OBSCENE EXTREME 20:02 - den první

OBSCENE EXTREME 20:02 - den první

Ani se tomu nechce věřit, že druhý červencový víkend léta 2002 proběhl v Trutnově již čtvrtý ročník kultovního open air festivalu, jenž nemá svou hudební náplní v Evropě obdoby. Pro nezainteresované uvedu, že řeč je (jak už z nadpisu článku vyplývá) pochopitelně o Obscene Extreme festu. Na základě negativních zkušeností s počasím z minulých let určitě mnozí sledovali už pár dní předem předpovědi, které ani letos nepřinášely zrovna příznivé zvěsti. No nakonec počasí vyšlo téměř na 100% (během sobotní produkce kapánek sprchlo a v noci trošku více, ale to už nejspíš nikomu tolik nevadilo), což byl pouze jeden z mnoha pozitivních bodů letošního Obscenu.
Předem musím všechny upozornit, že nebylo v našich silách shlédnout všechny kapely vystoupivší v Trutnově. Důvody si jistě každý, kdo jezdí na podobné akce a potkává tam spoustu přátel a známých, se kterými se kolikrát nevidí celý rok, domyslí sám.

V pátek přesně ve 14.00 hodin dochází k oficiálnímu zahájení celé akce včetně upozornění všech návštěvníků z úst uvaděče na fakt, že určité potřeby by se měly provádět na místech k tomu určených. Krátce na to nastupuje ostravská parta SHEEVA YOGA, jíž připadá nevděčný úkol být tou startovní kapelou celého dvoudenního maratonu. Jejich šílené pojetí grindcoru však dokázalo přitáhnout poměrně slušný počet nedočkavých lidiček. Belgičani LENG TCH´E byli jedni z těch, které jsem neměl možnost shlédnout stejně jako následující PIGSTY. Němčouři SADISTIC BLOOD MASSACRE udivili spíše gumovou panou, kterou měl připevněnou jejich kytarista na hlavě, než samotnou hudební produkcí, která nabízela vcelku průměrný death/grind made in deutchland. HELLBLAZER mi unikají díky mé první návštěvě přilehlých metal shopů. První zásah do programové struktury nastal výměnou REGORGE, kteří se nemohli dostavit díky zdravotní indispozici jednoho z členů, za ostravskou energickou smršť DISFIGURED CORPSE s Vláďou Třískalou u mikrofonu. Tato stálice domácí scény publikum nijak nešetřila a spustila svojí tradiční show plnou extrémního grindu/HC/crustu. Strhnout se nechává i čím dál početnější a na správnou notu naladěnější publikum, takže není co řešit. Na závěr zazní ještě dva songy věnované personám pohybujícím se na české scéně (nebudu jmenovat, kdo tam byl, určitě slyšel) a na scénu můžou nastoupit další němčouři, tentokráte se jedná o chásku jménem CYNESS. Tato čtyřčlenná formace, s blonďatou dredaticí obstarávající vokální party, předvedla hudebně značně intenzivní a rychlý death metal tu s menšími tu zase s o něco většími náznaky techničtějšího pojetí. Pro mě osobně příjemné překvapení, negativem však zůstal poměrně stereotypní projev vokalistky pohybující se pouze v jedné a té samé growlující poloze. Blížil se pomalu večer a na scénu začali postupně přicházet známější a při vší úctě k předešlým kapelám, i zajímavější spolky. Prvními z nich byli holandští PLEURISY, o kterých jsem slyšel už několik pozitivních zmínek. Musím říct, že rozhodně nepřeháněly. Po té brutální a zběsilé produkci předváděné během pátku to bylo příjemné uvolnění, ačkoliv i v tomto případě se musí výraz „uvolnění“ brát s notně velkým nadhledem. PLEURISY se vyžívají ve velmi technickém death metalu evropského střihu s poměrně dlouhou minutáží jednotlivých skladeb. Na kontě mají dvě dema a dvě desky, z nichž zatím ta poslední „Experience The Sacrilege“ byla v hojné míře presentována i v Trutnově. Příjemná záležitost nutící ke zvýšené pozornosti vůči této kapele.

