SCEPTIC, DEATH REVIVAL, ATTACK OF RAGE - Košice, Collosseum club - 20. novembra 2009

SCEPTIC, DEATH REVIVAL, ATTACK OF RAGE - Košice, Collosseum club - 20. novembra 2009

SCEPTIC, DEATH REVIVAL, ATTACK OF RAGE - Košice, Collosseum club - 20. novembra 2009

SCEPTIC, DEATH REVIVAL, ATTACK OF RAGE - Košice, Collosseum club - 20. novembra 2009

Počas tejto akcie som sa dočkal viacerých príjemných pocitov. Najprv som bol príjemne prekvapený, neskôr milo nostalgický a nakoniec som sa dočkal pocitu určitej satisfakcie. Ale to už predbieham, a preto sa vrátim radšej na začiatok.

Po klasicky chaotickom začiatku akcie, keď sa nestíhalo s prípravou pódia, mi unikla prvá kapela, ktorá bola vraj iná ako avizovaná na plagátoch a tak som zhliadol až show grinderov ATTACK OF RAGE. Svojim napalmovsko-nasumovsko-rottensoundovským grindom spôsobili v Colloseu slušný vietor, pričom lepšie otvorenie tohto koncertu si viem len ťažko predstaviť. ATTACK OF RAGE ma príjemne prekvapili. Stretol som sa s nimi po prvýkrát a môžem potvrdiť, že boli naozaj výborní. Po hudobnej stránke síce nič nového, no koncertné nasadenie neskutočné.

SCEPTIC

Nostalgiu na mňa preniesli bratislavčania DEATH REVIVAL, pri nich som si zaspomínal na dva koncerty formácie DEATH, ktoré som absolvoval - naozaj milé spomienky. Nie celkom chápem existenciu akýchkoľvek revivalov a už vôbec nerozumiem motivácii hudobníkov hrať repertoár inej kapely, ale tieto moje protichodné pocity išli v ten večer bokom. Jednoducho som si užíval a neriešil som nedotiahnuté technické prevedenie (hlavne bicie dosť pokrivkávali), len som sa tešil na každý song z dielne veľkého Chucka. Proste príjemne prežité chvíle, ktoré neboli bohvieako dlhé, vzhľadom na neúprosný čas.

Ako hlavná hviezda večera sa predstavili technicky-deathmetalovi Poliaci SCEPTIC, ktorých návšteva bola po siedmich rokoch návratom na košické pódium. Práve s týmto faktom súvisí pocit určitej satisfakcie, keďže v roku 2002 ich na Slovensko dotiahol práve autor týchto riadkov. Odvtedy na ich konto pribudli dve nahrávky, z ktorých posledná vyšla v roku 2005. Totálne sa zmenila zostava, samozrejme s výnimkou hlavnej postavy tohto projektu. Jacek Hiro sa len nedávno rozhodol obnoviť SCEPTIC, ktorý zanedbával pre hranie a spoluprácu s inými skupinami (DIES IRAE, VIRGIN SNATCH, VADER a DECAPITATED). V Collosseu sa predviedli v aktuálnej zostave, ktorú Jacek doplnil takými menami ako Jakub Chmura (bicie, NEVER), Pawel Kolasa (basgitara, ATROPHIA RED SUN) a Weronika Zbieg (vokál, TOTEM), ale neprišiel ďalší člen kapely Wacek Kieltyka (gitara, DECAPITATED) - večná škoda, pretože chýbajúca druhá gitara bola asi jedinou chybičkou inak výbornej show. Dredatá speváčka pobehovala po pódiu ako dračica a jej hlasový výkon si nezadal so žiadnym deathmetalovým spevákom. Ak by som na pódium nevidel, neverím, že to „nespieva“ chlap. Jacek Hiro zas presvedčil všetkých zúčastnených o svojom majstrovstve, ktoré predvádzal s ľahkosťou jemu vlastnou. Basgitarista spolu s bubeníkom ťahali produkciu vpred neskutočným spôsobom, pričom výkonmi jasne viedol ten druhý. Sceptic stavili na songy zo starších albumov, ktoré sú v našich končinách známejšie a z toho posledného zazneli len dva songy, úvodný „Alteration Of Destiny“ a „Manipulated“. Popularitu starších vecí potvrdilo publikum reakciou na také pecky ako „Unbeliever´s Script“, „Ancient Portal“ a „Illussion Possessor“, ktorým svoju show SCEPTIC aj ukončili.

SCEPTIC

Veľmi pekný klubový koncert skupín, ktoré nepatria medzi metalovú elitu, no aj napriek tomu prilákali pekné množstvo ľudí. A nielen prilákali, všetky tri bandy sa postarali o perfektný zážitok zúčastneným, ktorých možno prekvapil aj veľmi dobrý zvuk – čo nie je v Colloseu až také obvyklé. Len tak ďalej.

Setlist SCEPTIC: Alteration Of Destiny, Sensless, Incapable Rulers, Unbeliever´s Script, Manipulated, Ancient Portal, Soul Controllers, Beyond Reality, Interior Of Life, Illussion Possessor

SCEPTIC

Fotografie: Ivin

 4

Koscj

Další informace