ACROSS TUNDRAS - Old World Wanderer

ACROSS TUNDRAS - Old World Wanderer

ACROSS TUNDRAS - Old World Wanderer

ACROSS TUNDRAS - Old World Wanderer

Časy divokého západu devatenáctého století měly do idylky ze starých černobílých filmů zatraceně daleko. Noví osídlenci z chudých evropských zemí se museli potýkat jak s místním indiánským obyvatelstvem, tak s drsnými přírodními podmínkami a i když někteří z nich možná tušili zárodek příští globální supervelmoci, tato cesta byla ještě dlouhá a plná (nejen) indiánské krve. Široké coloradské pláně a vysoké vrcholky Rocky Mountains jsou dalším inspiračním zdrojem, který přinutil Tannera Olsona - mladíka z Denveru založit kapelu, prostřednictvím jejíž hudby by rád ventiloval své pocity z kulturního a přírodního dědictví své rodné země.

ACROSS TUNDRAS

ACROSS TUNDRAS jsou vskutku plodným hudebním tělesem. Za těch několik málo let je „Old World Wanderer“ již jejich pátým albem a už soudě dle několika prvních dojmů musí být jasné, že svěží tvůrčí Manitou nad nimi stále nepřestává bdít. Kapela nyní oficiálně sídlící zároveň v hlavním městě státu Tennessee i country hudby Nashville pokračuje v pečlivé a vytrvalé práci na zvuku a písňové koncepci, která co nejvěrněji vystihne atmosféru starých amerických časů, které se už nikdy nevrátí. Toto se už velmi dobře povedlo i na předchozích nahrávkách, z nichž například taková „Western Sky Ride“ (2008) patří určitě k tomu nejlepšímu, co byl v posledních letech tento žánr schopen nabídnout.

A o jakém žánru to tedy hovoříme? Už několik kapel a jejich počinů v minulosti dokázalo, že charakter rozlehlých prérií, vyprahlých pouští a drsných vysokých hor výborně vystihuje stoner rocková zasmušilost a ta tvoří i páteř hudby ACROSS TUNDRAS. Ti se však nehodlají spokojit s pohodlím vyzkoušeného a jak je jejich nejlepším zvykem, zkoušejí a kombinují, aby se výsledek co nejvíce podobal jejich představám. Ozvěny sedmdesátkové psychedelie, sludge metalová neurvalost a vše zastřešující opar hodně ujetého blues vytvářejí těžkotonážní hudební kulisu, ve které se jednotlivé vlivy harmonicky proplétají a spořádaně a s pečlivou organizací se střídají v diktování tempa a nálady nahrávky. Olsonův vokál by se dal zjednodušeně označit za zvláštní. Místy se zdá, jakoby do toho zvukového soukolí vůbec nepatřil a jen tak mimoděk si pozpěvoval motivy jednotlivých skladeb, abyste však vzápětí zjistili, že do sebe vše perfektně zapadá a že i tento zdánlivý nesoulad má na celkovou atmosféru alba rozhodující vliv.

Když dozní závěrečná „Rainmaker-Floodreaper“, v níž se veškeré předchozí dění koncentruje do maximálně podmanivého výsledku, je chuť pustit si „Old World Wanderer“ znovu více než silná. Písně, které sice dokážou zaujmout už ihned a nekladou přílišné nároky na pečlivý poslech, však přeci jen své půvaby ukazují postupně a bez zbytečného spěchu. Život na samotě v coloradských horách plyne pomalu a pro dnešního člověka možná i bez žádoucího vzrušení, ale přesto se na něm najde i tak dostatek lákadel. Stejným způsobem pracuje i hudba ACROSS TUNDRAS, v níž se sice toho děje dost i na povrchu, ale teprve pod ním to doslova žije. Hudba, která nikam nespěchá a svoje povedené a chytlavé melodie nechává na posluchače důkladně působit, aniž by jej přitom musela nudit repetitivním omíláním těch samých motivů. Schopnost získat posluchače pro „svoji věc“ a věrně mu sdělit svůj koncept je tím, čím se Američané byli schopni pochlubit i v minulosti a čím se můžou, možná i více než kdy předtím, pochlubit i v tomto roce. Výborné písně a pohlcující atmosféra - to je „Old World Wanderer“!

 1

Dalas

Verdikt

Časy staré divoké Ameriky, které se už nikdy nevrátí, v jedinečné fůzi stonerrocku, blues a sludge.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

  • TGO - kytary a vokály
  • NWR - bicí a perkuse
  • JMS - basa

Skladby

  1. Vanguard Battle Hymn
  2. Fallin’ To The Nethers
  3. Weary Traveler’s Rest
  4. Stone Crazy Horse
  5. Life On The Grain Belt
  6. Tectonic Shifts
  7. Rainmaker-Floodreaper

Diskografie

Sage (2011)
Old World Wanderer (2010)
Herds Of The Fathomless Valleys (2009)
Lonesome Wails From The Weeping Willow (2008)
Western Sky Ride (2008)
Full Moon Blizzard (EP) (2007)
Dark Songs Of The Prairie (2006)
Divides (EP) (2005)