KINO_LOG - filmové delikatesy za rok 2009

KINO_LOG - filmové delikatesy za rok 2009

Při pohledu na utěšené hudební žebříčky svých kolegů v tradiční Valhalle přepadl mě jakýsi nostalgický smutek, že má posluchačská potence jeví asi stejný rozkvět jako rakousko-uherské mocnářství za první vojny. Nezbývá tedy než utéci tam, kde mi vlak toliko neujel – k filmu. Rok 2009 mohu směle prohlásit za z mé strany velmi solidně monitorovaný, alespoň co se distribučních premiér týče. A poněvadž jsem člověk vkusu značně nesourodého, bude nesourodá i moje dvanáctibodová rekapitulace toho nejzajímavějšího, co rok 2009 v běžné distribuci přinesl. Pro alespoň lehký závan řádu řadím filmy abecedně – hierarchie je totiž v tomto květnatém výčtu naprosto nemožná.

Za rok 2009 bych tedy rád vyzvedl:

ANTIKRIST za film, který nesklání hlavu a neklopí zrak ve jménu cudnosti, korektnosti a falešné pruderie. Za film, který dohlédne až na samé kořeny lidskosti, do bláta primitivních pudů. Za nejdokonalejší obraz rozkladného vztahu muže a ženy. Za vizuální brilanci, která ční nad rutinérství a diktát autentické ruční kamery. Za emocionální torturu, která nemá v současnosti ekvivalent. A za tvůrce, který se nebojí za svým dílem hrdě stát, i když po něm tlupa pokrytců metá jedovaté sliny.

Antikrist

AVATAR za momentálně nepřekonatelnou ukázku toho, co film jako komerční artikl může být. Za jeho absolutní perfekcionismus, technickou revolučnost i dovedně osedlaná klišé. Za Cameronovu odvahu jít na nože a s nemalým rizikem posunout blockbustery o patro výše. A za to, že táhne do kin silou kultovních milníků komerční kinematografie. Snad bude i jemu patři místo mezi vyvolenými podívanými filmové historie.

Avatar

BOŽSKÝ za Sorentinovu režijní ekvilibristiku. Za strhující a neobyčejně dravou mozaiku nálad, emocí i dějů. Za ústřední postavu, která zůstává obrovským a zneklidňujícím otazníkem. Za potřebu nastudovat reálie ze života Giulia Andreottiho, kterou ve mně film probudil. Za angažované a přitom nevtíravé a nelimitující pojetí výsostně politického problému.

Božský

DISTRICT 9 za otevření nové a produktivní dimenze současné kinematografie – debutů zaštítěných známou osobností. Za skvělé využití dokumentárního žánru. Za sociologický přesah. Za nápaditou akci. Za výtečně vedené neherce a vizuál, který očividně překonává pověry o tom, že za méně než 50 milionů dolarů nelze natočit nabušenou akční sci-fi. A za ufony, kteří žerou kočičí konzervy.

District 9

DUEL FROST/NIXON za to, že nejvyšší politika je v něm napínavější než boxerský zápas a přístupnější než dobrodružství Chucka Norrise. Za Howardovu ryzí a v jádru velmi staromilskou režii, která ale svou intenzitou vrtá díry do panelu. Za famózní casting, nestrannost a lehký nadhled nad americkými traumaty. Za připomenutí toho, že syndrom totalitní moci neuznává hranice států a kultur. 

Frost/Nixon

HLAD za politicky kontroverzní téma, podané s neméně kontroverzním důrazem na tělo, nikoli ideu. Za brilantní kompozice, které evokují barokní plátna. Za hnus, utrpení i odhodlání, které film dokáže bez mnoha slov zpřítomnit. Za neskutečně fyzický výkon Michaela Fassbendera. Za jeden z nejtíživějších a nejpomalejších filmových prožitků roku.

LOUISE-MICHEL za brilantní touché současnému kapitalismu. Za morbidní obhajobu slabých a trpících. Za černohumorný obraz proletářské vendety v rouše tarantinovské gangsterky. Za surrealistickou absurditu, která skrze nesmyslný detail vidí až na dřeň současnosti. Za ukázku toho, že provokovat umí levicoví intelektuálové i jinak než dětinskými omalovánkami ze života krásných a svatých revolucionářů.

Louise-Michel

PANIKU V MĚSTEČKU za koně. Za milióny cihel. Za krásnou madame Longreé. Za setkání traktoru a prasete na pitevním stole. Za smích, jaký jsem snad od dětství nezakusil, smích nezkažený a nezatížený logikou a racionalitou.

Panika v městečku

PROTEKTOR za ukázku, že se český film nemusí stydlivě krčit v roušce laskavého humanismu a menzelovských idylek. Za moderní formu, brilantní herce a funkční scénář. Za obraz selhání jedince, nikoli systému. Za výjimečný soundtrack z pera Midi Lidí. Za ukázání cesty, kterou snad bude lze v budoucnu kráčet dál od přežitých 80. let.

Protektor

STAR TREK za důkaz toho, že mor remaků dokáže mít i dnes světlé stránky. Za koňskou porci adrenalinu, dokonalou prezentaci a opojnou dynamiku filmového obrazu i zvuku. Za nádherný regres do dětských let. Za vzkříšení vesmírných oper v plné síle. Za fantastické mladé herce, kterým, doufám, bude patřit Hollywood v následujících letech. A za návrat Leonarda Nimoye na stříbrné plátno.

Star Trek

VALČÍK S BAŠÍREM za to, že animací dokáže sdělovat stejně sžíravé a depresivní pocity jako hrané válečné drama. Za neotřelé téma, dynamiku vyprávěného, fantastické propojení obrazu a zvuku. Za to, že dokáže evokovat děs nad autentickými televizními záběry, které je divák zvyklý otupěle sledovat ve zpravodajských relacích. Za to, že připomíná, jak nespolehlivá je lidská paměť.

Valčík s Bašírem

VZHŮRU DO OBLAK za to, že Pixar zůstává tvrdohlavě svérázným a rozpoznatelným. Za nejkrásnější scénu, kterou jsem kdy v animáku viděl. Za to, že hlavní hrdina má smrt na jazyku. Za překrásnou vizuální stránku i tradičně laskavě přístupné poselství.

Up


 103

Marigold

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
7,2 / 10