DYING PASSION - Secretly

DYING PASSION - Secretly

DYING PASSION - Secretly

DYING PASSION - Secretly

Už je to docela dlouho, co tahle deska vyšla. Ale Dying Passion pořád nic jiného nemají, a tak se ještě vyjádřím k tomuto počinu. Vypadá to, že většina dosavadních recenzentů tuto desku hodnotila veskrze pozitivně. Zřejmě ani já nebudu výjimkou, ale nepředbíhejme. Třeba zhodnotit, čeho na tomto kotoučku Dying Passion dosáhli. Všech deset věcí na Secretly se nese v linii melodického materiálu, kterému vévodí výrazný a osobitý projev Zuzky Lípové. Obejdou se bez tolik charakteristických kláves, zato mají šikovnou flétnistku Veroniku, která však podle mne se svou zobcovou i příčnou flétnou mohla dostat na albu ještě více prostoru. Přesto i tak jsou její melodie a vstupy velkým oživeným jinak běžného obsazení (2 kytary, basa, bicí).
Smyčcové vsuvky a spodky desku ještě na mnoha místech zvukově oživují, ale vzhledem k tomu, že je Dying Passion na koncertech nevyužívají, působí sice pěkně a funkčně, ale poněkud nadbytečně. Samotní Dying Passion jsou sice šikovní muzikanti, ale nehrají nic komplikovaného ani technicky náročného. Přesto je ale třeba říct, že právě z jednoduchého motivu umějí rozvést velmi povedené flétnové a vokální motivy, které se různě prolínají a doplňují, takže celkové vyznění Dying Passion opravdu vyčnívá nad průměr. Jestliže jejich demo No Time bylo ještě zařazováno do „doomového“ ranku, tak na Secretly už platí to, co u většiny dalších kdysi tzv. doomových kapel. Totiž, že už to dávno žádný doom není. V případě Dying Passion bych řekl, že ani nkdy nebyl a že dnes je u nich znát větší příklon k rockovým vodám. Ale ten „metalový“ základ zůstal. Na druhou stranu si myslím, že využitá murmuru už je pro Dying Passion zbytečné. Navíc je na desce opravdu slabý. Zuzana zpívá velmi dobře a originálně. Navíc i umí povedené a atmosférické texty pěkně nafrázovat. Její anglická výslovnost se zdá být naštěstí v pohodě, protože v tomto druhu zpěvu by se nedostatky projevily dost markantně. Naopak jejich muzice sluší kombinace mužského a ženského zpěvu. Co mne na albu trochu mrzí je zvuk. Nahrávalo se ve studiu Půda, které přece jenom patří k těm levnějším. Z ostatních věcí, které jsem z tohoto studia slyšel, je Secretly bez debat nejlepší. Ale srovnám-li jinak poměrně slušný a vyrovnaný zvuk s plností a prostorovostí živého podání Dying Passion. musím říct, že živě mi to přišlo vždycky lepší. Album mi přijde takové ploché. Hodnotím to přísnějším okem, protože se jedná o CD. Vím, že výběr studia byl v tomto případě striktně limitován finančními možnostmi.
Ale mohlo by to být prostě lepší a muzice Dying Passion by lepší zvuk rozhodně slušel. Protože i přes všechny tyhle mé výhrady se jedná o velmi povedené album. Ale D.P. mají rozhodně na víc. Jsem zvědav, s čím přijdou příště!

 Přidejte svůj názor

ŠotouŠ

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Skladby

  1. Space Illusions
  2. Disgrace With Fortune
  3. Secretly
  4. Golden Eternity
  5. Nightfall
  6. It's Snowing Through The Night
  7. When I Die
  8. The Request
  9. A Few Steps Into Darkness
  10. A Long Night (My Death)

Diskografie

Absorb (2009)
Relief (2007)
Sweet Disillusions (2004)
Voyage (2002)
Secretly (2000)
No Time (demo) (1999)