LIVING COLOUR - The Chair In The Doorway

LIVING COLOUR - The Chair In The Doorway

LIVING COLOUR - The Chair In The Doorway

LIVING COLOUR - The Chair In The Doorway

Šesť rokov po triumfálnom návrate skupiny na scénu sa podarilo Newyorčanom vyprodukovať piatu štúdiovú radovku a priaznivci, vrátane autora tejto recenzie, do nej vkladali veľké nádeje. Tie moje, ako môžem po niekoľkonásobnom ponorení sa do „The Chair In The Doorway“ skonštatovať, boli dokonca prekonané.

LIVING COLOURLIVING COLOUR oproti minulosti mierne ustúpili zo svojich pozícií vizionárov a experimentátorov, vsadili viac na pesničkovosť a zároveň aj striedmo pritvrdili. Všetky tieto zmeny mohli mať za následok obrovskú blamáž, no žijúce farby si s vlastnou transformáciou poradili s neuveriteľnou ľahkosťou a eleganciou. Popri zachovaní si vlastnej a nenapodobiteľnej tváre sa dokázali hudobne posunúť tak, aby nikoho ani len nenapadlo obviniť skupinu z prevárania ich predchádzajúcej tvorby. Aj napriek vyššie zmieneným obmenám v tvorbe sa LIVING COLOUR nevzdali miesenia rôznych štýlov a tak na „The Chair In The Doorway“ je možné počuť kombináciu rockovo-metalovej tvrdosti, funkových melódií, soulovej hymnickosti, freejazzovej hravosti, hardcorovej nespútanosti a punkovej špinavosti, pričom nezabudli ani na spoločenskú angažovanosť, ktorá im vždy bola vlastná. Originálne rockové fusion v podaní LIVING COLOUR je natoľko vyšperkované a prepracované, že len sťažka je možné pochopiť ako môže byť zároveň aj tak dobre počúvateľné a nenudiace. Doug Wimbish (basgitara), Corey Glover (spev), Will Calhoun (bicie) a Vernon Reid (gitara) majú nielen talent tvoriť perfektné aranže a neodolateľné melódie, ale majú hlavne obrovský cit pre detaily. Všetci štyria sú zároveň aj výbornými muzikantmi, schopnými svoje inštrumentálne schopnosti nielen vystaviť na obdiv, ale hlavne využiť k prospechu celej skupiny, čo sa im (nielen) na tomto albume podarilo nadmieru.

A ak už som vyššie spomínal zmeny, tak najviac ma potešila redukcia (aj keď nie úplná) heavymetalového „jačáku“, ktorý patril k často používanému arzenálu Coreya Glovera. Vďaka tomu frontman LIVING COLOUR pôsobí oveľa civilnejšie a uvoľnenejšie ako v minulosti. Presne tak isto pôsobí aj celý „The Chair In The Doorway“, uvoľnene a pritom aj rockovo, temno, zároveň radostne a v neposlednom rade i agresívne. Nahrávka samotná vznikala na mnohých miestach, dokonca aj počas koncertných zastávok, pričom značná časť pochádza z českého štúdia Sono, kde skupina našla okrem kvality i dlho hľadaný pokoj. Nech už celé nahrávanie prebiehalo akokoľvek hekticky, výsledok v podobe skvostného zvuku naozaj stojí za akúkoľvek nepohodu. Snáď jediným negatívom albumu je obal. Silueta v kresle pred televíznym monoskopom má byť zjavne akýmsi odkazom pre poslucháčov, no tento obrázok sa k LIVING COLOUR veľmi nehodí. Nevadí, dôležitý je obsah a ten je naozaj skvostný.

LIVING COLOUR

Hoci som vyššie len chválil, asi sklamem niektorých čitateľov, keďže LIVING COLOUR odo mňa plný počet bodov nedostanú. Asi sa im už nikdy nepodarí nahrať nič lepšie ako legendárne albumy „Vivid“ a „Time´s Up“, no čo ma teší, je ich neochvejná snaha ísť stále vpred a neobzerať sa zbytočne do minulosti. Som rád, že LIVING COLOUR sú stále tu a v takejto výbornej forme.

 10

Koscj

Verdikt

Majitelia Grammy z rokov 1989 a 1990 pokračujú vo svojom úspešnom ťažení a hoci sa im v niektorých ohľadoch nepodarilo prekonať svoje začiatky, stále majú čo ponúknuť. Dokonca bez toho, aby podliezali svoje vlastne latky, alebo kopírovali sami seba. "The Chair In The Doorway" je výborným a moderným rockovým albumom žijúcej legendy.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
8 / 10

Další informace

Stopáž: 42:15

Produkce: LIVING COLOUR
Studio: MC Music Studios (A), Rock Your Mama, The Library, The Cave, NovaSound Studios (USA), Sono Studios (CZ)

www.myspace.com/livingcolourmusic

Sestava

Skladby

  1. Burned Bridges
  2. The Chair
  3. DecaDance
  4. Young Man
  5. Method
  6. Behind The Sun
  7. Bless Those (Little Annie's Prayer)
  8. Hard Times
  9. Taught Me
  10. Out Of Mind
  11. Not Tomorrow
  12. Asshole (Hidden Track)

Diskografie

The Chair in the Doorway (2009)
On Stage At World Cafe Live (DVD) (2007)
The Paris Concert (DVD) (2007)
Everything Is Possible: The Very Best Of (2006)
CBGB OMFUG Masters (live) (2005)
Live From CBGB's (2004)
CollideØscope (2003)
Pride (1995)
Stain (1993)
Time's Up (1990)
Vivid (1988)

Jiné pohledy

8 / 10
„My mama always said LIVING COLOUR was like a box of chocolates. You never know what are you going to get.” Kvarteto new-yorských hudebních hračičků a všeumělů parafrázi potvrzuje i u právě vyšlé novinky. Ještě dlouho před vydáním „The Chair In The Doorway” však kuloární tamtamy přece jenom vyvolávaly návrat rockového ducha. Tento se opravdu dostavil jak jinak než zhulený ze sedánku z Jimi Hendrixem. „Bless Those (Little Annie's Prayer)” jakožto nejlepší důkaz. I ostatní skladby jsou skutečně vystavěny na rockových základech vkusně přikořeněných, někdy více jindy méně, dle magických receptů z jiných žanrů(soul, funk, fusion a střípky dalších), kterými je americká čtyřka neustále popichována. V žádném případě se však nejedná o žádný na efekt dělaný cross-over. Album střízlivě vyjadřuje rozmanité hudební charisma jeho tvůrců převtělené do nezaměnitelné rockové atmosféry, mezi jinými musím jmenovat kouzelné skladby „The Chair” a „Behind the Sun”. Čechoslováky může navíc těšit, že pod skladbami "DecaDance"a "Method" je autorsky podepsán vyhlašený hudední mechanik Milan Cimfe.
Subeer | 5. října 2009