LIMBONIC ART - Phantasmagoria

LIMBONIC ART - Phantasmagoria

LIMBONIC ART - Phantasmagoria

LIMBONIC ART - Phantasmagoria

Realita aktuálneho zloženia LIMBONIC ART je taká, že ju tvorí len jeden člen a to Vidar „Daemon“ Jensen. V tento fakt vyústili nezhody v smerovaní kapely medzi jej dlhoročnými dvoma členmi a tak je „Phantasmagoria“ realizáciou predstáv len jedného z nich. Štúdiová tvorba bola vždy zložená z dvoch zásadných častí, ktoré zastupovali oboch protagonistov.

Daemon vštepoval do skladieb tvrdý, na riffoch postavený blackmetalový základ, Morpheus dával skladbám melodicko-atmosférický rámec, ktorý vždy definoval výsledný zvuk kapely. Vidar Jensen už skôr avizoval, že pripravovaná „Phantasmagoria“ bude práve o ostrom blackmetale zbavenom akýchkoľvek ďalších prívlastkov. Už však samotná plocha 71 minút koliduje so spomínaným zámerom a pre rýchly naklepaný blackmetal nepredstavuje dobré znamenie. Vyplniť takýto čas nápadmi taktovanými v charakteristicky rýchlom tempe automatu, ktorý bol vždy poznávacím znakom kapely, chce veľkú dávku kreativity, ktorá tu tentokrát na mnohých miestach úplne absentuje. Rozbeh je veľmi sľubný a úvodná štvorica skladieb znie čerstvo. Je príjemným, našliapaným elektroblackom v retro kabáte s primitívnym klávesovým podmazom. V strednej časti krivka klesá niekde k priemeru a záver albumu s dvoma osemminútovými skladbami je už (pre mňa) doslova utrpením. Nie je čoho sa chytiť, riffy sa sypú v nevýraznej kompozičnej šedi. Prvotná energia sa rozplynula a kozmická atmosféra, na ktorú sme boli zvyknutí, je len smrtiacim vákuom. K dobrému celkovému dojmu neprispieva ani slabší zvuk nahrávky.

Z „Phantasmagorie“ by sa dal vyrobiť slušný album s archaickou atmosférou číreho blackmetalu plného zaujímavých riffov, nebyť megalomanskej snahy jeho autora sám naplniť stopáž, ktorú v minulosti dokázal viacmenej úspešne vyplniť kvalitným materiálom iba spolu s Morpheom. Aj preto polovica bodov zaslúžene chýba.

 6

Arrow

Verdikt

Úplne atypická nahrávka, ktorá snáď ani nemala výjsť pod hlavičkou LIMBONIC ART. V skratke: jedná sa o album, kde sa Daemon sám snažil zaplniť priestor, na ktorý bez Morphea nemá. Ďalších hypotetických 4 a pol boda teda chýba. Pomohlo by skrátiť stopáž na polovicu a skoncentrovať miestami slušné nápady.

Hodnocení

Autor
4,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
5,6 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Prologue / Phantasmagoria
  2. Crypt of Bereavement
  3. Curse of the Necromance
  4. Portal to the Unknown
  5. Dark Winds
  6. A World in Pandemonium
  7. Flight of the Minds Eye
  8. Apocalyptic Manifestation
  9. Prophetic Dreams
  10. The Burning Vortex
  11. A Black Sphere of Serenity
  12. Astral Projection

Diskografie

Phantasmagoria (2010)
A Legacy Of Evil (2007)
The Ultimate Death Worship (2002)
Ad Noctum - Dynasty of Death (1999)
Epitome of Illusions (1998)
In abhorrence dementi (1997)
Moon In The Scorpio (1996)