chatrné logice ságy nadělal ještě větší průvan. Je patrné, kolikrát se scénář přepisoval a jak se společně se scénáristy měnily i tvůrčí záměry. Takže dokud si Salvation hraje jen na nařvaný "postapo" akčňák, je to OK, jakmile ale začne kouzlit s kauzalitou a osudovostí, padá na hubu. Navíc nový John Connor vykazuje tolik emocí jako T-800, Baleovi by měl někdo dát dovolenou. Vzato kolem a kolem jsem se v kině dobře bavil, ale jakmile se rozsvítilo, byl jsem dokonale vygumovaný. McG degradoval Terminátora na bezduchou akční zábavu. Producenti, proberte se, tahle série trendy diktuje, ne papouškuje!!!
Marigold | 10. června 2009