CALES - The Pass In Time

CALES - The Pass In Time

CALES - The Pass In Time

CALES - The Pass In Time

Již teď si bez zachvění ruky troufám tvrdit, že tenhle hluboký zářez na té naší slovanské lípě zůstane v tomto roce nepřekonán! Brána do času totiž stojí úplně mimo veškeré převažující směry české metalové scény, je to znepokojivá soška s nezapomenutelnou a nepřehlédnutelnou tváří. Vkradla se hluboko do mých snů a pocitů, vyřkla to, co si nechávám kdesi hluboko. Tu podivnou hrdost na pohanské kořeny, které jsou hyenistickou křesťanskou morálkou zašlapávány coby hříšné a ďábelské. A když Cales duní své mohutné lyrické hymny jsem hrdý... Velmi hrdý na svoje “hříchy”!

Mohutným kmenem a páteří všech kompozic je Blackoshův pestrý rejstřík kytarových kouzel. Dominantní je především temně vrnící nosný riff, který se jako nespoutaná horská bystřina proplétá mezi balvany, jako odlesky oblázků v její krystalicky čisté vodě pak pableskuje neposedná akustika. Zpěv je zasazen přesně a neomylně, není jen účelovou dekorací, je procítěný, jasný i zastřený, podle nálady, jaká ve světě Cales panuje. Čarovné chvilky melancholie, kdy podzimem políbené pahýly stromů sklánějí své utrápené paže nad rozmoklou zem a tichý lament nese se krajem i bouřlivé záblesky euforického jasu, hravých jarních chorálů, přeplněných radostí a tvořivostí.

CALESNetroufám si škatulkovat obsah, ostatně, on sám je svébytnou škatulkou. Co více však - pod schopností dokonale sdílet atmosféru a pocity se skrývá neuvěřitelně silná hudební náplň, přeplněná jiskrami a momenty, za které nelze než složit poklonu maestru Blackoshovi. Není možno hovořit o hluchých místech, každá kompozice přetéká invencí a perfektně rozvrženým nábojem. Tak například píseň Faces In The Walls se tiše kolébá jako loďka na jezeře v akustickém vánku, aby vzápětí kytarový vichr vykroutil nádherný nosný riff a exponovaný vokál zvedl vlnobití pocitů. Nic není dáno, nic není spoutáno konvencemi a klišé - otěže svírá jen tvůrce a posluchačova imaginace...

Procházka podzimními hvozdy, dumky na vrcholcích hor při krvavých západech slunce - to všechno mi Cales evokují silou nebývalou. V každé vteřině cítím dění, pulz, život... Chytře umístěné sbory, sporadicky vyskočivší blackový štěkot, ale především dokonalé skloubení inkantace hlasu a magie šesti strun. Neslyšel jsem letos alba s dokonalejší stavbou - a to mi pod rukou prošli i noví Amorphis a Katatonia. Z nepřeberného bohatství Pass In Time se těžko vyzdvihují větvičky a kousky kůry. Vstupte do pohanského království, nechte se ohromit velebností přírody, přiživte oheň hrdosti v srdci a vychutnejte jedno z nejlepších alb, které metalová scéna za posledních x - let spatřila.

Věnování: Petře, krásné víle a Elfovi, poutníkovi Švihovskému

 27

Marigold

Verdikt

Pohanská melancholie vetknutá do překrásných rockových kompozic. Petr Hošek předvádí veškeré své umění, jak instrumentální, tak kompoziční. Pass In Time je neskutečné zjevení. Brána do jiné dimenze. Oslava kytarové hry, oslava zašlých časů, oslava hudby. Nenechte si ji ujít.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,6 / 10

Další informace

Stopáž: 60:46

Produkce: Petr Hošek
Studio: Shaark (CZ)

cales.mysteria.cz

Sestava

Skladby

  1. Hymn of Meeting
  2. Wandering Phantom
  3. Along Paths of Return (pagan nostalgia)
  4. From the Bosom of Oblivion
  5. Faces in The Walls
  6. Sacrifice to Fire
  7. Burn my Blood
  8. The Last Winter Dance
  9. The Rebirth
  10. On the Way (tribal essence)

Diskografie

Return From The Other Side (2011)
KRF (2009)
Savage Blood (2007)
Uncommon Excursion (2003)
Pass In Time (2001)
Bonds Of Togetherness (1997)