GODS OF METAL 2002 - Monza, Stadio Brianteo - 8.-9. června 2002

GODS OF METAL 2002 - Monza, Stadio Brianteo - 8.-9. června 2002

Stejně jako loni, tak i letos jsem se vydal se svými slovenskými kamarády na italský festival Gods Of Metal. Letos byl rozdělen do dvou dnů a sliboval velké jména jako např: Halford, Running Wild, Manowar, Slayer… Vše se tento rok odehrávalo venku, na fotbalovém stadionu v Monze. Vstupné činilo na jeden den 40 Euro a na oba dva dny 70 Euro, což z tohoto festivalu činí jeden z nejdražších v Evropě. Datum festivalu je taky zajímavé: 8.6. – sobota a 9.6. - neděle, ale jiný kraj jiný mrav.

Sobota 9.6.
Vše zahájila skupiny NODE a MUSHROOMHEAD. Tyto skupiny jsem neviděl, protože jsem stál ve frontě u brány na stadion. Pouštělo se po jednom a každý kdo měl batoh, nebo tašku musel projít prohlídkou. Dovnitř nesměly lahve, plechovky a další tvrdé předměty. Pokud jste si však přelili pivo, nebo alkohol do plastu, tak vás v pohodě pustili. V areálu jste našli několik stánků s občerstvením s pro nás velmi nezajímavými cenami: pivo - 4 Euro, Hot-dog – 5 Euro….ještě že jsme měli vlastní zásoby.Našli jsme zde stánky s cd, předváděcí stánek firmy Marshall, stánek na autogramiády a stánek Metal Hammeru. Další v řadě byla skupiny ANTI-PRODUCT. Zpěvák měl na obličeji namalován úsměv Jockera z Batmana a spíše než muzikou zaujaly tří dívčiny, které své hudební nástroje až zas tak moc dobře neovládaly, ale zase bylo na co se dívat. Následovaly skupiny SOIL a ILL NINO, které jsem bohužel nesledoval, neboť jsem se právě zúčastnil debaty se svými novými italskými a holandskými kamarády.

Těžké mraky nad Monzou nevěštily nic pěkného a tak se rozpršelo. Dav vzal útokem uzavřenou krytou tribunu, překonal bariéry a tak se bylo kam schovat. Nad krytou tribunou je ještě jedna nekrytá, ze které máte krásný výhled na celý stadion a půlku Monzy. Na řadu přišly dvě trash metalové legendy: SODOM a KREATOR. SODOM se věnoval pouze novější tvorbě, z jejich klasických alb nebyla zahrána ani jedná píseň. Škoda, velká škoda. Zato KREATOR přehrál většinu svých klasických hitů a zahráli průřez všemi svými alby. Paráda. I přes déšť se fanoušci chytli a vytvořili skvělou atmosféru. Následovali MY DYING BRIDE, skupina kterou neznám a tak jsem obětoval asi 20 Euro na pivo a další debatu se svými kamarády.

Přišla první velká hvězda pátku: HALFORD. Metalový bůh se do to opřel od začátku, první píseň Painkiller. Divoký začátek přiměl většinu fandů opustit tribunu a jít si užít bahna před podiem. Písně z éry Judas Priest, první desky a dva nové kousky, to byla náplň setu tohoto chlapíka. Pochutnání pro všechny metalové fans. Nastoupit teď měli němečtí RAMMSTEIN, ale pro nemoc klávesáka museli své vystoupení zrušit. Jako poslední tedy přišli na řadu další thrash metaloví titáni SLAYER. Přehráli své největší pecky, nezůstalo ušetřeno ani jediné album. Skvěle se chytili i fanoušci a vytvořili skvělou atmosféru. Po skončení koncertu Slayer museli všichni opustit stadion a uchýlit se do přilehlého kempu, nebo baru. I já jsem chtěl jít spát, ale k našemu autu jaksi zabloudil Andre Olbrich z Blind Guardian a po něm kytarista z Metalium Mathias. Pilo se asi do brzkého rána.

