DEMIMONDE - Mutant Star

DEMIMONDE - Mutant Star

DEMIMONDE - Mutant Star

DEMIMONDE - Mutant Star

Podsvětí otevřelo své brány a vydalo poselství o mýtickém čase a o dobách, které nás čekají. Zmutovaná a neustále se měnící hvězda zazářila na naší hudební scénu nečekaným a pro mnohé těžko pochopitelným svitem. Proniknout do tajů nového počinu pražské kdysi doomové sebranky není jistě lehkým oříškem. Mutant Star je výjimečně komplexní dílo, třičtvrtěhodinová plejáda temných nálad, instrumentálních výlevů a výletů z temnot do nikam a zpět. Demimonde vydali desku, která je stylově neortodoxní, v jistém směru neuchopitelná, ale podle mne mnohem metalovější a temnější než naprostá většina spolků, které takové chtějí být prvoplánově. Temnota a existenciální prožitek mýtu, vědomí konečnosti času, ambivalentní jednota dobra a zla – o tom je Mutant Star. Ojediněle vydařené spojení proměnlivých nálad, instrumentálních dovedností, invence, originality a strachu. V jedné chvíli máte pocit, že jakákoli blackmetalová kapela ve výrazu nesahá Demimonde ani po pás, abyste vzápětí hledali jak je možné, že se Demimonde najednou nacházejí ve zvukových experimentech, sahajících do království elektroniky a ambientu. Mutant Star je skutečně jeden třičtvrtěhodinový hudební celek, který je na CD rozdělen do pěti kapitol. Tato deska není o jednotném soudu, případně o rázném odsudku. V Mutant Star musíte hledat, abyste do ní začali alespoň postupně pronikat a hledat všemožné taje, které v ní Demimonde ukryli. Není to jednoduché. Ale pokud budete mít dostatek trpělivosti, poznáte, že Demimonde jsou nejenom neobyčejně drzí, ale především velmi nároční sami k sobě. Nasadili laťku hodně vysoko a jsou natolik sví, že nesnesou srovnání. Martin Čech udělal kolosální čin, když toto CD vydal v až téměř luxusní podobě. Jak běžná, tak digipacková verze totiž obsahuje i výborně graficky zpracované webové stránky, texty, fotky, video a jako bonus starší demo The Warrior‘s Poets ve formátu MP3. Toto CD je fenomén, který z CD obdivuhodně funguje. O to větší je problém přenést celou tuto náladu na pódium.

 10

ŠotouŠ

Hodnocení

Autor
10 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
8,5 / 10

Skladby

  1. The Tribunal
  2. The Orphan And The Demimondaine
  3. Absolute Word
  4. Advocatus Diaboli (Including Light Escape: De Formula Tota)
  5. Black Ring Theatre

Jiné pohledy

9,5 / 10
Bezosporu jeden z členov najužšej špičky pelotónu českých metalových albumov. Je smutné, že po všetkých stránkach vydarené CD sa povaľuje v päťdesiatkorunových výpredajoch... DEMIMONDE (u nás) predbehli dobu.
Thorn | 21. června 2005

 

8,5 / 10
Progresivní metalová avantgarda, jejíž kvality přesahují hranice tohoto státečku a jejíž realizace v žádném případě nepokulhává.
Shnoff | 5. ledna 2005

 

9 / 10
Neuvěřitelně komplexní, barevné, šílené a propracované dílo, které by mělo patřit do zlatého fondu české metalové avantgardy. Co skladba to originální a zdaleka nejen kovový dravec dýchající vlastním životem. Rád se s přítulným výrazem v leskle inteligentních očích otírá o vaše nohy, ale stejně tak by se s chutí zakousl do vašeho krku a vaše tělo rozerval na zkrvavené cáry masa. Děsivou dark metalovou atmosféru doplňuje inteligentní hravá skládačka, která byla sestavena s velkým žánrovým nadhledem. Troufám si tvrdit, že u nás nenajdete jiné album, který by se kovovému hybridu, trefně nazvanému „Mutant Star“ podobalo. Unikát, před kterým kapituluji.
RIP | 3. ledna 2005

 

5 / 10
Určitě odvážný a v našich končinách novátorský přístup k hudbě. Ale realizace už trochu pokulhává.
Milda | 5. března 2004