Napětí narůstá, pod pódiem se shromážďuje čím dál větší dav, což neznamená nic jiného, že na řadu přichází domácí hyperblaster ISACAARUM. Ing. Chymus a spol. si už za dobu své existence, čítající dvě řadové desky, získali poměrně slušný počet fanoušků nejen v naší domovině, což je znát ihned od začátku jejich skvělého setu. Početné publikum začíná pěkně řádit a místy to vypadá tak, že samotní Isacaarum nebudou mít při počtu fandů na pódiu dostatek místa pro hraní. Chymus se projevil jako správný frontmen. Polit napodobeninou krve házející nepříčetné pohledy mezi dav, působil skutečně velmi charismasticky. Set INFERIE mi jaksi uniká, abych si vzápětí shédl domácí death/grind mlátičku INGROWING. Co dodat? Bezvadný set, jako vždycky. Mr.Vlakin, majíce za sebou už energické vystoupení coby kytarista Isacaarum, předvedl opět jeho roztomilý hlásek a nenechal nikoho na pochybách o kvalitě jeho domovské bandy. INGROWING prostě opět potvrdili svoji příslušnost ke světové špičce. Hned po jihočeších vtrhávají na scénu další koně z čurbyho stáje – grindující hovada od našich polskýc sousedů - SQUASH BOWELS, aby živě potvrdili kvality z jejich aktuálního počinu „The Mass Rotting The Mass Sickening“. Jejich set nepostrádal potřebnou energii a spád a přispěl tak velikým dílem k nádherné brutální pohodě pátečního večera. Další zásah do programu se týkal begických ABORTED, jejichž vystoupení mělo následovat. Jelikož však kapela nestihla dorazit včas, byli na jejich místo operativně dosazeni němčouři EMBEDDED, kteří měli původně vystoupit až po půlnoci. Hoši se však nenechali změnou programu zaskočit a předvedli pěknou ukázku brutálního death metalu. Jejich set byl pro mě další z příjemných překvapení a soudě dle reakcí ostatních lidí, nejsem se svým názorem nikterak osamocen.

EMBEDDED jsou ale v zápětí zapomenuti, jelikož většina z přítomných už dychtivě očekávala nástup jedné z hlavní akvizicí, jíž nebyl nikdo, než holandští brutalizers – SINISTER s ženštinou u mikrofonu. Co k nim říct? Myslím, že fandové nemohli být nespokojeni, SINISTER nezůstali své pověsti pranic dlužni. Celých 45 minut věnovaných svému setu provedli důkladnou analýzu svých alb a zazněla i nějaká ta pecka z podle mě jejich nejlepší desky „Hate“ vydané v roce 1995. Vystoupení to sice nebylo špatné, ale podle mě postrádalo tu správnou atmosféru a grády. Sinister na mě působili dosti těžkopádným dojmem a já jen nostalgicky vzpomínal na nejlepší léta této bandy, které jsou jak se zdá již nenávratně pryč. Kdo byl králem pátečního večera se však ukázali hned vzápětí. Finští crusteři ROTTEN SOUND se vyznačují velice brutálními a našlapanými koncerty a v Trutnově tuto skutečnost jen a jen potvrdili. Dokonce byl řekl, že ještě něco více nad svůj standard přidali. Vokalista Keijo (stejně jako celá kapela) polit červenou barvou a dle svého zevření vzápětí počastován přezdívkou „Ronaldo“, dokázal publikum skvěle nažhavit a pozadu nezůstávali ani ostatní členové finského ansámblu. Jestliže se vám na deskách zdají ROTTEN SOUNDnekompromisní a extrémní, tak na koncerně si tyto hodnoty vynásobte minimálně dvojkou a máte výsledek! Publikum je v totálním varu, načež tuto extázi nevydržel kolega Millhouse a během pár minut jsem z povzdálí pozoroval, kterak jeho tělo létá z pódia spolu s ostatními podobně smíšlejícími jedinci. Jedna sypačka střída druhou, až 45-ti minutovka vyčleněná rotteňákům končí. Lidé žádají přídavek, ale čas je neúprosný, časový harmonogram se musí dodržet …

Německé SUDDEN DEATH vynechávám, přednost dostává malá noční procházka po areálu a pokec se známými. Konečně se dostává i na belgické ABORTED. Neznajíce tuto kapelu, ani nemohu posoudit, do jaké míry potěšili své fandy. Každopádně jejich pojetí death metalu určitě neuráželo a pro mě bylo příjemnou ukolébavkou na dobrou noc. Znaven z právě končícího pracovního týdne (ne, nebyl jsem opilý!:-) ) jsem už nedokázal déle držet víčka a poslední 3 kapely jsem vynechal, což mě mrzí hlavně kvůli Leprovi a jeho ABORTION, kteří páteční program uzavírali. Ulehávám do stanu poslouchajíce tóny líbezného death metalu. Postavit si stan asi 15 metrů od pódia všem vřele doporučuji…

 Přidejte svůj názor

Dalas

Další informace