NIGHT - High End Low Liberation

NIGHT - High End Low Liberation

NIGHT - High End Low Liberation

NIGHT - High End Low Liberation

Pestrá směs zkušených hudebníků se sešla na přípravě desky „High End Low Liberation“ kapely/projektu s názvem NIGHT. Jméno, které toho o svých hudebních preferencích příliš mnoho neprozrazuje. Vezme-li si tedy s tímto pojmem doposud neobeznámen posluchač jako vodítko domovské kapely zúčastněných a fakt, že Michal Šťastný alias Amák, coby mozek celé této záležitosti, před necelými dvěma roky opustil post basáka v zaběhnutých SUNSHINE, dostane alespoň částečný obrázek.

NIGHTTo ovšem může být na druhou stranu i poněkud zrádné, protože tato čtveřice přišla na svět s velmi rafinovanou nahrávkou, jež si s hodnotami vyznávajícími v původních působištích jednotlivých muzikantů svůdně pohrává, aby však ve výsledku přinesla zážitek z trochu jiných hudebních dimenzí. Členitý moderní skelet, v jehož útrobách však lze najít stále silně bijící rock´n´rollové srdce, by se dal jednoduše přirovnat k procházce nočním vělkoměstem. Ulice překypující životem, spousta otevřených barů a klubů lákajících k prohýření zbytku stále ještě mladé noci a uprostřed toho všeho spousty a spousty lidských osudů...

Poměrně slušné sousto, které si s tímto albem NIGHT ukrojili, však povětšinou dokáží zvládat bez větších komplikací.Zjevná ambicióznost nahrávky spočívající především v její snaze o organickou fůzi pulzující elektroniky a rockového cítění, sice občas skupině svazuje nohy, a to především v momentech, kdy jsou jinak vynikající nápady ředěny mírně přepálenou stopáží („Digin´ The Grave“), avšak po většinu více než šedesáti minut kapela své kompoziční touhy kočíruje více než zdatně. Pečlivá promyšlenost, která je znát z každého momentu, nemá naštěstí za následek neutralizaci přirozeně pozitivní energie, která z alba i přes několik skladeb s temnějším nádechem vyzařuje. Těm vévodí úvodní razantní záležitost „Pragmatism“, již definují rozkolísané rytmy a silně melodický refrén, k němuž coby dokonalý kontrast poslouží právě ona potemnělá a lehce nervózní nálada plná vzrušeného očekávání.

Ve snaze podchytit hudební styl prezentovaný na „High End Low Liberation“ slovy si člověk musí vypomoct takovými (některými již vzpomenutými) výrazy jako „rock´n´roll“, „elektronika“, „indierock“ a dalšími souvisejícími pojmy. NIGHT, jak již bylo uvedeno, podřídili maximum snaze ztvořit dílo, které si z každého z uvedených stylů vezme právě tolik, aby se nedalo jen tak lehce zařadit pouze do některého z uvedených žánrů, ale aby si zároveň z každého zachovávalo ty nejsilnější atributy. Že z toho nejste moc moudří? Jinými slovy věc se má tak, že nahrávka zní stejně tak slušně rockově, jako dýchá všudypřítomnou elektronikou. V tomto směru se čtveřica trefila do černého. Jednotlivé písně si totiž zachovávají silný (indie)rockový feeling, včetně „britsky“ posazeného vokálu a spousty dravějších momentů, o které se krom jiného stará i čistokrevný kytarový zvuk, jemuž mašinky občas přenechají místo („Murder In You“).

Počin, který (což už je u tohoto vydavatele velmi příjemným zvykem) přesahuje české provinční pojetí moderní rockové(?) hudby, si právě díky tomu většinu svých posluchačů bude muset hledat nejspíše za hranicemi našeho státu. Už jen fakt, že jeho nahrávání proběhlo v Londýně, stejně tak jako několik květnových koncertů na jeho podporu, mluví za vše. „High End Low Liberation“ je nahrávka, jejíž důkladné naposlouchání zabere nějaký ten čas, ale jsem přesvědčen, že většině vyznavačů výšeuvedených žánrů je schopna nabídnout dostatek kvalitního a trvanlivého studijního materiálu a není přitom nutné se lekat ani slova složeného z úvodních písmen jejího názvu.

 1

Dalas

Verdikt

Znepokojivý soundtrack k nočnímu výletu do ulic velkoměsta.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 60:06

Produkce: NIGHT
Studio: Golden Digital Studio

www.myspace.com/nightbegun

Sestava

Skladby

  1. Pragmatism
  2. Black Beast
  3. They Say Go
  4. Watching You
  5. Fraud
  6. Murder In You
  7. White Chapel
  8. Digin' The Grave
  9. Adam Ascetic
  10. Roses On The Crypt
  11. Superstition Kills

Diskografie

High End Low Liberation (2010)