Neděle 9.6.
Vše ráno začala skupina TIME MACHINE, kterou jsem nesledoval, neboť jsem opět stál ve frontě do areálu. Neviděl jsem ani METALIUM, což mě velmi mrzí. Usadil jsem se na tribunu a čekal na další skupinu BLAZE. Ten je mě velice sympatický jednou věcí a to, že se prosazuje svými vlastními písněmi a né písněmi bývalé skupiny Iron Maiden. I když jedna píseň by se našla Man On The Edge. Živé vystoupení Blazeho má taky šťávu, na podiu odvedl skvělý výkon. Na řadu přišla DORO se svou novou kapelou. No kapelou, spíše bandou manekýnů. Nechyběly všechny známe pecky, včetně notoricky známe All We Are. Musím uznat že to Doro pořád zpívá a stále dokáže nadchnou fanoušky. Na řadu přišli kapely DOMINE a VIRGIN STEELE, jež mně utekly, protože jsem si šel dát k autu opožděný oběd, vzít si pivo a připravit se na hlavní hvězdy večera. Do areálu jsem se vrátil na SYMPHONY X, byl jsem na ně velmi zvědavý. Nezklamali! Jejich progresivní metal, s bravurní kytarou prostě neměl chybu.

Nyní pro mě nadešel hlavní chod festivalu: RUNNING WILD. Rock ´n´Rolf je prostě nezničitelný. V publiku zavlály pirátské vlajky a ozval se zpěv pirátských písní. The Rivalry, Victory, The Brotherhood, Soullers, Bad To The Bone, Riding The Storm, to jsou jen některé názvy písní které při koncertu pirátů zazněly. Nechyběly pyrotechnické efekty, Rolfovy převleky, prostě Running Wild klasika. Navzdory některým „rádoby“ recenzistům a jejich průměrným recenzím na nové album (:-)))))), se právě písně z něj v publiku chytly a byly sborově odzpívány. Na své kocábce Rolf přivítal nové mladé muzikanty, které se mě bohužel nepodařilo identifikovat. RUNNING WILD FOREVER!!!! Další grupou která následovala byli BLIND GUARDIAN. Zde menší výňatek z playslistu (pro fanoušky skupinu určitě menší infarkt: Valhalla, Welcome To Dying, Lord Of The Ring, Requiem, Mirror Mirror, nebo celým areálem odzpívaný The Bard Song (to byla nádhera!!!). Skupina se zaměřila spíše na starší alba, z nového alba nebylo tuším odehráno nic. Blind Guardian byl naprosto dokonalý, vše odehráno naprosto famózně, prostě sedmdesát minut skvělého power-speedového řádění. Poslední bandou večera a zároveň celého festivalu byli MANOWAR. Co se jejich setu týká: Fighting The World, Kings Of Metal, Warriors Of The World….Stačí když si přečtete recenze na české koncerty. Publikum jasně ukázalo kdo je pro něj hvězda, všechny písně si sborově zazpívalo se skupinou. Poslední píseň byla zazpívána v italském jazyce, bohužel jsem jí neidentifikoval. Set Manowaru končí a to je v podstatě závěr festivalu. Po skončení koncertu jsem se rychle sbalil, vždyť k domovu to je nějakých 20 hodin…..Už se těším na další ročník!!!

Menší informace a statistiky:
27.443 platících diváků
412 akreditovaných novinářů
4.000 litrů piva vypily skupiny
1.600 litrů nealka vypily skupiny a pomocníci
18.000 litrů piva vypilo publikum (pouze v areálu!!!!)
22.500 litrů nealka vypilo publikum
104.000 WATTU měla aparatura
400.000 WATTU měla světla


PS: Všechny fotografie byly exkluzivně nafoceny pro Metalmanii. Použit byl digitální fotoaparát OLYMPUS C-4040

 12