CILICE - Deranged Headtrip

CILICE - Deranged Headtrip

CILICE - Deranged Headtrip

CILICE - Deranged Headtrip

CILICE nejsou úplnými nováčky na metalové scéně, jak by se mohlo zdát. Jednotliví členové už mají nějakou tu praxi (dva z nich dokonce působili v řadách již zaniklých ORPHANAGE), takže se není co divit, že debutová nahrávka „Deranged Headtrip“ působí tak vyspěle. CILICE (Circulating Intelligent Listening Instigates Cerebral Evolution) však nejsou jen zkušenými borci - jsou především soudobým, natlakovaným tělesem se všemi atributy toho, co si pod souslovím moderní metal dokážeme představit. Instrumentálně vyspělá, skladatelsky zdatná mašinérie se smyslem pro detail, citem pro melodické pasáže a touhou po agresivní, zvukově vycizelované muzice, kde je prezentováno přesně to, co si současná doba žádá.

CILICE

Na druhou stranu se však nedá tvrdit, že by muzikanti nabídli posluchačstvu něco světoborného – inspirační zdroje (MESHUGGAH, THE DILLINGER ESCAPE PLAN, MIKE PATTON a jeho projekty) jsou na desce zcela zřetelné. Proberme si to však všechno pěkně popořadě: švédský kvintet připomínají občasné polyrytmické pasáže a sem-tam i nazvučení kytar, americké divočáky pak zběsilé, krkolomné prvky, excentrika Pattona pak třeba vokální kreace. Zmínit bychom mohli třeba ještě takové TEXTURES (kombinace agresivních a poklidných, epických momentů) a k tomu všemu si přidat pořádný tah na branku, do hlavy vtloukající se melodické refrény, ošperkovat nějakou tou elektronikou či smyčci, vše promíchat - a máme víceméně jasno.

Podobně jako je variabilní hudební struktura nahrávky, je zábavný i vokál Daniëla de Jongha, který vymetá všechna možná zákoutí a albu dodává správný říz - ať už použije některý z brutálnějších hrdelních projevů nebo melodicky zazpívá… Jedinou výtkou tak je, že album nedokáže nabídnout jakousi přidanou hodnotu, už po prvním poslechu jej znáte prakticky nazpaměť a máte pocit, že jste to všechno už kdesi slyšeli. Ale nevadí…funguje to velice dobře a tak není důvod se nedomnívat, že příště to bude ještě zábavnější...

 31

Deadmann

Verdikt

Příjemné překvapení z Nizozemska, které v sobě bez problémů mísí momenty typické pro MESHUGGAH, TEXTURES či THE DILLINGER ESCAPE PLAN. Pro příště by to chtělo větší přítomnost vlastní tváře a budeme ještě spokojenější.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
8,3 / 10

Další informace

Stopáž: 36:00

www.myspace.com/cilicemusic

Sestava

Skladby

  1. God Of Lies
  2. Left Hemisphere
  3. Right Hemisphere
  4. Mental Breakdown
  5. Drone
  6. Golem Servants
  7. Chernobyl
  8. Malice
  9. Psychotic Mindwarp

Diskografie

Deranged Headtrip (2009)

Jiné pohledy

8 / 10
Vynikající album, které kombinuje extrémní matematické riffové vzorce a melodická zjemňovala a to bez toho, aby výsledkem byl jen další tuctový metal-crossover. Už dlouho jsem vedle sebe tak hezky neviděl zaranžovanou vytříbenou nesymetrickou nasekanost a přístupné chytlavé linky, které nejsou zatíženy přílišnou melodickou oplzlostí.
RIP | 25. září 2009