THE ARUSHA ACCORD - The Echo Verses

THE ARUSHA ACCORD - The Echo Verses

THE ARUSHA ACCORD - The Echo Verses

THE ARUSHA ACCORD - The Echo Verses

Přiznám se. V roce 2010 jsem nebyl na Brutal Assaultu. Po dlouhé sérii vzorné docházky jsem měl áčko a nejvíce mě již v tu dobu mrzelo hlavně to, že jsem neviděl vystoupení tohoto sextetu z ostrovního království. Progresivního metalcoru nám nyní roste více než hub po dešti v radioaktivním šestaosmdesátém roce, ale jen jeden „hříbek“ z této sklizně má v sestavě Luka Williamse, blázna s baskytarou, který jejím zvukem a vlastním stylem hraní tvoří jak nezaměnitelný ksicht této kapely, tak nosné páteře jednotlivých skladeb.

Kapela, jejíž název odkazuje na období genocidy ve Rwandě v první polovině devadesátých let, staví netradičně na basových linkách, které prorůstají do všech aspektů tvorby. Slapové linky dusají a zvoní naprosto všude, jedná se o nástroj, který vede peleton ostatních. Dvojice kytaristů se pak může směle flákat a jen sem a tam si zatapovat ve výjezdu nebo krouhat struny v nepříliš originálních metalcoreových rubanicích. A vůbec mi to nevadí.

THE ARUSHA ACCORD

U baskytaristy Luka Williamse se nejedná o samostřelné manýristické onanování, jeho práce dokonale sedí v bicích, a že si zatrylkuje téměř v každém místě, kde se to nabízí? Dělá to tak, že neruší a nebere pozornost celku. Další fakturu za výtečnou práci mohou zaslat bratři Greenové, kteří řvou do mikrofonů. No... Nejen řvou. Ukřičené vokály se parádně proplétají, místy přepínají do melodických poloh, kterými trochu tupí zubaté kovové hroty a dělají celek snesitelnější pro širší okruh posluchačů. Vystýlkované bratrské duo disponuje v počtu obou kusů podobnými hlasovými dispozicemi, takže dokáže povedeně vrstvit jak extrémní tak melodické vokály.

Devizou mladých Britů je schopnost psát inteligentní, zajímavé moderní skladby, které díky rytmice nepostrádajících identitu. Pro mě nezajímavější přidanou hodnotou je ale asi zvláštní esence, díky níž je těžké aktuální desku jen tak lehce oposlouchat. K tomuto albu se rád vracím i po více jak roce a vždy v něm dokážu najít něco nového. Pokud jste si zamilovali nedávno recenzované PERIPHERY, tak toto je jejich vzdálený příbuzný.

 7

RIP
RIP

Verdikt

Progresivní metalcore s velkoparádnickým basákem.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 34:47

Produkce: THE ARUSHA ACCORD

www.myspace.com/thearushaaccorduk

Sestava

Skladby

  1. Dead To Me
  2. The Tightrope
  3. Desolate
  4. The New Face of Revenge
  5. Night of the Long Knives
  6. The Echo Verse
  7. The Resurgent
  8. You Cried Wolf
  9. The Death of Thieves
  10. Solace
  11. The Last Rise of the Fallen King

Diskografie

The Echo Verses (2009)
Nightmares of the Ocean (2008)