BATS - Red In Tooth & Claw

BATS - Red In Tooth & Claw

BATS - Red In Tooth & Claw

BATS - Red In Tooth & Claw

Když bez očekávání narazíte na něco, co vás aktuálně baví a dokonce se k tomu po nějaké době opět vrátíte, máte o drobnou, často i větší, radost postaráno. BATS mě před nějakým časem velmi zaujali, následně díky velmi opakovanému poslechu malinko nudili, abych s odstupem mohla s klidným srdcem poznamenat, že právě tohle by mohlo být to pravé, snad nejen podzimní, oživení.

Dublinská post-punk/hardcore/metalová čtveřice vydala první řadovou nahrávku „Red In Tooth & Claw“, které v roce 2007 předcházelo EP „Cruel Sea Scientist“, a - co se alespoň internetových diskuzí a hodnocení týká - nebyla přijata nikterak negativně. Světlo světa spatřil také první klip ke skladbě „Shadow Fucking” a mohlo by se proto zdát, že vše je rozjeto přesně tak, jak má.

BATSBATS charakterizuje téměř punkový zpěv, zajímavý rytmus a hravost. Právě s hravostí prezentují celou desku, sebe i své klipy. Často je zde ponecháno místo sólové baskytaře nebo zpěvu jen za pomoci bicích. První je na albu zařazena „Higgs Boson Particle“, jež se vám zaručeně vryje do paměti zejména svým rytmem. Je tvořený nejen bicími, ale různými vyťukávacími nástroji, které dodávají jinak punkověji laděné stopě jiný nádech. Tak trochu nadneseně řečeno, zní první část jako zaříkávání se zvyšující se naléhavostí. Melodičtěji je pak prezentována hned následující „Gamma Ray Burst Second Date“, celkově drsnější skladba s pár jemnými vybrnkávacími částmi nakonec. BATS kombinují zdánlivě nekombinovatelné, avšak takovým způsobem, že sice párkrát zakroutíte hlavou, ale nakonec s úsměvem sami pro sebe poznamenáte, že přece právě takhle je to to dobré. Právě takhle to má být. „Adrew Wiles“ zní v rámci „Red In Tooth & Claw“ tak trochu víc skotačivě. BATS předvádí zpočátku jakýsi podivný punk rock´n´roll, následně kolem středu přechází na bustrované kytary a kolem půl čtvrté minuty zařazují skvělou, převáže na base založenou, melodii. Vysokou laťku si ponecháváme i nadále. Přeskočíme „Lord Blakeney´s Arm“ a přejdeme na jednu z nejlepších skladeb desky - „The Cruel Sea“, která byla zařazena logicky již na prvním EP. Skladba začíná baskytarovou linkou a pokračuje velmi pohodově s výraznější melodií. Celkově působí úžasně lehce – střídá polohy i nálady. Baví, je zajímavá a slouží také jako ukázka jednotlivých poloh alba. Poměrně krátká, rytmicky pojatá „BATS Spelled Backwards is STAB“ za svou stopáž stihne zaručeně přesvědčit a řadí se k nejpovedenějším kouskům. Ke konci nahrávky by zajisté stála za zmínku také „Vermithrax Pejorative“ s neuvěřitelně chytlavou ústřední vyhrávkou. Spolu s „The Cruel Sea“ se zaslouženě dělí o pomyslné první místo.

Čas od času máme pravděpodobně každý z nás náladu vyzkoušet v hudbě něco nového nebo přinejmenším zabrousit do stylu, který neposloucháme souhrně moc často. Každý řešíme tyto stavy různě – někdo poprosí přátele o tip, druhý projede hudební fóra a někdo se proklikává Myspace. BATS jsem „našla“ posledním jmenovaným způsobem a nutno podotknout, že mě již po prvním poslechu oslovili víc, než pár posledních „zaručených tipů“.

 Přidejte svůj názor

M.
M.

Verdikt

Velmi příjemné překvapení s punkovým nádechem.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Produkce: Kurt Ballou

www.myspace.com/leatherbeatsfeather

Sestava

Skladby

  1. Higgs Boson Particle
  2. Gamma Ray Burst: Second Date
  3. Credulous! Credulous!
  4. Andrew Wiles
  5. Lord Blakeney's Arm
  6. The Cruel Sea
  7. Shadow – Fucking
  8. BATS Spelled Backwards is STAB
  9. Star Wormwood
  10. Vermithrax Pejorative
  11. The Barley

Diskografie

Red In Tooth & Claw (2009)
Cruel Sea Scientist (EP) (2007)